Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2017 18:09 - Възраждане: Ако Българската Православна Църква признае Охридската Архиепископия, ще стане „майка“ на Македонската Православна Църква. http://bgjournal.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове:
0



Възраждане: Ако Българската Православна Църква признае Охридската Архиепископия, ще стане „майка“ на Македонската Православна Църква. 07.09.2017
image

Българската Православна Църква и българската държава трябва да признаят Македонската Архиепископия с ранг на автокефална православна църква. Това заяви председателят на Движение „Възраждане“Костадин Костадинов по време на митинг пред сградата на Светия Синод на Българската Православна Църква. Костадинов оглавява инициатива за признаването на Македонската Архиепископия. Според него ако Българската Православна Църква признае Охридската Архиепископия, то по този начин Българската Православна Църква ще стане „майка“ на Македонската Православна Църква.
По този повод днес пред сградата на Палата на „Светия Синод“ се събраха 20 души, привърженици на политическото движение, които помолиха Българската Православна църква, Светия Синод и Негово Светейшество патриарх Неофит да предприемат действия и стъпки, с които да признаят Охридската Архиепископия.



Според инициативата признаването на Охридската архиепископия е естествено продължение на политиката на сближаване между България и Македония, която започна с подписването на договора за добросъседство. „Това е следващата стъпка, с която може да заличим раните от разделението на българския народ… Ние считаме, че този акт е напълно съпоставим с признаването на Македонската държава от България и би бил в съзвучие с процеса на сближаване между двете църкви, който започна през 2005 година с дарените от Македонската Православна Църква част от мощите на св. Климент Охридски“, посочва още Костадинов. По думите му до този момент Македонската Православна Църква не е призната от нито една от останалите православни църкви. Тя обаче е потърсила признание от Българската Православна Църква, което означавало, че пред България се отваря уникалния исторически шанс да признае Охридската Архиепископия, с което се потвърждавало, че Македонската Православна Църква всъщност е българска по произход.



„Охридската Архиепископия е създадена през 1019 година точно като Българска Охридска Архиепископия и до своето закриване през 1767 година винаги е било титулувана като българска, а нейният архиепископ е бил титулуван като Архиепископ на Охрид и цяла България“, обясни Костадинов и допълни, че признаването на Македонската църква ще доведе до по-пълна интеграция на българите от България и българите от Македония. „Не трябва да забравяне и това, че един от владиките, нарисувани на входа на Синода, всъщност е владиката на град Велес, който днес се намира в Македония. Така че движението на независима Българска Православна Църква започва в Македония и е редно сега в началото на 21 век нашата църква да направи необходимото, за да завърши този исторически процес“, заключи председателят на Движение „Възраждане“.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19858274
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930