Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2015 19:00 - Нови сблъсъци между българи и цигани в Гърмен
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 475 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нови сблъсъци между българи и цигани в Гърмен
Мургавите плашат: Не можете да ни съборите къщите, но ние ще ви запалим

image image         Свързани новини 10 000 на шествие в Гърмен за Деня на Ботев 4-ма ранени след боя в Гърмен, циганите нападали с брадви и колове БЗНС на Ненчев изтрещя: Дългата ръка на Путин буни Орландовци Гърмен–бомба със закъснител или провокация на ДПС?

Жители на община Гърмен внесоха подписка в Министерския съвет с искане държавата да въстанови законовия ред, а МВР да гарантира сигурността им.

Над 700 души са се подписали срещу отлагането на събарянето на незаконните постройки в общината. Жителите на Гърмен настояват държавата да приложи закона по отношение на незаконните постройки на територията на общината, искат мерки от социалното министерство в съответствие със закона за закрила на детето при упражняване на родителските права, както и ефективни мерки от МВР за гарантиране на сигурността, спокойствието и неприкосновеността на собствеността на жителите на Гърмен.

Писмото е адресирано до Министерския съвет, президентството, парламента, главния прокурор и всички отговорни институции. Вносителите на подписката дадоха и едноседмичен срок на институциите и се заканиха, че ще поискат отново оставките на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие, както и на главния прокурор.

За намирането на решение на проблема, жителите на Гърмен поканиха социалния министър Ивайло Калфин и регионалния Лиляна Павлова да разговарят на място с хората. Ако няма резултати, те са готови да подновят протеста си на жълтите павета в началото на септември.

Същевременно жители на ромския квартал в Гърмен са подали жалба в полицията за закани, отправени към тях тази сутрин. До ескалация на напрежението не се стигнало заради намесата на силите на реда. По информация на Юлиян Герасимов от инициативния комитет на ромите, цитиран от БНР, група от около 40 жители на квартал „Кремиковци“ е тръгнала към общинския център, оборудвани с метли, лопати и мотики, за да положат изискуемия труд срещу социалната месечна помощ от 40 лв.

На същото мястото, където преди два месеца стана масовият бой, прераснал в нестихващо напрежение и протести, други жители на Гърмен отправили заплахи към ромите и не им позволили да продължат придвижването. Бързата намеса на полиция и жандармерия обаче предотвратила по-сериозни последствия.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19877831
Постинги: 45093
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930