Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2017 19:20 - Служителките, разкрили климатичния гаф в "Квадрат 500", са пенсионирани за "нелоялност" http://www.segabg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.03.2017 19:21


Служителките, разкрили климатичния гаф в "Квадрат 500", са пенсионирани за "нелоялност" Двете уреднички в Националната галерия, разкрили мащаба на климатичната авария, която увреди десетки от най-ценните ? произведения, са внезапно пенсионирани заради "нелоялност", съобщава "Дневник". Искра Захариева и Мария Димитрова, които показали щетите на художника Недко Солаков, са получили известията си миналата седмица, малко след като случаят доби популярност благодарение на негова публикация във "Фейсбук". Въпреки че и двете жени са отскоро в пенсионна възраст, те са единствените от много служители с подобен статут, споходени от спешната мярка. От коментар на директорката Слава Иванова пред "Нова телевизия" в петък се разбра, че ставало дума за уронване на "престижа и името" на Националната галерия, чиито служители трябвало да бъдат "лоялни към каузата ?".

На 24 февруари стана известно, че над десет творби в новия мегамузей, ремонтиран за 27 млн. лв., са били увредени заради на авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6, най-старите в колекцията, но щетите не се ограничават до тях, нито до по-старата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство, показва проста разходка.

Недко Солаков публикува снимки на някои от картините, облепени със защитна японска хартия, която да спре падането на живописния слой. Едва след неговата реакция във "Фейсбук" няколко от тях бяха свалени за спешна реставрация.

Няма виновни, няма гаранция, че няма да се случи отново

Галерията даде различни обяснения, но основното дойде пред БНТ миналата седмица, когато Слава Иванова призна, че музеят е останал недовършен. Основната климатична инсталация в бившата Галерия за чуждестранно изкуство - ключово изискване за съхранението на ценни произведения - не е подменяна от 1985 г. и макар че обновяване се предвиждало по проект, това "би могло да стане" едва с построяването на Южното, четвърто крило на "Квадрат 500".

А дотогава "...в никакъв случай не мога да гарантирам, че при подобни климатични условия няма да се случи нещо подобно", каза Иванова. Според директорката обаче никой не е виновен, че мегамузеят - една от знаковите инвестиции на Вежди Рашидов - е приет и открит, без да се гарантира сигурността на ценностите, които ще съхранява.

Изкуствоведката Искра Захариева не е търсила Недко Солаков, а му е показала произведенията след друго събитие в "Квадрат 500", организирано от Мария Димитрова. Според Слава Иванова обаче те са

уронили престижа на Националната галерия

защото проблемът с картините не бил укриван. Не става ясно защо първата комисия по въпроса е назначена на 16 февруари, месец след инцидента. "Реакцията на директор Слава Иванова дойде след 10 дни и се изрази в обвинения срещу екипа от реставратори и уредници", пише Захариева в отворено писмо за проблемите на галерията. "Аз съм лоялна към изкуството, което опазвам, и смятам, че свърших нейната (на директорката) работа", добави пред "Дневник" изкуствоведката, която отговаря за колекциите от Азия и Латинска Америка и е единственият специалист с нужното образование в музея.

Това не е първият случай, в който Слава Иванова освобождава служители, дръзнали да говорят за заплахите над културното наследство. През юли миналата година уволнението на Владимир Руменов, активист срещу спорните поправки в Закона за паметниците на културата, предизвика един от големите скандали във втория мандат на Вежди Рашидов. Тогава известният куратор Мария Василева заяви, че Слава Иванова я е освободила след отказ да промени медийната си позиция по същия въпрос. Галерията отрече и в двата случая, но Руменов бе върнат на работа. Иванова бе назначена от Вежди Рашидов с конкурс, в който бе единствен кандидат, и веднага влезе в конфликт със синдикатите.

Така е в България! Изисква се лоялност не към държавата и народа,не към делото, правдата и справедливостта,а към чиновника началник! Какъв цинизъм! Н.М.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19898323
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930