Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2019 18:48 - Заради чумата: Половин милион прасета застрашени да минат под ножа Ако не се овладее заразата, загубите може да са до 150 млн. лв https://www.dnes.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 135 Коментари: 0 Гласове:
0



Заради чумата: Половин милион прасета застрашени да минат под ножа Ако не се овладее заразата, загубите може да са до 150 млн. лв

 

18 юли 2019

 image

Увеличават се огнищата на африканска чума при свинете и те вече са 16. Има новорегистрирано огнище в област Търговище, както и нови случаи при диви прасета в областите Враца и Русе.

"Не сме се изправяли пред опасност с такъв мащаб. Утежняващ фактор е структурата на нашето селско стопанство с така наречените задни дворове, много хора крият прасетата си", каза в "България сутрин" бившият земеделски министър Мирослав Найденов.Още по темата

Пазарджик въведе правила за отглеждането на свине в областта

 Радост за ловджиите! Вдигат стимула за отстрел на дива свиня

 По думите му в този сектор инвестициите са за няколко милиарда и ако се стигне до големи загуби, ще е критично.

Той обясни, че заболяването е влязло през 60-те години в Европа и никоя страна не е успяла да го спре.

"Трябва да бъдем подготвени за сериозни икономически щети. Не се знае колко са задните дворове, а традицията с тях ще бъде трудно премахната. /ЕТО,ТОВА Е ГЛАВНАТА ЦЕЛ НА АФРИКАНСКАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНОПАРЛАМЕНТАРНА ЧУМА! ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО ДРЕБНОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО,НАРОДЪТ ДА ЯДЕ ХИМИЯ И 40 ГОД.ЗАМРАЗЕНО,ДА НЕ Е ЗДРАВ,А БОЛЕН И ОТРОВЕН! КОГАТО ИМАШЕ ЛИЧНО СТОПАНСТВО,НАРОДЪТ БЕШЕ ДЗДРАВ,СЕГА ЯДЕ ОТ МАГАЗИНИТЕ И ПЪЛНИ ГРОБИЩА И БОЛНИЦИ!МИСЛЕТЕ! Н.М.

Ако бъдат унищожени половин милион прасета - това са около 150 млн. лева загуби", коментира Найденов.

По думите му в световен мащаб е факт поскъпването на свинското месо. Ако се стигне до големи загуби е много вероятно да се стигне до повишаване на цените и у нас, подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че ветеринарите нямат правото да наставляват хората как да си гледат животните, не е в правомощията им да влизат в имотите на стопаните.

"Предаването може да стане чрез дрехи, обувки, храни, както и кухненски отпадъци. Има констатирани случаи на заразата и при дивите животни", посочи тя. По думите ѝ е забранено да се хранят животните с кухненски отпадъци.

Попова каза още, че в у нас потреблението на свинско месо е около 200 хил. тона и няма достатъчно животни, затова се стига до внос.

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с болестта. Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона.По публикацията работи: Боряна Павлова




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19867668
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930