Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2016 17:08 - Ще има ли война между Русия и Турция http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0



Ще има ли война между Русия и Турция 17.02.2016 в Свят image

image

Сирийската армия настъпва успешно. Само за последните дни бе установен контрол над ключови височини, които позволяват в значителна степен да бъдат затруднени джихадистите от Ислямска държава при прехвърлянето на личен състав, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други материално-технически средства.

А прехвърляне означава, че те ги прехвърлят от базите в тила, от Турция.

Успешно действат и кюрдските опълченци, които в това важно от военна гледна точка направление играят ключова роля като част от сирийската групировка.

Около цялата северна граница на Сирия възниква зона, която се контролира от кюрдските опълченци. Вероятността, че в бъдеще сирийските кюрди ще получат автономия в състава на Сирия, при това с широки пълномощия, е твърде висока.

За Турция това означава, че около цялата й южна граница могат да възникнат области с кюрдско самоуправление, което ще съдейства за ръста на сепаратистките сили в самата Турция и ще я държи на педала на собствения й разпад. Той от своя страна ще започне веднага след отделянето на кюрдските региони.

За президента на Турция Реджеп Ердоган разгромът на терористичните радикални ислямистки групировки означава, че ще трябва да се прости с идеите си за възраждането на Османската империя. 

За партията на Ердоган «Справедливост и развитие» това може да се превърне в прелюдия към политически крах.

Лично за самия Ердоган и семейството му разгромът на ислямистите в Сирия означава политическа смърт.

А отчитайки, че султан Ердоган така е досадил вече на военните, на спецслужбите, на учените, на журналистите, на актьорите, на светските хора в страната, този политически крах може да доведе и до физическото му ликвидиране. Тук имах предвид само първите две категории хора от общата кошница на тези, на които им е писнало от Султан Ердоган.

Надеждите на Саудитска Арабия за разширяване на влиянието й в региона също се рушат.

Бурното развитие на събитията в региона и жестокостта, с която се извършват военните действа в последно време, скъсяват възможностите за политически маневри.

В тези условия е доста висок рискът от напълно неадекватни решения. Едно от тези неадекватни решения беше опитът да се въведе от Турция безполетна зона в северните райони на Сирия .

В тези условия е напълно възможно да се пресекат траекториите на руските ВКС в Сирия и турските ВВС, от което ще избухне достатъчно бързо широкомащабна война между двете държави.

image

image

Затова сега е много важно да се оцени вероятният ход и изход от подобни бойни действия. Редно е да се разбира, че това не е просто сблъсък между авиационните групировки, а военен конфликт между Русия и Турция, в който и двете страни, разбирайки антагонистичността на целите си, ще се стараят да не допускат ескалация на конфликта в по-широкомащабен план.

Русия ще се постарае да не допуска такива условия, при които НАТО да бъде принудено да започне война. А Турция вече ще избягва да пуска сухопътни войски за бойни действия в кавказко направление, защото сега вече рискува да получи в тила си мощно партизанско кюрдско движение. А и рискът Русия да подкрепи това движение в случая е доста висок.

Пък и едва ли Анкара има за цел да бъде причината за мащабен ядрен театър на бойните действия.

Всички тези фактори диктуват динамиката на вероятния въоръжен сблъсък между руските ВКС и турските ВВС.

Вероятно първоначално Турция ще обяви безполетна зона над част от територията на Сирия, ако се реши на безумието на води война с Русия, разбира се.

Зоната би трябвало да е с дълбочина няколко десетки километри от турската граница. Отчитайки наличието на руските ЗРС С-400, за да гарантират тази безполетна зона турците могат да дислоцират свои ЗРК в зоните до досегас руските ЗРК. Извън тези зони ще действа турската авиация. Турция вероятно ще се опита да ликвидира сирийските ПВО в тези райони чрез серия от удари на авиацията и артилерията.

По-нататък Турция ще активизира авиоподкрепата си към ислямистките организации, нанасяйки удари по позициите на кюрдите и сирийската армия.

След няколкото сблъсъци между неголеми групи самолети във въздуха и загуби на няколко самолета от двете страни във въздушните боеве и от наземния огън чрез средствата на ПВО, ще стане очевидно, че е невъзможно да се реализира безполетна зона. Тогава Турция ще бъде принудена да проведе въздушно-настъпателна операция, за да получи превъзходство във въздуха в зоната, обявена от нея за безпилотна.

Руските ВКС в отговор ще започнат активни бойни действия за срива на тази операция и ще нанесат непоносими удари по турските ВВС, за да откажат Турция да продължава бойните действия.

Може да се очаква, че Турция НЯМА да обяви война на Русия, за да избегне мащабен военен конфликт, защото Русия може да нанесе масирани удари по нейна територия и без да влиза в нея.

Всъщност, сега като написах последното изречение изведнъж получих закъсняло прозрение, че няма смисъл да разсъждавам за каквито и да било сценарии в битката между тези държави, защото битката за Турция е обречена на провал.

Да!


Източник: NewsFront – Bulgaria




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19890157
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930