Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 20:58 - Енчев сезира прокуратурата за незаконно обрязване на деца http://glasove.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
0



Енчев сезира прокуратурата за незаконно обрязване на деца Независимият депутат Велизар Енчев сезира прокуратурата от трибуната на Народното събрание за нарушение на човешките права и суверенитета на България. Повод за това е информация от медиите за извършване на публично обрязване в Омуртаг. image

 

"Масовият сюнет е извършен в Омуртаг, на стадион и е част от кампанията на ДПС, свързана и с местните избори, тъй като по този начин, чрез експлоатация на религиозните възгледи на родителите се купуват гласове", смята депутатът.

"Обрязването е нарушаване на човешките права на детето, освен това е и телесна промяна, която причинява болка и страдание, при това без наличие на обективна медицинска причина за това", категоричен бе Велизар Енчев.

По думите му институциите трябва да се намесят и да разследват този случай, след като здравният министър Петър Москов, в рамките на редовния парламентарен контрол, заяви, че в Министерство на здравеопазването и съответната регионална служба не е постъпвало заявление за извършването на ритуала по обрязване, както и че няма следи за това ритуалът да е извършен от медицински лица. Министърът обясни, че медицинската интервенция трябва да се извършва според съответните стандарти и отказа да коментира религиозния аспект от проблема.

Министър Москов посочи и, че за да се извърши законно тази медицинска процедура от турски лекари, трябва се иска официално разрешение - според законодателството, за да упражняват професията си у нас и/или на територията на страна-членка на ЕС, трябва да минат през процедура на признаване на квалификацията. Такова искане също не е постъпвало в Министерство на здравеопазването.

Именно тази част от отговора предизвика депутата Велизар Енчев да определи случилото се в Омуртаг като "акт на застрашаване на националната сигурност".

„Има ли държава", попита Енчев и настоя за намеса на българската прокуратура в лицето на главния прокурор, а също и за намеса на премиера Бойко Борисов.

"Става дума за здравето и психиката на българските деца", с тревога предупреди Велизар Енчев.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19867668
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930