Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2018 19:51 - КРЪВЕН ДАНЪК? Как социалните служби насилствено отнемат деца от родителите! http://spodeli.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КРЪВЕН ДАНЪК? Как социалните служби насилствено отнемат деца от родителите! (ВИДЕО) image

Покрай Инстанбулската конвенция и споровете между депутати, се заговори за жертвите на домашно насилие, от които често пъти потърпевши са и деца. С цел да предотврати подобни случаи, Норвегия разполага със строги мерки срещу насилието над деца.
Норвегия като страна на мечтите
Ако слушате повечето български медии със западно-европейска ориентация, ще решите, че живота в тази държава е страхотен. Имат строги закони и всичко на пръв поглед е добре издържано и измислено, сякаш от "по-висш" разум. Разглеждайки снимките на тази малка страна, дъхът ви ще спира и ще ви се прииска все някога да я посетите, а защо не и да живеете там. По думите на нашите държавници, често пъти Норвегия е представена като страна за пример и всячески се опитва да ни се набие в главите, че трябва да станем като тях. 

След доза проучвания, обаче, Spodeli. eu се натъкна на скандални видеа, разпространявани в социалната мрежа от норвежки семейства. Но, за да ви запознаем по-дълбоко с тази тема, нека се върнем към миналото- нашето минало. 

Плаща ли Норвегия "кръвен данък"? 

Всички знаем, че в миналото на България е съществувал терорът извършван върху нашите прадеди, наречен "кръвен данък" /ДЕВШИРМЕ Н.М./. Според нашата история, става въпрос за насилственото отнемане на български деца от техните семейства по време на Османското владичество и мобилизирането им в турската войска, след принудително помохамеданчване и специална възпитателна подготовка. Ала към настоящия момент, оказва се, че подобно нещо се случва и в "страната за пример" - Норвегия.
Според норвежките закони,  Barnevernet (Барневарн) е нещо като социална служба. Един вид създадена, за да предпазва децата от домашно насилие. Обаче тук въобще не говорим за случаите на домашно насилие.

Според норвежци, тези социални служби вече са опорочили практиката за отнемане на деца от родителите им, тъй като правителството, в частност и социалните служби, редом с детските домове, печелят солидни суми за всяко прибрано дете в дома или настаняването му в приемно семейство. 

Статистиката за отнетите насилствено деца през изминалата 2017-та година е от приблизително 500 000 деца родени годишно, над 50 000 - отнети. И, ако това ви се струва малко странно, то разгледайте статистиката от предходните години, посочени в тази диаграма от сайта на Барневарн:  

image

По презумция, за да отнемат детето ти, трябва да си нарушил някое от неговите права. В Норвегия, обаче, се оказва, че това може да се случи бързо и ефикасно, без особени доказателства на вредата на родител към дете. Попаднали веднъж в списъка на "проблемни семейства", във всеки един удобен момент, в който службите преценят, могат да дойдат внезапно и да приберат вашите деца, изтръгвайки ги буквално от ръцете ви. Като проблемни семейства държавата разглежда, дори самотните майки и бащи. А в случай, че потърсите правата си, държавата има право по принуда да ви обвини за невменяем и да ви настани принудително в психиатрично отделение. 

И докато до преди няколко години скандалната практика за отнемане на деца от семейството им е била извършвана предимно върху мигранти (в частност и руски семейства), то през последните няколко години все по-често жертви на това принудително отнемане са и норвежки семейства без никакви данни за тормоз.

В групата във Фейсбук: Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet, родители, станали жертва на това кощунство срещу смейните ценности, водят война срещу социалните служби. Целта е да се даде максимална гласност на проблема, с цел да се обърне внимание и на световно ниво. 
 
Припомняме, че комитетът на ООН по правата на човека изрази позиция срещу Норвегия, че с тази опорочена практика, те нарушават едно от исконните човешки права и понижи статуса й от позиция "А" до позиция "В". Още през ноември в статия на вестника "Моргенбладет" се казва, че страната е била предупредена за възможно преразглеждане на статуса й в областта на спазване на човешките права през август 2012та. 

До кога тази порочна практика ще бъде в сянка от света, питат потърпевшите семейства. От няколко години насам родителите, чиито деца са взети търсят различни начини за популяризиране на темата. До момента, обаче, промяна няма. 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19905600
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930