Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2018 15:09 - Българи, Родината се събуди! АМ “Хемус” е блокирана, следва “Тракия”, хората навсякъде скандират “Оставка!” http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1343 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българи, Родината се събуди! АМ “Хемус” е блокирана, следва “Тракия”, хората навсякъде скандират “Оставка!”   image
В цялата страна днес се организират протести. Исканията на хората са за достоен живот, което по думите им, се осъществява чрез смяната на властимащите и промяна на политическия модел на управление.

Всеки момент в София ще започне протест с искане за оставката на правителството.

Шествието трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител” до Министерския съвет, за да завие по бул. „Дондуков” и през бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

Възможно е да пристигнат в центъра и автошествия от други градове.

Протестите в страната започнаха като реакция на високите цени на горивата и „Гражданска отговорност”, но вече хората имат социални и политически искания.

image

Освен оставката на кабинета, те настояват за промени в Конституцията и избори за Велико народно събрание; мажоритарна система; прочистване на списъците от „мъртви души”; намаляване на депутатските заплати. Освен това протестиращите искат необлагаем минимум за лицата с доходи под 800 лв. и диференцирана ДДС ставка (12% за храни, 10% за лекарства, 8% за учебници).

 

По темата с горивата искането е държавата да регистрира и управлява акцизни складове във всички административни области с цел либерализиране на пазара, който в момента е доминиран от „Лукойл”.

Колони от автомобили планират да затворят пътища към част от граничните пунктове. По първоначални информации, шествия ще се насочат към границите ни с Румъния, Гърция и Турция.

В предварителните информации се посочват пунктовете „Кардам”, „Кулата”, „Лесово” и „Капитан Петко Войвода”.

Около 400 автомобила от Шумен напълно блокираха АМ “Хемус” при пътен възел “Белокопитово”.

Протестите в Добричко се разрастват. Към недоволните се присъединяват и жителите на Генерал Тошево. Автоколона потегли към границата с Румъния при Кардам. Исканията включват и повече работни места в малките общини.

Десетки автомобили се събират пред спортната зала в Габрово. Протестиращите се разделят на два лъча – пешеходен и автопоход. Шествията ще преминат по различни маршрути и ще се слеят пред сградата на общината, където планират да останат половин час. Засега провокатори няма.
В Монтана шествието мина през основни улици, като бяха блокирани няколко бензиностанции, за да продължи по главния път Е79.

В София и Перник се очакват големи протести.

Стотици протестиращи от Хасково, Димитровград и Кърджали бяха принудени да пътуват с часове до Свиленград, където след шествие продължиха към ГКПП „Капитан Петко Войвода”.

Решението на полицията да не ги пусне на магистралата доведе до напрежение.

В Свиленград междувременно се провеждаше протестен митинг преди да дойде подкреплението от около 100 коли.

Пътят за Банско беше затворен при Разлог. Тук също имаше сблъсък между полиция и граждани. Местните хора протестират и срещу поскъпването на водата.

Ще започне и протест в Гоце Делчев, а жители на Петрич и Сандански ще опитат да блокират ГКПП „Кулата”.

Ямболии затвориха пътя за „Лесово” с 200 коли и камиони. Тировете бяха пропуснати по едното платно, след като се изви километрична опашка. Друг протест в региона пък ще опита да блокира АМ „Тракия”.

Протестът в Бургас остана без организатори, след като досегашните се оплакаха от полицейски натиск и се отдръпнаха. Въпреки това десетки протестиращи с коли се събират и планират да карат бавно към магистрала „Тракия”, като запушат изхода на града.

“Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора”, заяви един от демонстрантите пред bTV.

Протестиращи блокираха автомагистрала “Хемус” при пътен възел “Белокопитово”.

Затворени са платната и в двете посоки.

Осигурен е коридор при спешни случаи, но вече започнаха да се трупат големи колони от чакащи тирове.

Протестиращите шуменци се обявиха с искане за по-добър живот, намаляване на броя на депутатите и минимална заплата от 750 евро.

Затворен е и международният път към ГКПП “Лесово“ в района на село Тенево, където е сборният пункт на протестиращите от Сливен и Ямбол. Блокадата е на пътя до пистата на Тенево, при това още преди да пристигнат очакваните автомобили от Сливен. Те са над 100 и пътуват към Тенево под полицейски ескорт. Част от ямболските автомобили вече се отправят и към магистрала “Тракия”.

Много скоро предстои и тя да бъде блокирана край Бургас. Автомобили с протестиращи са се се отправили към магистралата. Полицията е блокирала движението до кръстовището с кръгово движение на изхода на Бургас и допуска само автомобили с протестиращи. Те са образували километрова колона. Шествието продължава, а колоната се придвижва бавно.

Блокиран е и пътят за Банско и Разлог. Жители на двата града се обединиха и точно по обяд затвориха пътя. Те дори се спречкаха с полицаите, но в крайна сметка успяха да блокират пътя и в двете посоки – както към Банско, така и към Симитли (съответно за София и Благоевград).

През определен интервал от време протестиращи застават встрани от платното и пропускат около 20 автомобила, след което отново излизат на пътя. Намеренията им са да продължат по този начин до 15:00 часа. Организаторите категорично заявиха, че протестът им не е политически, а е насочен срещу всички партии, управлявали страната след 10 ноември 1989 г.

За момента няма блокирани гранични пунктове на страната, обявиха от МВР.

Канал 3, Фрог нюз, БНР

Източник: http://onovini.com/


 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19887887
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930