Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2016 19:15 - Активисти от цяла Европа показаха червен картон на СЕТА http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
0



Активисти от цяла Европа показаха червен картон на СЕТА Публикувано на 27.09.2016 в Свят
image image СЛОВАКИЯ СЪБРА ЕВРОПЕЙСКИ МИНИСТРИ И АКТИВИСТИ СРЕЩУ ТЪРГОВСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ТПТИ И СЕТА. НАШАТА СТРАНА БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА ОТ СДРУЖЕНИЕ „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ“

На 22 и 23 септември в Братислава се проведе заседание на икономическите министри на ЕС и комисарят по търговските въпроси на съюза Сесилия Малмстрьом. Темата беше Всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Активисти и организации от цяла Европа също се събраха в столицата на Словакия, за да протестират срещу споразумението.

Срещата събра активисти от 16 европейски държави. Присъстваха и представители на големи организации, активни в борбата срещу СЕТА – европейската гражданска инициатива STOP TTIP, S2B Network, Friends of the Earth, Global Justice Now, War on Want, европейският синдикат на служителите в обществения сектор EPSU, немски и австрийски профсъюзи.

Първото официално събитие бе пресконференция и представяне на доклада “Making sense of the CETA” и се проведе в сградата на Конфедерацията на словашките профсъюзи. В проявата участваха някои от авторите на доклада и Пени Кларк от EPSU. Пред събралите се медии отново бяха изложени основните изводи на доклада – СЕТА застрашава благосъстоянието на европейските общества като дава извънредни привилегии на инвеститорите, разрушава регулаторната рамка, защитаваща трудещите се хора, високото качество и безопасност на стоки и услуги, както и усилията за опазване на околната среда. Всичко това ще бъде загърбено в името на „свободната търговия“ и печалбите на шепа мултинационални корпорации.

СЕТА срещу достъпа до здравеопазване

Последва обща дискусия по темата за двустранните инвестиционни споразумения. В нея взе участие и Бригита Шмогнерова, бивш министър на финансите на Словакия. Обсъдени бяха споразуменията за свободна търговия от нов тип (ТПТИ, СЕТА, TiSA) и опита на Словакия, илюстриран от случая Achmea срещу Словакия. Инвеститорът, холандска компания за частно здравно осигуряване, оспорва решение на словашкото правителство да национализира двата частни здравни фонда в страната и да създаде система от държавно здравно осигуряване, като по този начин елиминира възможността частни компании да извличат печалба от вноски, предназначени за лечение. Решението е изцяло в интерес на гражданите, които по думите на тогавашния словашки премиер Роберт Фицо не трябва повече да плащат заплатите, бонусите и всички други луксозни придобивки на мениджърите на частните компании с пари, които иначе биха могли да спасяват човешки живот.

Въпреки това компанията завежда дело, позовавайки се на двустранно споразумение между Холандия и Чехословакия от 1991 г., включващо механизма ISDS. Словакия продължава битката против корпоративния рекет и до днес, но едва ли може да има по-ярък пример за вредната и алчна идеология за превръщане на всичко в стока и източник на печалба – идеология залегнала в договори като СЕТА.

Икономическите министри – през задния вход

След приключване на официалните прояви, част от активистите се преместиха пред намиращия се наблизо хотел „Сафрон“, където се провеждаше неофициална среща между комисар Малмстрьом и икономическите министри на страните-членки. Не стана ясно дали българският ресорен министър Божидар Лукарски е участвал, нито пък каква позиция е изразил, тъй като полицията бе отцепила района, а българското правителство така или иначе няма навика да говори с гражданите по такива важни въпроси. Но въпреки сериозните мерки за сигурност и всякакви опити да бъде заглушен гласът на събралото се множество, това не се случи, а множество гости на хотела с интерес наблюдаваха събитията от прозорците на стаите си. Някои дори слязоха да изразят съпричастността си с борбата на гражданите. Очаквано сред тях нямаше официални лица, но със сигурност срещата не е преминала в спокойната атмосфера, в която биха искали.

Денят завърши с импровизиран флашмоб пред старинния Братиславски замък, където участниците в срещата на ЕС трябваше да вечерят. След първите няколко скъпи лимузини обаче превозните средства започнаха да влизат през задния вход, а на полицията бяха дадени разпореждания да направи жива верига пред демострантите, така че да ги скрие от погледа на височайшите гости, а в последствие учтиво, но твърдо помоли протестиращите да си тръгнат.

image

Червен картон за СЕТА

На 23-ти септември сутринта трябваше да се състои официалното съвещание в сградата на Братиславската филхармония. Отново големи райони бяха отцепени от прегради и значителен брой полицейски служители, но въпреки това малка група демонстранти успя да намери място, от което да отправи ясно послание против СЕТА.

В последвалия протест участие взеха най-различни групи, като особено колоритна бе група австрийски пенсионери, които изпълняваха различни песни, а с ентусиазма си заразиха и другите участници. Бяха направени множество изказвания от ръководители на профсъюзи, представители на различни неправителствени, екологични и други организации, а също и обикновени граждани. В тях отново и отново бяха напомнени опасностите, които крие този договор – поради което гражданите настояват той да не бъде подписван.

Предвидено бе разпъването на надуваем троянски кон като символ на това, че СЕТА е отваряне на вратата за ТПТИ. Притеснени от силата на гражданското недоволство, управляващите изпратиха полицейски началник, който се опита да забрани инсталацията. След продължителни разговори той бе принуден да признае, че след като вече има официално разрешение и протестиращите с нищо не са нарушили правилата, никой няма право да прекрати демонстрацията. Така протестът продължи с много песни, скандирания, плакати и лозунги. Събитието бе отразено от различни медии, включително от чужбина.

imageimage

След края на протеста бяха организирани работни срещи по темите „ISDS” и „Храна и земеделие“. В тях участниците бяха запознати с конкретните проблеми, които СЕТА ще породи. Бе проведена и среща за координиране на стратегията, обобщение на резултатите и обсъждане на бъдещи действия.

Едновременно с това приключи и официалното заседание на министрите с комисар Малмстрьом, а от последвалата пресконференция стана ясно, че нещата със СЕТА никак не са така розови, както се твърди. Дори в българската преса се появиха съобщения, че всички страни единодушно подкрепят договора с Канада. Ако беше така, нямаше да се налага провеждането на още един, извънреден съвет на министрите на 18-ти октомври, паралелно с този на премиерите. На пресконференцията бе изразена увереност и желание СЕТА да бъде подписан при посещението на канадския премиер Трюдо в Европа в края на октомври. Междувременно обаче ще трябва да се отговори на критиките на австрийското правителство, както и да се вземат под внимание условията, поставени от Германската социалдемократическа партия през изминалата седмица. Промени в текста на споразумението не се предвиждат, а критиките са сериозни, затова предстои да видим дали ЕК ще успее да се пребори с критиците на споразумението.

Тъй като разговорите съвсем демократично и прозрачно се провеждат при закрити врати, а стенограми не се публикуват, не е ясно дали и други страни не са изразили опасения относно СЕТА. През лятото в българското Народно събрание беше получено критично писмо от унгарския парламент. Това дава надежда, че Унгария също може да гласува против СЕТА. Вероятно това е причината за спешното посещение на комисар Малмстрьом в Будапеща за разговори по темата.

Продължаваме да следим темата. Вие също можете да вземете участие, като се интересувате и не на последно място като сами зададете въпроси за СЕТА на българските евродепутати. Огромната част от тях не са изразили никаква позиция по темата и вероятно чакат нареждания „отгоре“ или да се слеят с мнозинството. Ние – българските граждани, не сме ги пратили там да се снишават, а за да защитават активно нашите интереси. Опасността СЕТА не позволява пасивност нито от страна на гражданите, нито от страна на политиците. / solidbul.eu

loading...



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19873243
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930