Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2015 19:10 - Само 20 млн. евро ще струва потапянето на мистралите http://www.segabg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Само 20 млн. евро ще струва потапянето на мистралите
image
 
Франция е твърдо решена да се отърве от двата вертолетоносача клас „Мистрал“, построени за Русия, чиято доставка бе отказана от Париж заради войната в Украйна. Най-евтиният вариант е да ги потопи, пише днес в. „Монд“, като цитира мнения на висши военни. Само 20 мн. евро ще струва да ги отправи на дъното, докато всяко по-нататъшно преправяне по други стандарти, за да бъдат продадени на трета страна, би възлязло на стотици милиони евро, което би вдигнало цената им до неприемливо равнище.
Френските военноморски сили нямат нужда от тези кораби, казва пред „Монд“ бившият началник-щаб на ВМС адмирал Бернар Рожел. „Ако запитат нашите ВМС дали им трябват тези мистрали, отговорът ще бъде не“, отбелязва той. Както писа по-рано в. „Фигаро“, днес и „Монд“ изтъква, че „във военните среди могат да се чуят изказвания, според които „най-добрият вариант е да се потопят тези кораби“. Експерти предлагат да се унищожат вертолетоносачите. Макар че това решение няма да се хареса на корабостроителите, то е най-евтиното от всички възможни – примерно около 20 млн. евро“, пише в публикацията.
"Въоръжените сили на Франция смятат, че и дума не може да става да използват тези два кораба“, отбелязва изданието, което изглежда има добре информиран консултант. Преговарящият с Русия за мистралите Луи Готие, който оглавява Генералния секретариат по въпросите на отбраната и националната сигурност, фигурира и в контролния съвет на вестника.
Ако трета страна пожелае да купи корабите, ще трябва няколко месеца да се подменят руските комуникационни и навигационни системи, както и електрическата мрежа, за да станат съвместими с други стандарти. В. „Опинион“ цитира военния експерт Жан-Доминик Мерше, според когото „ВМС на Франция дадоха на ръководството на страната да разбере, че никак не се интересуват от двата кораба. Те вече имат три кораба клас „Мистрал“, много са доволни от тях, но други не им трябват ". Освен това според "Бялата книга за отбраната“ ВМС имат твърде ограничени финансови средства и ако поемат издръжката на ненужните мистрали, ще се затруднят с обслужването на 15-те фрегати, за които трябва да се грижат. Това би означавало да вземат мистралите, но да продадат част от фрегатите на Египет и Мароко, за които биха представлявали интерес. "Такъв вариант би бил истински кошмар за френските адмирали, които се опасяват, че ще се наруши равновесието на различните бойни сили във ВМС ", казва Жан-Доминик Мерше. През зимата правителството едва не продаде на Египет две свръхмодерни фрегати, за да балансира военния бюджет, добавя "Опинион".



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19899887
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930