Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2015 19:34 - CounterPunch: Само Москва може да спре Америка · by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
CounterPunch: Само Москва може да спре Америка 23.03.2015 

image

Войната на Вашингтон срещу Русия

Майк Уитни

“В името на собственото оцеляване и запазване на настоящата си роля и тежест на международната арена, са нужни хаос в Евразия, скъсване на икономическите връзки между Европа и АТР (азиатско-тихоокеанския регион).…Русия е единствената територия в зоната на нестабилност, която може да се съпротивлява. Това е единствената държава, готова да се противопостави на американците. Унищожаването на политическата воля на Русия за съпротива…е истинската задача на Америка”.

Николай Стариков “Финансовата система на Запада го тласка към война”

“Главната ни цел е да предотвратим повторната поява на новия съперник – на територията на бившия СССР или на друго място, който би представлявал опасност, както в миналото СССР. Този главен мотив е в основата на новата регионална отбранителна стратегия. Този мотив изисква да не допускаме която и да е вражеска сила да има доминиращо положение в региона, чийто ресурси – при наличието на консолидиран контрол – ще бъдат достатъчни за създаването на глобална държава”.

imageДоктрина на Вулфовиц, оригинална версия на Ръководството по отбранително планиране, подготвено от зам.министъра на отбраната Пол Вулфовиц и публикувана на 7 март 1992 г. в резултат на изтичане на информация към вестник New York Times.

(Доктрината на Вулфовиц е политическа стратегия на САЩ, насочена към завземането на властта на цялата планета Земя и унищожаването на всички конкуренти. Разработена е от зам.министъра на отбраната на САЩ Пол Вулфовиц под ръководството на министъра на отбраната Дик Чейни и Председателя на Обединения Комитет на Началник Щабовете Колин Пауъл. Официално е публикувана на 16 април 1992 година. Веднага след предсрочното публикуване на Доктрината, тя е подложена на жестока критика и е наречена империалистическа, пропагандираща политика на превантивни военни действия за сваляне на неугодните правителства по целия свят и предотвратяване появата на още една супердържава. Пол Вулфовиц изповядва твърди неоконсервативни възгледи. За него казват, че това не е просто ястреб, а динозавър-убиец велоцираптор.

Основните идеи на доктрината са завоалирани около тезите за колективната сигурност. Така е смекчен империалистическият и хегемонистичен характер на документа.

Доктрината съдържа 6 тези, в които се разглежда статусът на САЩ като супердържава, първенството на САЩ в световната политика, еднополярността, политиката на превантивни действия, заплахата от страна на Русия, енергийната политика.

В документа се твърди, че:
- трябва да се създаде стабилен алианс от демократични държави и да продължи строителството на демократичното общество. Лидерството на САЩ ще способства за създаването и укрепването на новия световен ред.
- Ситуации, подобни на войната в Персийския залив, ще съдействат за образуването на временни коалиции. Специалните сили на САЩ трябва да играят особена роля в тези коалиции (първоначално Вулфовиц формулира тази теза така: “усещането, че новият световен ред се подкрепя най-вече от САЩ, ще бъде важен стабилизиращ фактор за всички последващи коалиции”.
- За САЩ е особено важно да се разнася демокрация в постсъветското пространство и да се поддържат мирни отношенията между Русия, Украйна и другите републики от бившия СССР. (Първоначалната формулировка: “Ние продължаваме да осъзнаваме, че общите сили на държавите, по-рано формиращи СССР, си остават най-големия военен потенциал на територията на Евразия и няма да си затваряме очите пред заплахата за стабилността в Европа, която представляват избухналите националистическите настроения в Русия и опитите за присъединяване към нея от страна на новите независими републики…Ние трябва да разбираме, че демократичните промени в Русия не са необратими и че, независимо от сериозните проблеми, Русия си остана най-силната военна държава в Евразия и единствената държава, способна да разруши САЩ”).
- Що се отнася до енергийната политика на САЩ, то в първата редакция на документа се казва в прав текст следното: “нашата главна цел в Близкия Изток и в ЮгоИзточна Азия е запазването на доминиращата позиция на САЩ в региона и запазването на достъпа на нефт за САЩ и другите западни държави”.
Между 2005 и 2007 г. Пол Вулфовиц е президент на Световната банка, бел.ред.)

imageСАЩ не искат война с Русия. Ако Държавният департамент не беше инициирал преврата в Украйна с цел сваляне на избрания президент Виктор Янукович, то тогава САЩ не биха могли да се наместят между Русия и Европейския съюз, в резултат на което намъкване се нарушиха жизнено важните търговски пътища, стоящи в основата на нациите на двата континента.

Икономическата интеграция между Азия и Европа – включвайки плановете за строителството на скоростната магистрала от Китай (“Новия път на коприната”) към Европейския съюз – е пряка и явна заплаха за САЩ, чиято част от глобалния БВП продължава да намалява, значимостта им в световната икономика – също. Игнорирането на новия съперник (ЕС-Русия) от страна на САЩ е равносилно на ситуация, в която САЩ се примиряват с нерадостното си бъдеще на постепенно, но постоянно разрушаваща се власт и срутващо се влияние върху световните процеси. Никой във Вашингтон не може да допусне това. Затова САЩ започнаха война с чужди ръце в Украйна.

imageСАЩ искат разделянето на двата континента и “недопускането появата на нов съперник”, те искат да направят свой разпределителен пункт на пътя между Европа и Азия, а също да се превърнат в гарант на регионалната сигурност. За целта САЩ възкресяват Желязната завеса с дължина хиляди километри – от Балтийско до Черно море.

Танковете, бронетранспортьорите и артилерийските установки се насочват в този регион, за да се укрепи буферната зона около Европа, да се изолира Русия и да се създаде плацдарм за бъдеща американска агресия.

Информацията за разполагането на тежко оборудване и въоръжение почти ежедневно се появява в средствата за масова информация, макар в американския печат тя, като правило, да не присъства. Бързият поглед върху някои скорошни заглавия ще помогне на читателите да разберат мащабите на конфликта, който назрява, но не попада в полезрението:

“САЩ и България провеждат военни учения на Балканите”, “НАТО започва учения в Черно море”, “Армията ще изпрати още войници и танкове в Европа”, “Полша искат по-голямо американско присъствие”, “Брониран американски конвой ще премине 1100 мили по Европа”, “Повече от 120 американски танка и бронетранспортьори ще пристигнат в Латвия”, “САЩ и Полша ще проведат през май учения с ракети от Пентагона”.

imageСхванахте ли ситуацията? Там се води война, война между САЩ и Русия.

Обърнете внимание, че болшинството заглавия подчертават участието на САЩ, а не на НАТО. С други думи, провокациите срещу Русия се организират от Вашингтон, а не от Европа. Това е важно. ЕС подкрепи американските санкции, но няма намерение да одобрява натрупването на военни по своя периметър. Това е идея на Вашингтон и само САЩ финансират тези действия. Разбира се, предвижването на танковете, бронетранспортьорите и артилерията по света е скъпоструващ проект, но САЩ, разбира се, са готови на жертви, ако това способства за постигането на поставените цели.

А какви са целите на Вашингтон?

Струва си да се запознаем с цитат от речта на генералния директор на Stratfor Джордж Фридман по време на неотдавнашната му презентация по време на Чикагския съвет по международни отношения. Той казва следното:

“Основната цел на САЩ, за която ние столетия водехме войни – първата, втората и студената, – това са отношенията между Германия и Русия. Ако те се съюзят, то те ще представляват единствената сила, която е в състояние да ни заплаши. Трябва да сме сигурни, че това няма да се случи…”

Точно в целта! Тук въобще не става дума за Украйна, нито за какъвто и да е суверенитет, демокрация или руска агресия. Тези последните думи са просто пропаганда. В действителност става дума за властта. Става дума за имперско разширяване. За сфери на влияние. За опити да се отсрочи неизбежната икономическа катастрофа. Всичко това е част от агресивния и безжалостен свят на конфронтация, в който живеем. Това не ти е Дисниленд от приказките.

imageАмериканският Държавен департамент и ЦРУ свалиха избраното правителство на Украйна и заповядаха на новия режим на хунтата там да започне безразсъдната война за унищожение на собствения си народ в източната част на страната.

А ако амбициозният план на Путин за създаването на зона на свободна търговия от Лисабон бе започнал да се осъществява, къде щяха да се окажат САЩ? Извън класацията, ето къде. САЩ биха се превърнали в изолиран остров с намаляващо значение, огромен дефицит и бързо растящият държавен дълг биха ги довели до продължителна и болезнена реструктуризация, към падане на жизненото равнище, към неудържима инфлация и ръст на социалните безредици. Нима някой предполага, че Вашингтон би позволил това да се случи, когато той все още притежава най-съвременната в света военна машина на стойност трилион долара?

Разбира се, че не, по дяволите!

Освен това, Вашингтон смята, че той има историческото право да управлява света.

Вижте сега цитат от статията на икономиста Джек Расмус, публикувана на сайта CounterPunch:

image“Зад санкциите се крие основната цел на САЩ да изтласкат Русия от европейската икономика. Европа твърде много се интегрира с Русия и стана зависима от нея. Не само природния газ, но и търговските отношения, а също финансовите потоци – всичко това като цяло се разви на многобройни нива между Русия и Европа до преди кризата в Украйна. Кризата само даде повод да се въведат санкциите. Растящата икономическа интеграция на Русия с Европа заплаши дългосрочните икономически интереси на американските капиталисти.

Затова, от стратегическа гледна точка, бързият държавен преврат в Украйна може да се разглежда като средство за провокиране на руска интервенция, т.е. за провокиране на необходимите събития, позволяващи да се задълбочат и разширят икономическите санкции, които в края на краищата да доведат до ликвидиране на икономическите връзки между Европа и Русия в по-далечна перспектива. Това на свой ред не само ще гарантира господството на американските икономически интереси в Европа, но ще открие нови възможности за получаване на печалби за американските компании в Европа и в Украйна…

Когато правилата на конкурентната игра между капиталистите се нарушат напълно, то в резултат се случва война, т.е. последната форма на капиталистическата конкуренция” (Jack Rusmus, The Global Currency wars, CounterPunch).

Аналитиците с леви и десни политически възгледи са съгласни един с друг. Събитията в Украйна нямат нищо общо със суверенитета, демокрацията или с руската агресия. Това си е в чист вид безпощадна геополитика, в която побеждава последният, който се задържи на крака.

САЩ не могат да позволят на Русия да получи полза от собствените й огромни ресурси. В никакъв случай. Русия трябва да бъде наказана, тя трябва да бъде преследвана, срещу нея да се въведат санкции, Русия трябва да се изолира, тя трябва да се заплаши и сплашва постоянно. Ето така работи системата. Всички разговори за свободен пазар са само кучешко лайно, предназначено за малоумните простаци.

imageРусия е принудена да се сблъска с хаотичната, братоубийствена война на границите си, както и с цветният опит за смяна на режима в столицата си. Тя е принудена да се противопостави на наказателните мерки от страна на своите търговски партньори, на атаките по валутата, на опитите да се лиши от нефтените си доходи. САЩ ще направят всичко възможно, за да използват най-коварните си методи, за да обезсилят противника, да демонизират Путин, да настроят Брюксел срещу Москва и да срият руската икономика.

Разделяй и владей, ето как се прави. Нека идиотите се държат един друг за гърлата в Украйна! Сунити срещу шиити, етнически украинци срещу други етнически украинци, руснаци срещу европейци…Това е планът на Вашингтон. И такъв род планове никога не се провалят.

Влиятелните политици в САЩ са убедени, че сривът на американската икономика може да бъде спрян само с помощта на разчленяването на Русия, обкръжаването на Китай и ликвидиране на всички планове за създаването на икономически интегриран субект между Европейския съюз и Азия. Вашингтон има намерение да победи в този изключително важен конфликт, да утвърди своя хегемонистичен контрол над двата континента, да съхрани позициите си на единствена свръхдържава в света.

Само Русия е способна да спре САЩ.

Вярваме, че тя ще направи това.

Петя Паликрушева





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19908489
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930