Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2016 14:14 - Матео Ренци заплаши Източна Европа: Няма бежанци, няма пари!
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2016 14:24


Матео Ренци заплаши Източна Европа: Няма бежанци, няма пари! Италианският премиер предупредил, че ще има "по малка солидарност" по време на късна вечеря тази нощ

image

Матео Ренци предупреди лидерите на източноевропейските държави, че може да получат по-малко средства от ЕС за развитие, ако не помагат в кризата с бежанците. "Няма бежанци, няма пари", е заплашил италианският премиер страните от Източна Европа, цитират го източници на Ройтерс - участници в срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. "Миграционната криза е общ проблем за всички страни от ЕС. Ако вие не покажете солидарност, страните, които внасят най-много в бюджета на ЕС, може да покажат по-малко солидарност към вас", е заявил Матео Ренци на своите колеги на вечерята в Брюксел, която продължила до ранните часове на петъчния ден.

Той заплашил източноевропейските държави с намаляване на средствата за развитие, които се отпускат за техните най-бедни райони.

Около една трета от седемгодишния бюджет на ЕС на стойност един трилион евро се заделя за проекти в по-бедни, предимно бивши комунистически държави и региони на блока, чрез така наречените "структурни фондове", отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Унгария, Полша, Словакия и Чехия са сред най-твърдите противници на плановете на ЕС за прехвърляне на търсещите убежище от Южна Европа в останалите държави от съюза, напомня Ройтерс.

Преговорите за следващия седемгодишен бюджет ще започнат тази година. Италия е третият най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия и Франция. Тъй като разходите за подслоняване на търсещите убежище нарастват, страните, които са приели повечето от тях, призовават за по-голяма помощ от бюджета на ЕС, посочва агенцията.

Холандия, която е ротационен председател на съюза, предложи част от сегашните средства в структурните фондове да бъдат пренасочени за справяне с миграционната криза, припомня Ройтерс.

Какво казват на Изток

Гърция и Турция трябва да изпълняват поетите задължения за възпиране на нелегалната миграция, иначе охраната на Шенгенската зона трябва да се осъществява на границите на Македония и България. Това заяви снощи пред журналисти премиерът на Чехия Бохуслав Соботка.

В противен случай надали ще успеем да преодолеем миграционната криза, подчерта Соботка. Това не е мнение само на Чехия, допълни той.

Соботка напомни, че в понеделник в Прага правителствените лидери на страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) се изказаха за създаване на линия за възпиране на мигрантите на гръцко-македонската и гръцко-българската граница - План Б - ако планът "Турция", който остава основен за ЕС, не сработи.

blitz.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19868768
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930