Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2015 18:42 - Родни ченгета смляха от бой преподавател при арест http://bradva.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.11.2015 18:42


    Родни ченгета смляха от бой преподавател при арест Nov 09, 2015 image

Лицето на Пламен Русев прилича на боксова круша след полицейския арест

Ченгета са пребили зверски преподавател във Великотърновския университет. Това твърди самият асистент по история на древния Шумер Пламен Русев пред "България Днес".

 

След сблъсъка си със служителите на реда 52-годишният мъж се сдобива с комоцио, множество огромни синини под очите и ужасяващ кръвоизлив на тила. В резултат на тях Русев прекарва няколко дни в болница с диагноза черепно-мозъчна травма. Изготвената от съдебен лекар експертиза изрично посочва, че му е нанесен побой. Въпреки заключенията на лекарите МВР има коренно противоположна версия за случилото се. Според нея синините по главата на Пламен Русев са резултат на падане по стълбите.

Кървавата драма с университетския преподавател се разиграва в нощта на 22 октомври. Русев си е сам вкъщи и спи уморен от многото ангажименти през деня. Малко след полунощ е събуден от настоятелно звънене на входната врата.
"Веднага след като се разсъних, погледнах през шпионката и видях двама полицаи. Отворих им и попитах какво е станало", с треперещ глас разказва за зловещата случка ученият.
В началото нещата са напълно нормални. Униформените отговарят, че идват по сигнал за вдиган от него шум, и му искат личната карта. Макар Русев да им отваря широко вратата и да обяснява, че от жилището му не се чува нищо, ченгетата държат на своето. Те го канят да слезе пред входа, за да му издадат предупредителен протокол. Докато слизат по стълбите, двамата полицаи многократно го блъскат и подритват.
"Веднага след като излязохме пред блока, единият полицай извика високо, че го нападам. В този момент усетих удар в тила, а след това по лицето и загубих съзнание", разказва Русев.
Ученият се свестява едва в районното управление с белезници на ръцете. Там той веднага усеща силни болки по главата си. Скоро става ясно, че причина за тях са синина под дясното му око и оток по тила. Въпросите му към униформените какво е станало обаче не получават отговор. Ченгетата не реагират и на молбата му да бъде повикан лекар, защото е вдигнал кръвно и едва си стои на краката. Желанието му така и не е удовлетворено, макар по закон всеки арестант да има право на незабавен преглед от лекар.

"След като изрично вписах в протокола от задържането, че имам хематом по главата и съм с високо кръвно, униформените ми казаха, че ще позволят преглед от лекар само ако се откажа да искам адвокат", обяснява преподавателят.

Въпреки отправените заплахи към него той продължава да иска адвокат. Така около три часа след ареста той получава право на едно телефонно обаждане. Русев се обажда на свой колега чиято дъщеря е адвокат. За негово нещастие тя отсъства от Велико Търново и той е откаран в килията. Там преподавателя отново моли изрично да бъде извикан служебен адвокат, но реакция на униформените няма.

На сутринта асистентът формално е освободен, след което полицай го откарва до районния съд. По пътя става ясно, че му е съставен акт за хулиганство заради отправени обиди към полицейските служители, дошли в дома му.
"Още в началото на заседанието Русев се оплаква на съдията, че заради нанесения му побой е неадекватен и би желал поне да получи служебен адвокат.

"След като си казах молбата, съдията най-спокойно ми обясни, че разходите за служебен адвокат ще са значителни и ще надвишат вероятната глоба, която ще ми наложи. От друга страна, защитникът ми можел да усложни процедурата. Така, вместо да се размина със 100 лева глоба, можело да получа 15 дни арест. В този момент едва се държах на краката си. Единственото ми желание бе всичко да свърши по-бързо и да отида на лекар. Затова, без дори да гледам документите, се съгласих да не разпитват свидетели или да давам обяснения", връща се назад ученият.

 

Така след три минути дело му е наложена глоба от 100 лева. На другия ден състоянието му се влошава и след преглед от лекари е приет в болница заради опасност да изпадне в кома. Според експертизата възстановяването му от побоя ще продължи минимум един месец.

През трите седмици след инцидента полицията във Велико Търново сменя две версии за случилото се, разказва преподавателят. Първоначално в бюлетина на МВР е посочено лаконично, че при пристигането си на адреса ченгетата заварват Русев пребит. В съобщението обаче не се уточнява защо вместо в ареста преподавателят не е откаран директно в болницата, както предполага здравият разум. След като Пламен Русев обжалва задържането си от полицията, те си сменят мнението. Новата версия гласи, че той е бил мъртвопиян и сам е паднал по стълбите.

"И двете обяснения звучат повече от безумно. Особено когато в медицинското свидетелство изрично е посочено, че белезите са от бой. От друга страна, в протокола за арест не личи подобни причини да са посочени", обяснява защитникът на Русев адвокат Николай Хаджигенов. Юристът обясни, че вече е обжалвал както заповедта за задържане, така и наложената глоба за хулиганство.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19854558
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930