Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2016 18:25 - Доц. Йордан Величков: На границата трябва да се приложи и сила http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 340 Коментари: 0 Гласове:
0



Доц. Йордан Величков: На границата трябва да се приложи и сила Публикувано на 30.08.2016 в България image   Всички средства за защита на независимостта на една държава, вкл. затваряне на границите и употреба на сила, са разрешени

Очевидно, след бездарната политика на брюкселските бюрократи и на слабохарактерните ръководители на по-големите европейски държави, членки на ЕС, съдбата си по-малките европейски страни, застрашени от прииждащите емигрантски вълни, вземат в свои ръце.

Доц. д-р Йордан Величков :

Времето за разговори изтече. Необходими са решителни действия

Обяснима е загрижеността на премиера Бойко Борисов от заплахата, която представлява бежанската вълна за сигурността на България. Тя мотивира и стремежа му чрез директен контакт с турските лидери да склони Анкара да ограничи този поток към българската граница.

Недостатъчният му международен опит, обаче, умело бе използван от обиграните турски държавници. Възлагайки му уж престижната роля на „посредник“ в един геостратегически спор, те по същество го превърнаха в обикновен куриер, продължавайки упоритата линия на твърдо отстояване на своите интереси и шантажиране на европейските държави.

Зад „посредническата“ мисия на Борисов видимо се открои и стремежа на Анкара да предизвика разногласия, както в Брюксел, така и сред лидерите на европейските държави.
Очевидно, премиерът не знае, пък и няма сред екипа си опитен международник, включително и крайно посредствения му външен министър, който да го въздържи от поемането на такива неприемливи и дори унизителни за един министър- председател ангажименти. Неразумно е да се посредничи в отношенията между държави, които имат не само нормални, но и най-активни и многостранно развити отношения и при това военни съюзници. Нивото на тези отношения е толкова високо, че президентите и премиерите на Турция и европейските страни могат по всяко време да разговарят директно и дори спешно да осъществяват работни срещи и обсъждат проблеми от всякакъв двустранен и многостранен характер.

image

Посредническите мисии са изключително важно, но сравнително рядко използвано средство в международните отношения. Към него се прибягва преди всичко за преодоляване на остри конфликти между държавите, по време на война, както и за установяване или възстановяване на прекъснати дипломатически отношения. Пример за това е посредничеството на президента на една от бившите съветски републики за нормализиране на руско-турските отношения.

Според международната практика посредническите мисии се осъществяват негласно. Поради деликатния им характер недопустимо е с тях да се правят всякакви пиар акции.
Наред с видимите усилия на премиера да предотврати тежките последици от една опустошителна емигранска инвазия необходима му е и повече твърдост и решителност. Такава, каквато проявяват лидерите на някои европейски съюзници.

Очевидно, след бездарната политика на брюкселските бюрократи и на слабохарактерните ръководители на по-големите европейски държави, членки на ЕС, съдбата си по –малките европейски страни, застрашени от прииждащите емигрантски вълни, вземат в свои ръце.

Това се отнася и за България. Според международното право, включително и устава на ООН, всички средства за защита на независимостта на една държава, включително затваряне на границите и употреба на сила, са разрешени.

Доц. д-р Йордан Величков 
30.08.2016 г.  

Източник: Епицентър.бг




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19908489
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930