Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2016 19:13 - „Водената от САЩ коалиция“ губи войната… в България! http://glasove.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
0



„Водената от САЩ коалиция“ губи войната… в България! Автор: Кольо Колев

image

И президент, и външен министър, както и различни демократични центрове (но видимо със сходно финансиране) вече многократно ни предупреждават и настояват, че България се намира в състояние на война – хибридна, пропагандна, информационна. Накратко – война за съзнанието на масите!   

Кои са силите, противостоящи си  в тази война? Тук нещата не са много ясни. От едната страна това без съмнение е Русия. От другата страна обаче нещата не са еднозначни. Според пропагандата на същата тази втора страна това са „демократичните сили, обединени в ЕС и НАТО“, противопоставящи се на нарастващата заплаха от агресивна Москва. Според руската страна обаче на тях противостои не ЕС, не НАТО, а просто САЩ – притискащи, натискащи и принуждаващи Европа да действа дори против собствените си интереси.

 Разбира се, целта на всяка пропагандна война е да представи нашите за добри, а чуждите за лоши. Само че поради посочената двойственост на противостоящите страни и тук нещата не са много изчистени. От едната страна (условно да я наречем западна) се преследват две цели. Първата е сатанизирането  на Русия – агресивна, недемократична, имперска, заплаха за мира… и съответно подлежаща на санкции, притискане и военно обкръжаване. Другата, не толкова явна цел, е да се създаде впечатление за единство срещу лошата Русия– не просто САЩ, не просто НАТО, а „всички“! (За да не се усъмнят някои в истинността на първото – „Е, щом „всички“ казват… сигурно е вярно!“.) Затова и се пусна в обращение и обилно се подхранва учудващият термин „евроатлантическа общност“ и производните „евроатлантически ценности“, „евроатлантическа ориентация“ и дори „евроатлантизъм“ (!?) Странно! Защото Швеция, Финландия, Австрия и други очевидно споделят „европеизма“, но не и „атлантизма“, за разлика пък от Турция, която споделя „атлантизма“, но не и „европеизма“.  Но това са подробности – Европа е заедно със САЩ , значи всички са „евроатлантици“. А щом са „всички“, значи са прави, значи са „добрите“.

 Естествено, целта на руската пропаганда е да обърне тази картина. Тя иска да покаже, че зад „всички евроатлантици“ се крие просто САЩ, въоръжена с фондации, техни хранени НПО-та и медии, лакействащи слаби правителства и инфилтрирани от тях управленци. Руснаците искат да очертаят картината – „Със страданията и кръвта на иракчани, либийци, сирийци, украинци и други и с парите на Европа и Русия (санкциите), САЩ се опитват да решат собствените си икономически проблеми и проблема със залеза на Pax Americana. Накратко, не Европа, не НАТО, а САЩ, прикриващи се зад тях, са „лошите“. Кой надделява в тази война у нас?

 Без всякакво съмнение „САЩ и водената от тях коалиция“ търпят крупно поражение в битката за общественото мнение в България.  

 Какво казва общественото мнение. Ако трябва да обобщим, то изглежда така: САЩ, явяващи се в три лица (като САЩ, като НАТО и като „водената от САЩ коалиция“), са виновни за войната в Сирия. Те са отговорни  за кризата в Близкия изток, за бежанската вълна, заливаща Европа. Без мир в Близкия изток е невъзможно да се спре напливът на бежанци и мигранти, заливащ и нашата страна. Но САЩ нямат намерение да прекратят действията си по поддържане на войната и не работят за нейното прекратяване. Обратното, за доминиращата част от обществото този, който преимуществено работи за мира в Сирия, е именно Русия.         

 Разбира се, общественото мнение е малко инфантилно. То просто не си представя нещото, наречено „мир“, като кървава вакханалия след победата на „умерената опозиция“ - свързана с избиването на алауити, християни,  язиди, кюрди, войници на Асад… Затова и Русия е миротворец. За извисеното глобално и политическо  мислене (което не държи на такива подробности) това просто е цената на „мира“.   Е, ще има клане, ама то ще свърши и после ще се възцари… „мир“! От тази гледна точка Русия просто удължава войната, не позволявайки да бъдат избити тези, които трябва да бъдат избити в името на мира. Проблемът пред пропагандата обаче е, че повечето хора разсъждават като хора – инфантилно, а не глобално извисено. И е много трудно да преведеш това политическото мислене в моралните категории на обикновения човек. Затова и „САЩ и водената от тях коалиция“ търпят крупно поражение в битката за общественото мнение в България. Очевидно положението с пропагандната война е сходно и в други страни.
 Ето, Чехия вече създаде специално звено за борба с пропагандата от Русия. Според вътрешния министър Милан Хованец (цитиран от Ройтерс) 

„Мярката се налага в условията на “информационна война”, която Русия води срещу ЕС и НАТО, като се стреми да дестабилизира страните членки и да влияе на общественото мнение“.  

Вероятно скоро и други ще последват светлия пример. В това число и у нас. Родните демократи  вече надигат глас срещу продажните рубладжии и тъмните сили, които искат да ни отклонят от „евроатлантизма“.      

"Има сили и хора, които искат да ни върнат назад и ни дърпат към съветската периферия".

Даниел Митов,  в ефира на bTV 

Остава открит въпросът единствено за методите на борбата срещу вражеската пропаганда. Защото имаше времена, съвсем неотдавана, когато носителите на такава пропаганда ги вкарваха в лагери и затвори, че дори и по-лошо. А още по-скоро (на 23 април 1999 г.) с аргумента, че водят пропаганда, НАТО срина сградата на сръбската Национална телевизия и радио - убити 16 човека, ранени и осакатени още толкова.

 Затова бих посъветвал питащите, невярващите и съмняващите се в „евроатлантизъма“ да внимават. Защото, да, първата жертва на войната несъмнено  е истината… но кои са втората, третата, четвъртата?
image

 


image



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19932243
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930