Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2015 16:36 - Докато Народното събрание променяше Конституцията, Борисов я нарушаваше http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 451 Коментари: 0 Гласове:
0



Докато Народното събрание променяше Конституцията, Борисов я нарушаваше Публикувано на 17.12.2015 в България
image

В сряда Народното събрание прие окончателно Петата поправка на най-новата българска Конституция, гласувана от Великото Народно събрание преди близо четвърт век.Докато народните представители гласуваха поименно промените на основния закон, министър-председателят на Република България нарушаваше същата тази Конституция. При това нарушението бе извършено в присъствието на всичките министри, в залата, в която българските правителства провеждат ежеседмичните си заседания.

В член Първи на Конституцията е посочено, че България е република с парламентарно управление, а цялата държавна власт произтича от народа. Глава Пета на Конституцията е посветена на Министерски съвет. А в член 109 пише, че членовете на правителството полагат клетва пред Народното събрание, т.е. министрите се избират от депутатите. Засега.

Забележителното в случая е, че Борисов наруши Конституцията като представи именно бъдещия държател на държавния печат, какъвто е министърът на правосъдието и който ще трябва да подпечатва и Петата поправка, разбира се, ако бъде избран. Номинираната за поста на правосъден министър Екатерина Захариева бе представена, но не пред Народното събрание, от което Борисов ще получи или не нейното избиране, а пред евентуално бъдещите й колеги от правителството. Нарушението се състои именно в това, че представянето на Захариева става преди изобщо депутатите да са гласували оставката на продължаващия да изпълнява функциите като министър на правосъдието Христо Иванов. Той, а не Захариева трябваше в сряда да бъде в Министерски съвет, а не да виси самотен в парламента и да спори с опозицията. Изключително зле за държавността говори и факта, че представянето на Захариева на заседание на МС става и преди тя да е положила клетва, каквото е изискването на Конституцията, защото по същата логика за министър може да се цани всеки, който минава през Ларгото в центъра на София.

Мнозина ще махнат с ръка и вероятно ще погледнат с пренебрежение и отегчение на тези съществени подробности, които са залегнали в Конституцията и никакъв случай не са формални. Не само, защото съществува възможността кандидатурата на Екатерина Захариева да бъде бламирана и тя да не бъде избрана за правосъден министър. Напълно възможен акт на депутатите, който автоматично ще означава и бламиране на премиера и своеобразен успешен “вот на недоверие” на правителството.

Много по-лошо, обаче, говори за усета за държавност и всъщност за ерозията на законоустановените норми, на които би трябвало да стъпва демократичното развитие на държавата, поведението на безмълвните наблюдатели на действията на Борисов. Грубото пренебрежение на министър-председателя към основния закон, което по ирония на съдбата засяга пряко именно бъдещия правосъден министър, под безмълвния поглед на вицепремиери и министри, показва именно цялостното отношение на управляващите към върховенството на закона, за налагането на което слушаме цяла година.

Дано да е от неудобство, а не от незнание, но Екатерина Захариева можеше да призове премиера да изчака с представянето й пред колегите от МС. Същото можеше да стори и друг от министрите, като Петър Москов, например, който вече се ползва с привилегията да влиза в заседателната зала на правителството от кабинета на премиер-министъра.

И защото Петата поправка на Конституцията, а и номинацията на Екатерина Захариева за нов правосъден министър се правят заради европейските партньори на България, хубаво би било да си представим, как премиерът Дейвид (както Борисов се обърна към министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън при неотдавнашната му визита у нас-бел.ред.) погазва Конституцията на Нейно Величество Кралица Елизабет Втора. Не можете да си представите, нали? Заради това Британската империя днес се нарича Великобритания, а България е в задния двор на Европейския съюз.

БГНЕС




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19861569
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930