Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2019 20:21 - Ковачки не би искал да видите тези снимки (ОБНОВЕНА) https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 174 Коментари: 0 Гласове:
0



Ковачки не би искал да видите тези снимки (ОБНОВЕНА) Публикувано на 19.07.2019 в България image  

Камион разтоварва боклуци в „Брикел“ – Гълъбово. Снимки, които Ковачки не би искал да видите, затова е и наредил балите със слама да пречат на любопитните. Това е проблем на толкова много нива, че няма как да опиша всичките:

1. Внос на отпадъци за горене въобще не би трябвало да се осъществява. Особено пък на боклук в насипно състояние, който дори не е RDF. Така че как този товар е стигнал Гълъбово и с какви точно документи е мистерия и предмет на проверка.
2. Проблемите с оползотворяването на отпадъците се прехвърлят от богатите държави с работещи институции, към България, където за някой лев отгоре сме готови на всичко, а отговорните служби са разграден двор.
3. Граничен контрол практически отсъства, когато интересите са за десетки милиони.
4. Третират се като трета ръка хората, които живеят около централите (Гълъбово е само един пример, но Ковачки има намерения да прави същото във Враца, Бобов дол и на други места, където държи Топлофикации), и на никой не му пука как се отразява мръсния въздух на здравето им.
5. Отгоре на всичко се плащат субсидии на тези, които цапат. Електроенергията от Брикел от 1 юли се изкупува по над 17 ст. на киловатчас без ДДС, което означава около 40 млн лева годишно над борсовата цена на тока.
6. Прецакваме конкуренцията в енергетиката, като толерираме мръсни производства, което на практика стопира инвестициите в нови, по-евтини и чисти мощности.
7. Работниците в ТЕЦ-овете се ползват като плашило – ако схемите се прекъснат, десетки хиляди ще излязат на улицата.

Всъщност вниманието на обществото не трябва да бъде насочено към запазване на работните места, а към стандарта на живот на хората, които в момента работят в мръсни и субсидирани производства. Прости сметки показват, че ако най-мръсните централи като Брикел бъдат затворени и държавата покрие доходите на тези хора, докато си намерят нова работа, това ще излезе по-евтино от субсидиите, които се плащат. Но пък качеството на въздуха за всички, които живеят в района ще се подобри значително. Включително и за сега работещите в там. А пазара на труда сега е такъв, че се съмнявам много от служителите на Ковачки да останат без алтернатива за дълго време. Иначе се получава, че субсидираме едни места, пък нормалният бизнес не може да намери служители. Ако това не е очевидна корупция, пък била тя и само морална, не знам какво е.

Владислав Панев, Фейсбук

image

image

image

ДОПЪЛНЕНИЕ

След публикацията вчера получих още снимки, за които се твърди, че са от Брикел на вносен италиански боклук. Товарите минават през Пристанище Бургас запад (собственост на Домусчиев) и са декларирани като „пластмасови отпадъци“. И това няма да спре, чакаме още през следващите дни. Превръщаме се в Бангладеш на Европа.  Няма да оставим нещата така. Европа е вдигнала мерник на т. нар. когенерации, но не трябва да разчитаме само на външни фактори.  Междувременно КЕВР повиши цените на изкупуване на енергия от топлофикациите на Ковачки със задна дата с 21.6 млн лева (по информация на Капитал, като решенията са качени на сайта на комисията). Става въпрос за периода 2017-2018 година.

 

Владислав Панев, Фейсбук

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

image

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19902490
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930