Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2016 18:45 - ДА СЕ СБОГУВАМЕ С БЪЛГАРИЯ! ПОГРЕБВАМЕ РОДИНАТА, ИДВА НЕЩО ПО СТРАШНО ОТ ВОЙНА..ТО Е... http://bradva.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1319 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 08.07.2016 18:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    ДА СЕ СБОГУВАМЕ С БЪЛГАРИЯ! ПОГРЕБВАМЕ РОДИНАТА, ИДВА НЕЩО ПО СТРАШНО ОТ ВОЙНА..ТО Е... Jul 08, 2016 imageimage image

Тежко ни и горко! Идва американското ГМО и нищо не е в сътояние да го спре.

Големите корпорации ще съдят спокойно държавата, ако търговското споразумение САЩ - ЕС бъде подписано

 

През последните 2 десетилетия българските производители на храни бяха изтикани в ъгъла от вносни продукти със знака предимно на ЕС. Вече трудно се усеща истинският вкус на киселото мляко и на вкусния домат. Ябълките са предимно вносни и силно пръскани някъде в Полша, а дините пристигат от Гърция, кръстосани с големи тикви.

Това положение може да стане още по-плачевно, ако Европейският съюз подпише със САЩ споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, или накратко ТПТИ.

От 3 години се водят преговори между Еврокомисията и САЩ за това споразумение, като Брюксел твърдеше, че тези преговори са прозрачни и нищо лошо за Европа не би се случило. Но преди около месец „Грийнпийс" публикува 200 секретни страници от преговорния процес. Който, между другото, е стопиран до решаване на казуса с Брекзит. Но информацията за временното спиране, както и за преговорите, също не е сигурна.

Та от 200-те тайни доскоро страници става ясно, че американските ГМО продукти за ядене ще могат спокойно да нахлуят и да завладеят европейския пазар. Така и доматът ще стане съвсем пластмасов, и киселото мляко съвсем няма да има вкус, но пък ще издържа месец и година дори в хладилника.

И сега ГМО-то е завладяло много от това, което купуваме от магазина и слагаме на масата. Но ако някой не е разбрал, хранителната промишленост не работи за здравето на хората, а за повече печалби.

Тези печалби ще станат още по-големи за американските компании, които точат зъби да стигнат на ЕС пазара след подписване на ТПТИ. Така няма и помен да остане от забраната за ГМО продуктите, която съществува в Евросъюза. Както казват експертите, Брюксел затвори вратата за ГМО, но се кани да го пусне през прозореца.

И ако това се случи, големи международни корпорации, които ще продават вече не само в САЩ, а и в ЕС, ще могат да съдят държавите безпрепятствено и без някои да ги спира. Така, ако българското правителство реши да вдигне минималната работна заплата, тези корпорации ще могат да го осъдят, защото подобно решение ще е против техните сметки, означени като бизнес планове.

Такива са най-леките заплахи и проблеми, които очакват държавите от Европейския съюз, ако Брюксел подпише със САЩ Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Срещу него вече официално се обяви Франция, а в много големи градове на Западна Европа не спират масовите протести на фермери и хора от различни сфери на производството срещу споразумението.

У нас вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева каза от трибуната на Народното събрание, че „България подкрепя сключването на ТПТИ като един от инструментите за развитие на икономиката на страната". Тези, които леко и бавно започват да се „събуждат" и да осъзнават, че ТПТИ е във вреда на България и на целия ЕС, са общините.

В България засега те са само 3 - Горна Малина, Ловеч и Карнобат. Само те подкрепят засега Декларацията на местната власт от различни държави - членки на ЕС, приета на 22 април т.г. в Барселона и насочена против Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

В тази декларация се изтъква, че „ТПТИ е опасно за здравето на над 500 млн. европейци най-вече заради риска от занижаване на стандартите за качество и безопасност на храни и стоки.

Съюзът няма да може да продължи да гарантира високите им стандарти, както досега. Затова и европейските общини излизат с единна позиция срещу ТПТИ, което ЕС и САЩ предстои да подпишат". Срещу ТПТИ са събрани над 5 млн. подписа в Европа.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. zaw12929 - Те са тук "ВИЖТЕ. ОТПЕЧАТАЙТЕ ...
09.07.2016 16:50
Те са тук "ВИЖТЕ. ОТПЕЧАТАЙТЕ ГЕННОМОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ У НАС, ВИДА, СПИСЪКА И НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ!
http://zaw12929.blog/politika/2016/07/07/vijte-otpechataite-gennomodificiranite-hrani-u-nas-vida-spis.1463075
цитирай
2. nikikm - 1. zaw12929 - Те са тук "ВИЖТЕ. ОТПЕЧАТАЙТЕ ...
09.07.2016 18:10
Нещо не се отваря..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19858238
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930