Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2015 19:20 - Consortiumnews.com: Нюланд превърна войната в Украйна в “семеен бизнес” by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Consortiumnews.com: Нюланд превърна войната в Украйна в “семеен бизнес” 23.03.2015

imageПомощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е лично заинтересована от разпалването на гражданската война в Украйна и от конфронтацията между Русия и САЩ, убеден е основателят на CIJ Робърт Пери. Журналистът припомня, че Нюланд лично взе участие в “смяната на режима” в Киев. Авторът на статията твърди, че Нюлан и нейният съпруг, историкът и журналист Робърт Каган, реализират чрез войната своеобразен бизнес-модел.

Помощникът държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд и нейният съпруг, историкът и журналист Робърт Каган, организираха “семеен бизнес” покрай разпалената война, пише създателят на независимата информационна асоциация Consortium for Independent Journalism (CIJ) Робърт Пери. Схемата, по която действат съпрузите, е пределно проста – Нюланд “разпали военния конфликт в Украйна и спомогна за избухването на нова студена война с Русия”, а Каган започна да настоява пред американските власти да се увеличат разходите за армията, за да могат САЩ да реагират на новите заплахи, отбелязва журналистът.

imageВ петък Каган се обърна от страниците на The Washington Post към конгресмените-републиканци, призовавайки ги да използват влиянието си и да свалят ограниченията в американския военен бюджет, пише Пери. Каган дори има смелостта да обвини американските консерватори в лицемерие, заявявайки, че те използват твърда риторика, но се им стиска да проявят “политическа смелост” и реално да се борят срещу ограниченията в бюджета, когато на практика след риториката трябва да се предприеме плащане за нови и нови военни разходи. Ако сме по-смели, според Каган, – това “ще влее още повече милиарди в американския военно-промишлен комплекс”, иронизира Пери.

Украинската криза може би нямаше да се случи, ако Виктория Нюланд не се бе проявила така „мъжествено“ там, продължава авторът. Именно тя положи “забележителни усилия”, за да стане в Украйна “смяната на режима”: тя лично призова основните украински предприемачи и политически активисти към съпротива срещу избрания президент Виктор Янукович, заяви, че САЩ са вложили в Украйна 5 милиарда долара и дори раздава на Майдана сладки, припомня авторът.

imageКогато Владимир Путин, върху чиято глава “бе стоварен” държавният преврат в Украйна, започна да реагира на случващото се, а всичко това доведе до отделяне на Крим от Украйна и присъединяването му към Русия, Държавният департамент развихри срещу него пропагандна кампания, пише Пери. “Без да има каквито и да било доказателства”, Държавният департамент убеди “наивните” американски медии, че “зад кризата в Украйна стои руският лидер”, а неговата крайна цел е “нахлуването в Европа”. А след като Киев започна своята “мощна “антитерористична операция” в югоизточната част на страната, Нюланд и другите американски неоконсерватори започнаха да настояват САЩ да предприемат икономически санкции и да предоставят на украинския режим оръжие.

В същото време съпругът на Нюланд се занимаваше с пропагандната война вътре в САЩ. През май 2014 г. Каган публикува в списание The New Republic статия със заглавие “Свръхдържавите не излизат в пенсия”, в която критикува президента Барак Обама за “слабостта” му, която, според него, е провокирала Кремъл към “агресия”. Статията оказва голям ефект върху Обама, който внася поправки в речта си, която трябва да бъде произнесена през випускниците от Военната академия на САЩ. Обама дори кани Каган на обед в Белия дом, подчертава Пери. Междувременно, американските вестниците пишат, че Нюланд често редактира статиите на съпруга си, в частност, тя е „пипнала“ публикувания материал в The New Republic,, отбелязва авторът.

imageКампанията си за “защита на войната” Нюланд продължава и до днес, включвайки се “всеки път, когато в Украйна възникне заплаха за мира”, иронизира Пери. Немските медии публикуваха запис на нейн разговор с анонимен американски чиновник, в който Нюланд с крайно брутални изрази говори за мирната инициатива на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Фр. Оланд и призовава да се води “риторическа борба” срещу Европа. А “подбраният лично от Нюланд” министър-председател на Украйна Арсений Яценюк успя все пак тази седмица да торпилира минското споразумение – украинските власти се отказаха от каквито и да било преговори и настояха “въстаниците” да се предадат и да позволят на Киев да организира избори на своя територия, пише авторът. Ако това изискване се превърне в законодателен акт, гражданската война в Украйна ще се възобнови – а с нея ще се възобнови и студената война между Вашингтон и Москва, което ще позволи на американската промишленост да натрупа огромна печалба, заключава Пери.

imageВпрочем, “не само Нюланд и Каган бъркат в джоба на американските данъкоплатци” – в този бизнес са въвлечени и други експерти, политолози и журналисти с неоконсервативни възгледи. Сред тях е и братът на Робърт Каган Фредерик, който работи в Института на американските предприемачи (AEI), изследователски център с десни идейни убеждения. Съпругата на Фредерик Каган Кимбърли ръководи друг подобен център, който носи името “Институт за военни изследвания”.

“С други думи, семейство Каган развива един почти самоподдържащ се, цикличен бизнес-модел: работейки в кулоарите на правителството, те разпалват и подкрепят войната, едновременно оказват чрез докладите на своите организации и публицистичните си статии в пресата влияние върху общественото мнение, лансирайки тезата за увеличаване на военните разходи – а после събират грантовете и другите видове финансиране, предоставени от благородните военни компании”, прави изводите си Пери.

Петя Паликрушева

imageimage

About these ads



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19898323
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930