Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2015 19:34 - Сблъсъци между бели и черни в САЩ http://www.vestnikzora.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сблъсъци между бели и черни в САЩ

 

 

image
Сблъсъци между членове на Ку-клукс-клан и Черните пантери в Южна Каролина

Напрежението ескалира в хода на демонстрации "за" и "против" знамето на Конфедерацията

Яростни сблъсъци са избухнали между членове на Ку-клукс-клан и партията на Новите черни пантери, когато двете групи се събраха на демонстрации пред сградата на държавната администрация в Южна Каролина. Знамена на конфедерацията бяха откраднати и разкъсани под одобрителните възгласи и аплодисменти на Новите черни пантери. Междувременно членовете на ККК стояха на стълбите на сградата и се поздравяваха с нацистки поздрави.
Привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса излязоха на улицата, за да осъдят решението на губернатора на Южна Каролина да премахне знамето на Конфедерацията заради асоциирането му с расовата омраза.

За да контрират протеста на нацистите, около 400 души, свързани с партията Нови черни пантери, се организираха на шествие в подкрепа на расовото равенство, призовавайки политиците да положат повече усилия, освен свалянето на знамето.

Независимо, че лидерите на двата протеста се опитаха да няма допир между тях, спорове избухваха между отцепили се групички от двете демонстрации.

Полицай бе видян как притиска към земята бял мъж, увил се в знамето на Конфедерацията, и вика за подкрепления. Също са видени и други полицаи в тактическо снаряжение, които трябва да се намесят в случай, че протестите ескалират.

По информация на Charleston Post-Courier, имало е най-малко три сбивания, които полицията се е наложило да разтървава. Това е поредният конфликт в Колумбия, след като миналия месец Дилън Руф, привърженик на Конфедерацията, застреля деветима афроамериканци в черква по време на служба. Атаката доведе до национални призиви към лидерите да осъдят знамето на Конфедерацията като символ на расовата омраза.

Преди 150 години знамето е било използвано от седемте южни щата, в които е имало робство, по време на гражданската война в САЩ.

Реагирайки на решението за свалянето на знамето, около 300 членове на ККК организираха демонстрация в района на Капитолията. „Те не могат да наказват всички заради един мъж”, казва Аманда Бейкър, имперски офицер от Лоялните бели рицари, пред Ен Би Си. Съобщение на телефонния секретар на Лоялните бели рицари казват: „Ще бъдем пред държавната администрация в Колумбия, за да защитаваме историята на Конфедерацията и всички южняци, които се биеха и загинаха в борбата срещу федералната тирания. Правителството ни се опитва да изтрие бялата култура и нашите исторически права от историческите книги”.

Междувременно лидерът на Черните възпитатели за справедливост и бивш директор на Новите черни пантери Джеймс Евънс Мухамад изрази своя собствена гледна точка относно историята. „Свалянето на знамето не е прогрес. Това е илюзия за прогрес. Още със самия старт на робството в Америка, белите имат привилегията да са свободни, която черните в Южна Каролина не са имали”, казва той. „Бялата привилегия е забила нож в гърба на черните хора в Южна Каролина и Америка като цяло. Не можете да извадите 30-сантиметров нож само пет сантиметра и да кажете, че това е напредък”,казва още Мухамад.

image

image

image
...
Източник ЗОРА NEWS



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19879083
Постинги: 45096
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930