Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2015 19:23 - Националната електрическа компания (НЕК) беше убита ето така Автор: gikotev
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Националната електрическа компания (НЕК) беше убита ето така

На интернет сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) има пълна информация за износа на електроенергия, по периоди и компании-износителки, от 2007-ма г. до днес. Направих си труда да събера всички данни за НЕК, за цялата календарна 2010-та г., защото точно това е последната година през която тя е участвала активно на този пазар. Поставих всички събрани данни в една електронна таблица и ги обработих във вид удобен за разбиране и сравняване с други периоди, както направих това за 2014-та г. Ето го и резултата (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху таблицата):

image

Под всеки месец от годината, както и за цялата година, има по две колони. Първата показва размера на договорения за износ товар, а втората - денонощията през които това ще се случва. Колоната в дясно от всеки месец е произведение на двете числа от съответния ред, от ляво, т.е. за съответния месец. Така се получава количеството електроенергия, в единици Мега-Ват-денонощия (МВт.д), изнесени за съответния период, към някоя от съседните ни страни. Мсички количества МВт.д са събрани, ако проследите потоците от розови стрелки. Така се получава общото количество изнесен ток от НЕК, през цялата 2010-та г., в единици МВт.д - най-дясното число, на най-долния ред в таблицата. За удобство на бъдещите сравнения, които ще направим се налага да преведем количеството от МВт.д в МВт.ч (Мега-Ват-часа). За целта умножаваме последното получено число на 24, колкото са часовете в денонощието. И последно! Разделаме количеството в МВт.ч на 1000, за да го превърнем в единици ГВт.ч (Гига-Ват-часа). Последното се налага, заради факта, че Националния статистически институт (
НСИ) подава годишните си данни именно в тази размерност.

Резултата се вижда от обградените в червени правоъгълници числа. Делът на НЕК, в общия износ на ток, за цялата 2010-та г. е 51,42%. Въпреки ръста на износа от над 40%, в периода 2010-та - 2014-та години, делът на НЕК в този бизнес за последната година е само 0.41%. Въобще има ли нужда от някакъв коментар тук?
Сравнено в абсолютни единици, количеството изнесен ток през 2014-та г. е над 88 (осемдесет и осем) пъти по-малко от това изнесено през 2010-та г.

Защо ви разказвам всичко това ли? Много просто! Само през изминалата седмица различни представители на политико-енерГЕПИйната мафия внесоха в деловодството на Народното събрание цели ТРИ законопроекта!!! Всички ТРИ проекта са мотивирани да "спасяват" НЕК, но, в същото време, нито еин от тях не предвижда връщането на делът на НЕК в пазара на износ на електроенергия!!! По този начин политико-енерГЕПИйната мафия "спасява" не само НЕК, но и всеки един от нас!!! Резултата от прокарването и на трите законопроекта, ако това се случи, ще е поскъпване на тока за всички нас.

Подробно, за всеки един от внесените проекта ви разказах в материалите:


Теменужка предлага плевел и калинки да "ароматизират" енерГЕПИката

Стефан Гамизов написа Закон за висшата математика в енерГЕПИката

Театър рИформа представя "Широко затворени очи" за будали

Ако на НЕК и бъде разрешено да се върне на позициите си на този пазар, каквито е имала до края на 2010-та г. няма да има нужда никой и нищо да се "спасява", а даже има опция за поевтиняване на тока на вътрешния пазар, за да се стимулира потреблението, производството, износа на други стоки и т.н. и т.н.
Да ама не! Политико-енерГЕПИйната мафия, с любезното съдействие на всички "медии" са твърдо решени за ни довършат? Пардон! Исках да кажа - "спасят".

За финал да ви припомня общата картина на износа на електроенергия за съседите, откакто България въобще развива този бизнес:


image

За малко да забравя! Пак през изминалата седмица лично премиера заяви, че износа много скоро ще завоюва нови територии, към Италия, през Черна гора. Така ние правилно прочетохме посланието му, като:

Борисов: "Работим за още по-голямо поскъпване на тока"

Някой от вас може да си спомни, че през 2010-та г. премиер на България беше същата личност?

Георги Котев



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19933123
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930