Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2015 18:45 - Коломойски заплашва Киев с нов „Майдан“, олигарсите се борят да „усвояват“ парите от кредиторите https://alterinformation.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Коломойски заплашва Киев с нов „Майдан“, олигарсите се борят да „усвояват“ парите от кредиторите

След като Виктор Янукович и приближените до него олигарси бяха отстранени от хранилката обединилите се срещу него олигархични кръгове вече водят война помежду си кой да заграби повече за себе си. Един от най-големите спонсори на „Евромайдана“, който свали бившия президент, заплашва новите власти в Киев, че може да организира подобни метежи и срещу тях. Олигарсите предлагат рокади в състава на правителството, за да получат достъп до позициите, които отговарят за „усвояването“ на парите от западните кредитори. Ако Коломойски получи парче от баницата най-вероятно ще се поуспокои… image

Един от най-влиятелните олигарси в Украйна – Игор Коломойски даде ултиматум на Киев. Исканията на преяждащия с власт губернатор на Днепропетровска област и един от най-големите спонсори на „Евромайдана“ този път е да си има своя депутатска група във Върховната Рада. Според „проекта“ на Коломойски тя ще бъде сформирана на базата на членове на депутатската група „Възраждане“от едноименната партия. Другото, не по-малко нескромно, изискване на еврейският олигарх е да се „прочисти“ Общинския съвет в Днепропетровск от всички негови критици и опоненти.

Но какво ще се случи, ако този път исканията му останат неудовлетворени? Ще създаде нови „граждански движения“, запълнени от крайно-десните радикални групи, които контролира като лични силоваци и които идваха въоръжени на пл.“Независимост“ в Киев и стреляха по органите на реда с огнестрелни оръжия ли? Същите тези бяха радикалите, които подпалиха Дома на профсъюзите на 2-ри май 2014 в Одеса.

Коломойски изръси огромни суми, за да финансира свалянето на Виктор Янукович. Той може да организира погроми в Киев и срещу новата власт, която му е задължена за услугите от „Евромайдана“. И няма да му е никак трудно, защото положението и без това става все по-нетърпимо. Не само за народа, който чува, че сметките му за ток ще се увеличат с 30% в идните месеци, че инфлацията за една година се е увеличила с над 20%, че децата им ще продължават да бъдат изпращани на война, че няма да бъдат приети скоро в Европейския съюз и тн. и т.н. Но и за Коломойски, защото неговите опоненти-олигарси му нанесоха сериозни удари в борбата за разпределяне на държавните богатства.

Още през юни миналата година Игор Коломойски пожела да бъде губернатор на седем населени места – в родния Днепропетровск, Одеса, Запорожие, Полтава, Суми, Херсон и Харков. През декември 2014 Коломойски съветваше Порошенко как да бъдат преразпределени сферите на влияние между „елитите“, но всичко се промени през януари тази година.

През януари 2015 година губернатор Коломойски вдигна ръце във въздуха и започна да проклина човешката жажда за власт, твърдейки, че Украйна е стъпкала законноста навсякъде – дори на футболното игрище.

На 13 януари Радата отново прие закон, който удари по джоба Игор Коломойски. Този път става дума за скандала около „Укрнафту“. Под инструкциите на олигарха Сергей Лавочкин народния представител Олег Ляшко, внесе проектозакона и той бе приет набързо, без предварително съгласуване в дневния ред на парламентарната сесия. Така депутатите взеха от ръцете на Коломойски държавното предприятие „Укрнафту“. Разгневения олигарх веднага поиска обезщетение от Украйна на стойност $5 млрд. Прокуратурата започна да души около „Укрнафту“ и привлече олигарха за разпити.

През февруари попречиха на Коломойски да осъществи сериозни печалби, възползвайки се от срива на украинската гривна спрямо американския щатски долар. Правителствената комисия блокира продажбата и покупната на 300, 000 тона нефт от „Укрнафту“, базовата цена на които се колебаеше в рамките на 1 млрд. гривни в зависимост от официалния валутен курс. Фирми, свързани с „Приват“, която през последните години се явяваше единствения купувач на нефт на търг от „Укрнафту“ за пръв път не получиха това право. На 21 януари кабинета на министрите увеличи стартовата цена за продажба на продукцията от „Укрнафту“ с 15%, което намали печалбите на „Приват“ с цели 540 млн.гривни.

Окончателно се провали и инвестицията за милиони долари на контролираната от еврейския олигарх JKX, която щеше да донесе милиардни печалби от добива на шистов газ в Донбас. Към 19 февруари акциите на JKX Oil & Gas се сринаха дотолкова, че проекта на Коломойски за добив на шистов газ стана не само нерентабилен, но и неизпълним.

Коломойски загуби спокойния си сън и заради фактът, че списъкът на Forbes на украинските милиардери е все още оглавяван от неговия опонент Ринат Ахметов, чието богатства все пак намаля от $11,2 млрд. до $6,7 млрд. От своя страна Игор Коломойски е загубил за изминалите две години почти половината от източниците си на доходи, а през изминалата една трета от тях. Болезнено беше за него и да изгуби собствеността си в Крим, след връщането му в състава на руската държава.

Сега губернаторът на Днепропетровск вече си задава резонния въпрос струваше ли си да спомага свалянето на Виктор Янукович и колко ще му струва войната в Донбас, ако до облагите и апетитните хапки са се докопали неговите опоненти, а не самият той. Сега Коломойски се надява да заеме премиерски пост – лично или поставяйки свой човек. Но и тук шансовете му не са големи.

 

Олигарсите искат да „усвояват“ парите от МВФ и останалите западни кредитори image

На 4-ти март 2015 година президента Петро Порошенко се срещна с група олигарси, сред които бе и съсобственика на „Приват“ Игор Коломойски. Украинския президент напомнил на крупните бизнесмени, че те също носят отговорност за съдбата на страната и нейната икономика, разбира се че е така, след като олигарсите в Украйна притежават богатства, равняващи се на 85% от целия БВП на закъсалата страна. Те от своя страна са се съгласили с това, но предложили на държавния глава да бъдат извършени рокади в състава на правителството и най-вече по местата, където се отговаря за усвояването на парите от западните кредитори, които идват от МВФ.

И ако Коломойски получи достойно парче от баницата ще престане със скандалите и дрязгите. Така еврейския олигарх би преглътнал по-лесно изгубените си позиции и бързо би преболедувал и последната му загуба – не беше избран за шеф на футболния съюз на Украйна на 6-ти март.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19887265
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930