Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2015 20:55 - Гърмен, Катуница... Интерграция с циганите – възможна ли е мисията? Автор: Люба МАНОЛОВА
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 563 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2015 20:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гърмен, Катуница... Интерграция с циганите – възможна ли е мисията?

Какво показва хрониката на събитията какво може да се направи все още?

imageКакво се случваше в Гърмен? От една страна Дучето – шеф на феновете на ЦСКА каза: „Обадиха ни се и казаха: „Елате! Помогнете!”

В сутрешно студио се чу от жител на Гърмен следното: „Дойдоха с брадви за да ни трепят! Тези цигани са настанени от Ахмед Башев, за да си произвежда електорат!”

Хората твърдяха, че защитават себе си, семействата си, проблемът не е на битова основа, както се опитаха да го изкарат някои политици. Дали проблемът е регионален , или национален, след като в цяла България са заселени цигани и навсякъде стават нападения, кражби, побоища, убийства.

Майки с деца са разтревожени – каза депутатът от ДПС Илия Илиев. А другите бити нямат ли майки? Скандалът далеч не е битов и който го твърди иска да замете под килима случващото се, за да си тлее.

Хората по места не трябва да се саморазправят, държавата трябва да впрегне целия си ресурс, за да не се повтаря Гърмен, Катуница и други подобни.

Създава се чувство за безнаказаност на циганите на местно равнище, но уви, не е само на местно равнище.

Има ли разлика между българи и български граждани – запита поканеният в тв7 Расате.

Масов бой между българи и роми в Гърмен. Напрежението не стихва, селото е блокирано от полиция, политиците си говорят колкото да се появят пред тв камерите. Затова публикуваме позицията на двама души, които са далеч от политиканстването и популизма: Иво Христов, журналист, и Харалан Александров, антрополог, които бяха на гости в тв7.

imageАз съм приятно изненадан, че толкова късно започва насилието, но много се притеснявам, че това е началото на дълъг процес, допълни той. Това коментира в студиото на ТV 7 социалният антрополог Харалан Александров по повод случилото се в Гърмен.

Харалан Александров: „От години говорим, че нараства напрежението, че конфликтите са неизбежни, че е почти сигурно, че ще бъдат етнизирани, защото присъствието на гета в тъканта на нашето общество, по този ужасяващ начин, по който си седи ромската бедност и всички произтичащи от нея злополуки и нещастия, деградация и безперспективност, неизбежно води до конфликти. Това е банално. И винаги има нещо по-важно - има избори, има реформи, някакви велики неща, които трябва да се правят, и всички успяват удобно да си затворят очите и да се дезангажират от този проблем

Харалан Александров заяви, че се надява, че сега може да се стреснат достатъчно всички в държавата, които все още имат някакъв достатъчен ангажимент и някакъв остатъчен капацитет по силата на ролята, която заемат.

„Че цари пълна безпомощност и некомпетентност по отношение на проблемите, свързани с бедността и с произтичащите от нея конфликти, е очевиден факт. Ние сме тежко невежи”, сподели още той.

"Дай Боже, този път да се стреснат достатъчно всички, които все още имат някакъв достатъчен ангажимент и някакъв остатъчен капацитет по силата на ролите, които заемат. Но че цари пълна безпомощност и некомпетентност по отношение на проблемите, свързани с бедността и с произтичащите от нея конфликти е очевиден факт. Ние сме тежко невежи, заяви социалният антрополог.

Циганите по агресивен начин заявяват своето присъствие. В държавата се усеща чувство на безпомощност и некомпетентност и то на тези, които трябва да вземат решения. Ще живеем заедно, но как се интегрират хора, които не спазват правилата, това е сериозен повод за размисъл. Коментира още Александров в студиото на тв7.

image„Обществото, което градим последните 25 години - така наречения неолиберализъм, поражда, бълва излишни хора, засилва социалните неравенства, поляризира обществото и създава опасна пропаст и все някога между полюсите прехвърчат искри, коментира от своя страна журналистът Иво Христов. Той посочи, че това се наблюдава и във Франция, където млади и бедстващи хора избират джихадизма за своя кауза, тъй като са лишени от всякаква друга етика и социална перспектива и нещо възвишено, а там ги залъгват с идеята за саможертва и прочие.

Няма социална справедливост, няма социална перспектива. Наблюдаваме една симулация на императивно щастие в условия на деградация. Високотехнологичният свят е комбиниран с масово невежество. Има хора, които нямат перспектива, нямат кауза, а единствено стремеж към потребление - обърна внимание Харалан Александров на процесите, които протичат около нас.

image

Това общество на консумацията ражда тази уродливост, заяви Иво Христов. Има изкривено разбиране за свобода да се изтребим, да се саморазрушим. При потреблението се наблюдава опит да се получи идентичност чрез потребление в един несигурен свят, несигурен, нестабилен, безутешен - допълни Александров.

"Хроники" отдавна следи проблема с циганите. Затова си позволявам да задавам въпроси и да направя предложение:

Възможно ли е да се интегрират хора, мнозинството от които не работят, не искат да работят, не пращат децата си на училище, пращат децата си да крадат и да просят, прехранват се от боклука или чрез кражби, нападения обири.

Възможно ли е да се интегрират хора, които строят незаконно върху чужди земи, не плащат ток, вода, данъци, осигуровки, вземат книжки неграмотни, правят катастрофи, убиват?

Възможно ли е тези хора да се интегрират с друга общност, която живее като работи, или си търси работа, живее според доходите си, плащат си данъците, осигуровките, пращат децата си да учат...

Хубаво е да се говори за интеграция, хубаво е да не се разделят хората на общности по етнически признак, но когато една общност е криминален рисков фактор – как върви такава интеграция?

Добре е да не се дискриминират хората, но също така е задължително да се прилага с цялата си сила законът при кражби, набези, нападения, убийства.

В България има над 580 опустели селища. В същото време в България бежанците ги държим на държавна издръжка в лоши условия на бивши общежития и казарми.

В България има над 580 опустели селища. В същото време държавата имитира интеграция на циганите, взема земите на собствениците незаконно, затваря очи пред незаконните строежи, заселвания, кражби, нападения, убийства.

Мнозинството от циганите не работят, мнозинството от децата им не учат – това ли е бъдещото поколение, което ще поеме държавата?

Вместо да се заселват с предизборни цели цигани върху чужди земи, далеч по-лесно е да се заселват от държавата в опустелите селища, където да ги възродят като обработват земята, пращат децата си на училище, сами се контролират в спазването на законите – със собствени кметове, или кметски наместници. Земя има. Къщи има. Не отделяйте циганите и бежанците от българското население, но ги заселете в опустелите райони, където циганите ще докажат, че са съвестни граждани на държавата.

Вместо да се харчат или крадат милиони за циганска интеграция, далеч по-лесно е да им се дадат семена, селскостопански машини,  да им се отворят магазини на териториите на тези опустели села.

Някой мислил ли е в тази посока? Политиците ни мислят ли изобщо как да решат този проблем, за да не превърне от социален в етнически с тежки последици?

Дали пластмасата може да се интегрира с дървото или със стъклото – вижте хроника на събитията, свързани с циганската общност: 

Изтегли





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19870620
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930