Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2018 22:26 - Русия: Вината за сваления Ил-20 е изцяло на Израел (ВИДЕА) https://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 162 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия: Вината за сваления Ил-20 е изцяло на Израел (ВИДЕА) Публикувано на 23.09.2018 в Свят image

Министерството на отбраната на Русия официално обвини Израел за сваления руски самолет в Сирия през миналата седмица и обвини израелските въоръжени сили в “престъпна небрежност”, съобщават агенция Итар ТАСС и “Таймс оф Израел”.
Москва подробно описа обстоятелствата от около инцидента. Русия обвинява Израел в преднамерено заблуждаване на Москва за извършените от Тел Авив бомбардировки, като е попречил на сваления самолет да се насочи към безопасна зона навреме.

“Представените обективни данни показват, че действията на пилотите на израелските изтребители са доведели до смъртта на 15 руски военнослужещи заради липса на професионализъм и са акт на престъпна небрежност най-малко да се каже. Следователно ние вярваме, че вината за трагедията с руския Ил-20 лежи изцяло върху ВВС на Израел и тези, които са взели решението за провеждането на такива действия”, каза на брифинг говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков.

Той остро разкритикува поведението на еврейската държава по време на инцидента. Конашенков отбеляза, че израелското военно ръководство “или не оценява нивото на отношения с Русия, или няма контрол над отделни командвания и командващи офицери, които са знаели, че действията им ще доведат до трагедия”.
Москва също оспори твърденията на Израел, че самолетът е бил свален в момент, когато израелските изтребители вече са били във въздушното пространство на еврейската страна.

“Израелските изтребители са забелязали руския Ил-20 и са го използвали като щит срещу противоракетната отбрана, докато са провеждали маневри в региона”, натърти военното министерство.
Според Конашенков Русия е изпратила повече от 310 известия на израелската армия, откакто страните постигнаха споразумение за сътрудничество, докато Израел е уведомил Русия само 25 пъти. Говорителят добави, че това не съответства, тъй като Тел Авив е извършил повече от 200 бомбардировки в Сирия през последната година и половина.
“Това е изключително неблагодарен отговор за всичко, което е направила Руската Федерация за Израел и израелския народ в последно време”, смята Конашенков.

Той припомни, че са изпълнили молба на Израел, която е довела до изтеглянето на подкрепяни от Иран сили от Голанските възвишения до израелската граница, включително 1 050 бойци, тактически ракети, муниции и друга военна техника. Те са преместени на повече от 140 километра във вътрешността на Източна Сирия.

15 руски военнослужещи загинаха при катастрофата на Ил-20, който по погрешка беше свален от противовъздушната отбрана на Сирия до сирийския град Латакия по време на израелски въздушни удари. Тел Авив обвинява Дамаск в безразсъдно поведение.
Междувременно ливанската медия Al-Mayadeen съобщава, че Русия планира да остави затворено въздушното пространство над териториалните води на Сирия след приключването на военни учения на 26 септември. Решението е взето от Съвета за национална сигурност на Русия след инцидента със сваления самолет.

По-рано тази седмица израелска военна делегация пътува до Москва в опит да намали напрежението, възникнало заради инцидента.

Но на брифинга руското военно министерство отхвърли разкритията на израелската армия.
“Израелски военнослужещ обяви, че в следващите минути Израел ще извърши атака по индустриални обекти в Северна Сирия. В рамките на минута, в 21,40 часа, израелски изтребители Ф-16 пуснаха бомби GBU-39, атакувайки индустриални обекти в Латакия. Израел не информира предварително руските сили за операцията си, а израелската армия предупреди преди началото на атаката”, разкри Конашенков.

Това директно противоречи на твърдения на висш израелски военен, който заяви пред журналисти, че са предупредили руснаците повече от минута преди атаката.

Конашенков също обвини Израел, че е предоставил заблуждаваща информация за местоположението на бомбардировките.

“Град Латакия е в западна провинция на държавата, а не в Северна Сирия. Заблуждаващата информация, предоставена от израелски военнослужещ за въздушните удари, не е позволила на Ил-20 да се насочи към безопасна зона навреме”, категоричен е говорителят.

Представителят на руското военно министерство каза още, че израелските самолети са изчезнали от сирийското крайбрежие след атаката, докато руският самолет е останал в средата и се е превърнал в далеч по-голяма мишена за сирийската противовъздушна отбрана. КРОСС

Що се отнася до крайният резултат от свалянето на руския самолет, можем да поразсъждаваме над резултатите и да направим няколко извода.

1. Възможно е официалната версия да е вярна.
Но това е най-малката вероятност.

2. Възможно е управлението на израелските самолети да е било прихванато и пренасочено от американските системи AWACS, които могат да отменят пилота в самолета и да го поставят напълно под свое подчинение. Тоест – свалянето на руския самолет да е било по чисто американска постановка.
Тази вероятност също е много малка.

3. Възможно е и френската фрегата и английската ВМС/ВВС база в Кипър да са участвали радиолокационно (и не само) за всичко това.
Например – да заглушат сигнала “свой”, който е излъчван от руския самолет, за да може ракетата на С200 да го удари безпроблемно.
Това също е повече в списъка на вероятностите, отколкото главна версия.

4. Възможно е ПВО разчетите зад системите С200 да не са били сирийски, а руски. И те да са свалили своя самолет благодарение на така създалата се ситуация съвсем неумишлено. Тази система в някои (всъщност – повечето) свои модицификации, ако не е дълбоко модернизирана, не предвижда самоунищожаване на ракетата, в случай, че получи сигнал “свой”.
Това е средна по вероятност хипотеза. Косвено доказателство е путиновото обяснение за “трагическо стечение на обстоятелствата”.

5. Този руски самолет не е съпровождан от изтребители. Въпреки, че след свалянето на СУ-24 на 25.11.2015 Путин се закани, че всички техни самолети вече ще се съпровождат от най-новите им изтребители. Явно тези думи са останали във въздуха, или този горчив опит не е научил Путин и генералите му да не отслабват собствените си мерки за сигурност.
Версия с над средната степен на вероятност, според мен.

6. Всички тези версии касаят техническите веоятности, които са второстепенни. За да разберем смисъла и значението на произтичащото, гледаме резултата. А той е очевиден – Путин, изразявайки се с улична терминология “дръпна спирачката” и “включи задната скорост”. Тоест – операция в Идлеб няма да има. Без руските ВКС наземната операция ще струва в пъти повече сирийско-ирански загуби на пехотата, което на практика означава, че и те няма да тръгнат на подобни “разходи”.

Циреят, даже абсцесът Идлеб остава, Русия-Сирия-Иран губят това сражение, без да са го започнали.
Ако ще трябва да се изразяваме с медицинска терминология, абсцесът получава все повече шансове да стане флегмон.

И най-важното – по-нататъшното военно присъствие на Русия в Сирия се обезсмисля.
Буквално няма какво повече да правят там.

Да воюват в Идлеб?
Не бива, удариха ги през ръцете.

Да воюват в АтТанф?
Немислимо. Там са началниците.

Да воюват в Голанските възвишения?
Същото – там са другите началници.

Да воюват на левия бряг на Ефрат, където са енергийните, финансовите, газово-петролните и другите ресурси?
Изключено: там са проксито (кюрдите) на началниците и военни бази на началниците. Същите военни бази, които на 17.02.2018 под Хашим смляха над 200 руски ЧВК с пясъка, и го направиха на кървав пясък. С 0.00 загуби от страна на началниците от САЩ.

Да воюват в северна Сирия, на десния бряг на Ефрат?
Там е Ердоган, Турция. Съвсем не става. Нямат нито силите, нито възможностите, нито разрешенията за това.

Изводите са печални, но за сметка на това окончателни.
Русия трябва да си ходи от Сирия. Не може да направи повече нищо полезно нито за Сирия, нито за себе си там. Може само да понася все повече разходи и загуби. В това число (и най-вече) – репутационни.
Ако греша, моля да бъда поправен – в какво именно?

Д-р Пламен Пасков




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19852377
Постинги: 45081
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930