Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2015 19:03 - Сноудън, Русия и Китай обезкръвиха британското разузнаване за години http://www.vestnikzora.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сноудън, Русия и Китай обезкръвиха британското разузнаване за години

 

 

image
Великобритания спешно отзова своите разузнавачи от редица държави по целия свят.

Еспертите твърдят, че разшифрованите от Русия и Китай данни, откраднати от Сноудън, съдържат имената на чуждестранни агенти от британските служби. По такъв начин върху британското разузнаване е нанесен колосален удар: за възстановяване на изгубените връзки ще са необходими години, подчертава коресподентът на телевизията.

Британските разузнавачи по целия свят са отзовани, защото секретните документи, откраднати от Едуард Сноудън, попаднаха в ръцете на руснаците и китайците. Както съобщава Министерството на вътрешните работи на Великобритания и източници от Даунинг-стрийт, отзоваването на агентите е пряко следствие от това, че файловете са дешифрирани от разузнавачите в Москва или Пекин.

Антъни Глис, специалист по разузнаването и сигурността: Това е изключително сериозно. Едуард Сноудът нанесе върху нашия отбор огромна вреда. Твърде вероятно е болшинството материали, които е успял да събере, да се отдавна в Китай и Русия, а в тях са имената и личните данни на нашите агенти зад граница.

Според Едуард Сноудън, шифроването на файловете, които той отнесе със себе си, не може да окаже негативен ефект върху разузнаването. Но от момента на бягството на Сноудън зад граница руските и китайските аналитици работят над документите, свързвайки частите от мозайката и фокусирайки се върху агентурното разузнаване, на което се опира както Великобритания, така и САЩ.

Марк Филд, член на комитета по разузнаване и сигурност на британския парламент. – Беше нанесена огромна непреднамерана вреда. А това си е чистокръвен шипонаж, чистокръвно разузнаване. Това е огромна главоблъсканица. Имаме само няколко части от пъзела. При това не знаем кои части от пъзела притежават другите страни.

Последствията от кражбата на Едуард Сноудън се разпростряха далеч извън първоначалните дипломатически трудност. Шпионите могат да се заменят, но ще са необходими години, за да се създадат нови контакти и да се възстановят източниците на информация.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19932735
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930