Захарите в майонезата пък са колкото във вафлата
Консумацията на кренвирши, майонеза, лютеница и други „индустриални храни” може да ни докара диабет заради захарите, наблъскани в тях. Причината е, че масово в хранителните продукти се влага нишесте, прости захари и/или глюкозофруктозен сироп. Това заяви Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните, цитиран от „Телеграф”.Така съдържанието на захари в майонезата например може понякога да достигне количество, това като във вафлите. Иванов посочи обаче, че за да се стигне до диабет, човек буквално трябва всеки ден да яде подобни храни. В най-рисковата група попадат младите хора, които консумират ежедневно кренвирши и лютеница.
Част от въглехидратите, например модифицираните нишестета, са трудно смилаеми и могат да доведат до здравословни проблеми при някои хора.
Нишестето се използва и при производството на лютеница е установено, че в буркан, в който е с тегло 500 грама, има 10% захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар.
Нишестето, което е основна съставка в хранителната индустрия, обикновено се използва и за задържане на повече вода в продуктите. Така в кренвиршите водното съдържание започва от 50% и стига до 80%. Също така най-често при производството им вместо месо се влагат остатъци от прасета, крави, пилета и т.н., както и пера от пернатите или нокти и рога, които минават през специална машина за пресоване, която ги превръща в пюре.
Иванов посочи още, че нишестето се ползва и за производство на готови салати като снежанка, руска салата, тиквички с кисело мляко. За да се постигне ниска цена, обикновено в салата с майонеза или цедено кисело мляко влагат нишесте, вода и растителна мазнина.
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. sparotok
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69