Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2016 15:53 - Дистрибуторите на "Булгартабак" в Близкия изток са извън закона https://bivol.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2016 16:08



Документи разкриват нови подробности за Мафията "Булгартабак": Дистрибуторите на "Булгартабак" в Близкия изток са извън закона Агенция "Митници" предупреди Булгартабак, че схемата е разкрита. Делян Пеевски панически се опитва да се разграничи от контрабандата.
Изненадващото съобщение на „Булгартабак“, че спира износа за Близкия изток дойде в деня, в който Биволъ получи отказ от Агенция „Митници“ да разкрие информация по ЗДОИ кои са неговите контрагенти там.
image

Въпросът беше зададен в рамките на разследване, което доказва, че дистрибуторите  на Булгартабак са извън закона и са разследвани за контрабанда, пране на пари и финансиране на терористични организации.

Биволъ изпрати до Митниците  писмо датирано от 2011 г. с изх. номер 49-28-15. То е подписано от бивши шефове на „Булгартабак“ и от него става ясно, че още преди приватизацията фирмата е работила с фирмата „Каледон Инвест“ и нейния представител за страните от Близкия Изток Салам Кадир Фарадж. От Министерството на икономиката, което се явява принципал на „Булгартабак“ към този момент отговориха на запитване на Биволъ, че такова писмо не се съхранява там.
image
 

Писмо от бившите шефове на Булгартабак, с което се дават права за дистрибуция на контрабандиста Салам Фарадж

Писмото е послужило на „Каледон“ и Салам, за да потвърдят правомощията си на контрагент за износ на цигари пред Агенция „Митници“.

Вместо да кажат има ли или няма такова писмо в архивите на Агенцията, Митниците искат разрешение от „Булгартабак“, който естествено отказва.

По информация на Биволъ покойният ген. Ваньо Танов е бил на косъм да разкрие тази информация, която е от голям обществен интерес, но беше споходен от внезапен инфаркт.

Новият шеф на Митниците Розалия Димитрова обаче мотивира отказа си с… отказ на „Булгартабак“ да разкрие тази информация, което означава, че

Митниците са дали на Булгартабак доказателствата предоставени от Биволъ, че контрабандната им схема е разкрита и едновременно прикриват факти от огромен обществен интерес!

По този начин категорично се потвърждава властовия чадър над компанията, която според Цветан Василев е собственост на Делян Пеевски.

Отказът на държавната агенция да предостави обществената информация на Биволъ не е прецедент. Агенция Митници отказа по същия начин преди 4 години да предостави информация на Биволъ по ЗДОИ за проверката във фабриката на Мишо Бирата, която беше възпрепятствана след намесата на Премиера Борисов. Изтекли записи на негови телефонни разговори разкриха, как той се намесва по коруптивен принцип, за да възпрепятства редовна митническа проверка за производство на нелегален алкохол. Биволъ заведе съдебно дело и осъди Ваньо Танов, като шеф на Агенция Митници за неговия отказ. Делото мина на всички инстанции и създаде съдебна практика, че отказът за предоставяне на обществена информация от надделяващ интерес, заради несъгласие на засегната страна, е незаконен. От това обаче сегашното митническо ръководство изобщо не се трогва. Междувременно главният свидетел Михаил Михайлов /Бирата/ се спомина от внезапен инфаркт. Той беше веднага последван в смъртта си и от съпругата му, която наследи бизнеса. Синът на Михайлов тогава направи няколко отчаяни опити да се свърже с екипа ни, за да разкрие съмнителни обстоятелства около екстерминирането на семейството му, след което изчезна /вероятно „посъветван“ да си мълчи, за да се предпази от скоропостижна семейна сбирка/. Хронологията на тази пуническа битка на Биволъ с корумпираните държавни институции и разобличаването на един от най-големите скандали на „прехода“, можете да проследите тук, тук и тук.

В крайна сметка присъдата срещу Агенция Митници и получаването на протоколите доказаха, че основният аргумент на прокуратурата да не образува наказателно производство срещу Борисов не издържа. Категорично стана ясно, че е имало намеса и възпрепятстване на редовна митническа проверка, което консумира няколко углавни престъпления, според НК. Но, както е известно, ролята на българската прокуратура е не да защитава законите и обществения интерес, а основно да осигурява законодателен чадър над властовата мафия и престъпните методи, с които тя управлява страната. Затова и въпреки разкриването на реалната истина, в крайна сметка срещу Борисов не беше образувана дори проверка за злоупотреба с власт.

Сега Биволъ ще заведе ново дело срещу Агенция Митници, по абсолютно същия безцеремонен отказ, с цел прикриване на съмнителни частни интереси, независимо от надделяващия обществен интерес. Сигурни сме, че ще спечелим и това дело, независимо от времето което ще изгубим. А средствата, както и първия път, ще се плащат отново от българския данъкоплатец, заради порочната практика на юристите на тази държавна структура. Този път обаче е доста по-малка вероятността да се размине без последствия, защото случаят не засяга само България, а се наблюдава и разследва от твърде сериозни външни институции.

Дистрибуторите на Булгартабак са разследвани за контрабанда и пране на пари

„Каледон Инвест“, която се свързва с бившия шеф на Булгартабак Христо Лачев, е била разследвана в България за контрабанда на цигари и данъчни престъпления, както личи от приложения документ с искане за разкриване на собствеността на фирмата, адресирано от българската прокуратура до американските власти.

image
 

Не е ясно какво се е случило с разследването, водено от НСБОП и прокуратурата и дали американските власти са дали разрешение за разкриване на собствеността на „Каледон“. Наблюдаващият прокурор Ангел Илиев е същият, който през 2009 отказа да разследва произхода на средствата за покупката на медиите от майката на Делян Пеевски по сигнал на Асоциацията за борба против корупцията. Впоследствие той беше повишен в апелативен прокурор.

От 2007 до 2011 г. „Булгартабак“ не е променяла дистрибутора си, разследван за трафик на цигари. Това се твърди черно на бяло в днешното съобщение на фирмата:

„Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост.“

От фирмения регистър на щата Делауеър където е регистрирана фирмата се разбира, че Caledon Invest е заличена през 2013 г. заради неплатени такси. Така ако „Булгартабак“ продължава да работи именно с този дистрибутор като юридическо лице, то това е напълно извън закона.

image

„Каледон“ и Салам Фарадж са извън закона като дистрибутори и според документите издадени от Регионалното правителство на Иракски кюрдистан. През 2011 г. с две постановления на местното Министерство на икономиката „Каледон Инвест“ и Салам Кадир Фарадж са лишени от лиценз за внос на цигари (виж галерията).
image  image


image  image
 

Съдържанието на тези документи беше потвърдено официално от дипломатическия представител на Иракски Kюрдистан в Париж, към когото Биволъ се обърна с молба да провери дали писмата са автентични.

До отнемането на лиценза се е стигнало след като властите в Иракски Кюрдистан разбират, че Салам Кадер Фарадж е представил фалшив документ – „Протокол“ между „Булгартабак“ и „Каледон“ за правата за дистрибуция на марката „Престиж“.

Документът е подпечатан с печата на „Табак“ АД – Асеновград и преводът е заверен от нотариус в Турция, като след това е презаверен от Иракското посолство в Анкара (виж галерията по-горе). Нотариусът обаче няма как да знае, че е заверил фалшив документ.

В Иракски Кюрдистан разбират за измамата и отнемат лиценза на Салам Фарадж, който оттогава се подвизава като нелегален вносител. Внесените в Ирак цигари, основно от марката „Престиж“, след това се оказват на черния пазар в Турция, като за 2014 г. са достигали 70% от пазара на нелегални цигари.

Този бизнес за милиарди долари според турските власти захранва терористичната организация ПКК (виж доклада на турската служба за борба с организираната престъпност тук). Не е изключено таксите за пропускане на камионите с цигари за черния пазар да захранват и други терористични организации като Ислямска държава, през чиито територии се осъществява транспорта.

Още по темата „Мафията Булгартабак“ в Биволъ:

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган

Мафията „Булгартабак“ I

Мафията „Булгартабак“ II

Булгартабак има нов офшорен собственик от януари

Четири европейски прокуратури могат да подхванат модела #КОЙ

Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист



 

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19907301
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930