Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2015 20:08 - Катастрофата на Гърция е само началото - Брюксел се безпокоят, че гръцката драма ще се разпространи в цяла Европа и още по-мащабни кризи може да се очакват в Ит
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Катастрофата на Гърция е само началото - Брюксел се безпокоят, че гръцката драма ще се разпространи в цяла Европа и още по-мащабни кризи може да се очакват в Италия, Испания, Португалия и Франция - държави, чийто дълг е по-голям от този на Гърция...

image

 
 
 

Катастрофата на Гърция е пролог към глобални икономически сътресения. Бюрократите в Брюксел се безпокоят, че гръцката драма ще се разпространи в цяла Европа и още по-мащабни кризи може да се очакват в Италия, Испания, Португалия и Франция - държави, чийто дълг е по-голям от този на Гърция.

В цялата капиталистическа система се натрупва астрономически дълг. Водачът на длъжниците е САЩ със 17 трилиона долара. През последните години западните страни "наляха" 10 трилиона долара икономиката, без да постигнат повишаване на ефективността.

Изглежда, че причината за системния хаос е кризата на главния модел в организирането на бизнеса – капитализмът. Заради спада на печалбите в производствените сектори, капитализмът деградира от система, създаваща блага за човека, до системата за финансови залози.

Той се превърна във форма на финансов паразитизъм, на валутни и фондови спекуланти, зад които стоят интересите на банките и фондовете, и чиито капиталови оценки са нереални. Финансовата система се отдели от истинския свят.

Източниците на дълговото робство са неолибералната идеология на дерегулация на икономиката и регресивното данъчно облагане.

Тези фактори на свой ред доведоха до намаляване на социалната сигурност, а междувременно мерките за строги икономии са за сметка на безработните и пенсионерите.

Фондовите пък пазари съществуват в паралелна вселена със своите възходи и падения, свързани с движението на фиктивния капитал. А в същото време глобалният дълг достигна рекордни нива.

От опрощаването на дълга, ако това изобщо се случи, ще загуби онази част от финансовата система, която определя политиката на т. нар. демократични правителства.

Що се отнася до алтернативните решения, на западните политически лидери не им достига нито независимост, нито способности.

Гърция е катастрофа, разпростираща се върху всички западни държави. Сцените на хаос и отчаяние по улиците на Атина скоро ще може да се наблюдават и в Европа, и в САЩ. /БГНЕС/Финиън Кънингъм в Sputnik/darikfinance.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19904669
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930