Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2015 18:51 - Започна се! Руските самолети тръгнахаВече са нанесени първите авиоудари по обекти в Сирия http://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.09.2015 18:52


Започна се! Руските самолети тръгнахаВече са нанесени първите авиоудари по обекти в Сирия
30 сеп 2015 Елка Василева

image 

Снимка: архив, Reuters 

Самолети на руските ВВС започнаха провеждането на въздушна операция с нанасяне на целеви удари срещу терористите от Ислямска държава в Сирия, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Ударите се нанасят по военна техника, свързочни възли, транспорта, складове за оръжие, боеприпаси и гориво-смазочни материали, принадлежащи на терористите от Ислямска държава, предаде РИА Новости.

Русия е изпратила военна авиация в Сирия след отправено искане от Дамаск, съобщи по-рано руската агенция, като се позова на изявление на офиса на сирийския президент.

 „Руските ВВС бяха изпратени в Сирия след искане от сирийска страна, (съдържащо се) в писмо на президента (на Сирия Башар) Асад до президента (на Русия Владимир)  Путин, в което се предлага изпращане на руските ВВС в рамките на инициативата на президента Путин за борба с тероризма“, цитира агенцията изявлението на офиса на президента на Сирия.

 Путин ще може да изпрати армията в Сирия, парламентът разреши

 САЩ настояват за управляем преход в Сирия
 Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия

 Русия нанесе първия авиоудар в Сирия – по предградие на Хомс, съобщи CNN от своя страна, като се позова на източник от администрацията на САЩ. Ударите са нанесени от руски бойни самолети, базирани на авиобазата в сирийския град Латакия.

САЩ имат данни, че Русия е започнала да нанася въздушни удари в Сирия, вероятно в района на град Хомс, съобщи също така Ройтерс.

Русия е уведомила САЩ за започващите нападения с един час предизвестие, предаде Ройтерс. Ударите били нанесени в района на централния сирийски град Хомс. Информацията за руските атаки е предварителна, заяви цитираният източник, който пожелал да запази анонимност и отказал да съобщи каквито и да било подробности.

Кюрдският новинарски канал Slemani Times обаче съобщи, че по негова информация два руски фронтови бомбардировача Су-24 са нанесли авиоудари по позиции на бунтовниците в района на град Хама, намиращ се на 213 км северно от Дамаск.

Междувременно руски журналисти изясниха, че една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от терористите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

По-рано днес Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, разреши изпращане на руски войски в Сирия. Искането беше отправено от президента Владимир Путин, който е получил молба от президента Сирия Башар Асад  за оказване на военна помощ срещу Ислямска държава. Шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов подчерта, че става дума изключително за операция на руските военновъздушните сили в Сирия, не и за наземна операция.

 Вижте първи кадри от бомбардировките:












Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19890764
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930