Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2016 20:27 - СКАНДАЛ! НАШИ ПРОФЕСОРИ „УБИХА“ БОТЕВ ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА МУ http://afera.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 750 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 09.09.2016 20:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
СКАНДАЛ! НАШИ ПРОФЕСОРИ „УБИХА“ БОТЕВ ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА МУ

image


Дългогодишна учителка по български език и литература съм. Заинтригувана от предложението да ползват тази учебна година като помагало проектите за учебници за 5.клас по български език и по литература на непознатото ми досега издателство Институт за образователни политики „Архимед и Диоген“ ООД, си свалих тези учебници от сайта им.

Обзе ме обаче ужас от безобразната грешка още на 4-та страница. На нея са поместени биографиите на четирима от авторите, които се учат в учебника. Защо само четирима, не зная. Ботев, Шарл Перо, Андерсен и Рик Риърдън са турени един под друг (!?).

Изтръпнах, като в биографията на Ботев прочетох изречението: „След тежки боеве загива във Врачанския балкан на 2 юни 1878 г.“. И по умните третокласници знаят, че Ботев е убит на 1-и юни! А на 2 юни 1878 г. България вече е била свободна! Ботев е убит през 1976-а година! И този учебник е писан от професорите Александър Панов и Валери Стефанов, както и от главен асистент Младен Влашки! Срам!

 Все пак се задълбочих в текста – може пък да е случайно. И още на следващите страници открих едни странни герои, които уж водят диалог, така че петокласникът да научи що е „митокултурна общност“ – понятие, което едва ли се учи и в университетите. Едното дете е наречено „Прасчо“ /много обидно, ако е мюсюлманче/, а другото си сменя името непрекъснато – ту е Пресиян, ту е Персиян.

Изглежда не само коректор, но и авторите не са си чели учебника – бъка от грешки.

Още по-объркан е от методическа гледна точка – има „професорски“ знания, които не трябва да ги има и липсват задължителни понятишя, които петокласникът трябва да научи!

На всичкото отгоре са набутани и цели таблици с указания към учителя, които би трябвало да са в книгата за учителя.

Отказах се да чета тая литература и минах към българския.

ОТНОВО МИ СЕ ИЗПРАВИ КОСАТА

Помагалото-учебник, написано от Александър Панов, не е нито помагало, нито учебник за 5. клас. Защото Не съответства с изискванията на новата програма и Не отговаря на когнитивното равнище на учениците.

Въвеждат се някакви странни нови понятия, които биха объркали не просто петокласниците, а и студентите по българска филология: код, канал, знак, вербални и невербални езици, функции на езика /между които поетическа, контактна и обяснителна/.

В същото време липсват обяснения на понятията, заложени в учебната програма: що е контекст, що е тема, подтема, абзац…

Изобщо – тоя учебник е пълен с претенциозни термини като „материалната форма и идеалното значение на думата, за главното и периферийно значение на думите, за псевдопредставки и псевдонаставки“ – изобщо, пълен е с псевдонаука.

НАКРАЯ ОТВОРИХ БУКВАРА – освен кичозните рисунки, пак същия автор – проф. Александър Панов. Явно е той ще да е всестранно развит, като да е нашенският Архимед Диогенов. Не знаех, че е автор на популярното детско стихче за Жаба-жаборана и близката гора, в която става дружна веселба. Но стихчето е включено в буквара без посочване на друг автор? Мирише на литературна кражба.

Няма да чета математиките, с които това издателство се хвали – да не науча оттам, че 2 и 2 прави 6.

Уважаеми господа редактори, вижте на www.arhimedbg.com. И не се смейте – това е тъжно. Защото става дума за нашите деца.

Милена Крумова




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. dimat - И аз пак ще повторя,
10.09.2016 22:31
докато просто ми изтриете коментарите:

ВИНОВЕН ЗА ЦЯЛАТА ТАЗИ ПЕРВЕРЗИЯ,ЗА ЦЯЛОТО ТОВА ЗАЛИЧАВАНЕ НА "НАРОДА",В ЦЯЛАТА МУ МНОГОАСПЕКТНОСТ Е......."НАРОДЪТ"!!!!

НИКОЙ ДРУГ!!!

ДОКАТО "ТОЗИ НАРОД",НЕ СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД СЕБЕ СИ И НЕ КАЖЕ,КАКТО ЛЕВСКИ "САМ СЪМ,ДРУГИ НЯМА" И НЕ ГО ПРОУМЕЕ......

ТОЗИ "НАРОД" Е СВЪРШИЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
2. dimat - И още нещо ще добавя:
10.09.2016 22:49
Българите,които продължават да "живеят" в България,МОГАТ ДА РАЗЧИТАТ НА СПАСЯВАНЕТО НА РОДИНАТА НИ,САМО НА СЕБЕ СИ!!!

Трябва да се приеме,че всички останали "българи",които са я напуснали,НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!!!

Може да има (и дано),някои отделни единици,които да направят нещо за съхранението на народа,страната и държавата ни,НО,ТЕЗИ,КОИТО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ГЛАВНОТО,СА ТЕЗИ,КОИТО ЖИВЕЯТ ТУК!!!

Ще дам един пример: мой познат млад човек,женен за българка,от 7-8 години работи в Дубай.Детето му е родено там.В къщи се говори на български,но в училище,на английски.Детето,което е посещавало детски ясли и детска градина,в които се говори на английски,ПРИ ТОВА,РАЗБИРАЙКИ И БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИ, //О Т К А З В А// ДА ГОВОРИ У ДОМА НА БЪЛГАРСКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Може би си мислите,че това е единичен случай,но съ чувал от много места,ЧЕ ВТОРИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТИ,НАПРАВО СА СЕ ПРЕТОПИЛИ В НОВАТА СРЕДА!!!За разлика от мюсулманите,за разлика от "българските" турци,за разлика от циганите!!!!

ВСЪЩНОСТ,РАЗБИРАТЕ ЛИ,ЗА КАКВО СТАВА ДУМА????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19911512
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930