Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2019 16:55 - Сметките на държавата: Пригответе се да си бръкнете в джоба за едни тънки 6 689 лв. догодина https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 63 Коментари: 0 Гласове:
0  image Сметките на държавата: Пригответе се да  си бръкнете в джоба за едни тънки 6 689 лв. догодина Публикувано на 26.11.2019 в България


Сметките на държавата:
ПРИГОТВЕТЕ СЕ ЗА БРЪКВАНЕ В ДЖОБА ВИ ОТ 6 689 ЛВ. ЗА ДОГОДИНА

Толкова излиза на всеки държавата, в която живее и толкова ще вземат за нея от него – от всеки, от пеленачето до пенсионера. За работещите тяхната държава догодина ще им излезе 15 184.03 лв. 

Давам големият бюджет на държавата (консолидираната фискална програма) за следващата година – 2020 г.. и предходните 2019г., 2018г., 2017г., 2016г. Чрез визуализацията от касови бонове, направена от ИПИ, всеки може да си направи сравненията.

ОООООООО-ОХ! За какво ли ги плащам!

Някои бележки

1.
За тези години издръжката на администрацията от 257 лв. плащания на човек от населението достигна 351 лв. Това е най-бързо растящият показател през годините.

2.
Следващи по растеж са разходите за отбрана и сигурност, като тези за МВР ни струват повече от онези за отбраната.
Дори с голямата сума (2.2 милиарда), преведена за покупката на самолетите F-16 България продължава харчи по-малко за отбрана – общо 3.2 милиарда, отколкото харчи за МВР и различните ни спецслужби.
Новите сметки сочат, че в касовия бон за 2019 г. трябва да се коригира посоченият разход от 242 лв. за армията от човек от населението на 454 лв.
Но и тези 454 лв. за отбрана въпреки извънредния разход за т.г. са с 6 лв. по-малко от разхода за вътрешен ред и сигурност. При това част от разходите за спецслужбите и МВР са укрити в др. пера на бюджета и тук не са отчетени.
И задължително вижте, че например в бюджета за догодина бръкването в портфейлите и портмонетата ни за нуждите на полицията и вътрешния ред са два пъти по-високи от тези за армията.

3.
Разходите за образование (и наука) непрекъснато растат, а те стават все по-некачествени и податливи на корупцията. Без реални и дълбоки реформи това е наливане на пари в каца без дъно.

4.
Същото наблюдение важи и за разходите за здравеопазване. Сумата за догодина е с 42% по-висока, отколкото преди 4 години, обаче качеството на медицинските услуги е два пъти по-ниско според редица изследвания.

5.
Въпреки медийния и експертен вой, че пенсионната система гълта ужасно много пари и ще доведе до фалит държавата, ясно се вижда, че това не е така.
Увеличението на плащанията догодина за пенсии е само с 95 млн. повече.
Уловката на бюджета е в друго – ръстът на пенсиите негласно е обвързан с намаляването на броя на пенсионерите у нас поради измиране (все по-ранно от една страна) и от друга страна поради спадане на размера на пенсиите заради непокрити изисквания за трудов стаж.

6.
Вижда се, че социалните помощи и обезщетения ни струват все повече и повече. От бръкването в джоба ни те трайно са на четвърто място по щипването на банкноти от за нуждите на бюджета и НОИ и скоро ще се изравнят, както е тръгнало, с тези за образование и наука.
Без реформи в тази сфера всичко ще е преливане от пусто в празно. А първата от тях е най-сетне тези разходи да се отделят от бюджета на пенсионната система и да се вкарат директно в републиканския бюджет, за да има яснота за действителния му дефицит.

 

7.
Разходите за благоустройство и околна среда практически не мърдат, ако се отчете и обезценката на лева. Т.е. както сега живеем в неуредици, така и ще продължим да живеем, както дишаме мръсния въздух на столицата и др. градове, така ще продължим да го дишаме.

8.
Въпреки намаляването на държавния дълг в абсолютни размери, размерът на плащанията на лихви по него си е кажи-речи постоянно с вариация през годините около десетина милиона лв.
Държавният дълг си е толкова, колкото през 2018 и 2017 година – около 3300 лева на човек от населението. Реално обаче е по-голям, защото в тази сметка не влизат поетите заеми от държавната банка за развитие, както и поетите от някои други субекти на държавната власт.

9.
Разни субсидии, в които основно перо са тези за енергетиката, дето бълвала уж най-евтиния ток от АЕЦ Козлодуй, догодина ще ни излязат по 368 лв. от всеки човек от пеленачетата до пенсионерите. Все пак ще отбележа, че някакъв прогрес има – за тази година сумата е с 47 лв. по-ниска.

10.
За тези години (от 2016 насам до 2020 вкл.) сметката е нараснала с 1 832 лева на човек.
От тях разходите за образование, здравеопазване, благоустройство и околна среда са нараснали с 574 лв. на човек.
Така „грижата за човека” в държавния бюджет формира само 31% нарастване на разходите за този гражданин спрямо 138% нарастване на общите разходи на бюджета.

Не съм доволен от сметката! А вие?

От числата излиза, че все по-дълбоко ни бъркат в джоба за тези години и все по-малко от това бръкване отива за конкретните човешки нужди от образование, здраве, околна среда. При това сметката включва всички граждани на България – вкл. пеленачетата и пенсионерите.

Официално работещите са 3.1 млн. души (вкл. занимаващите се с частен бизнес). Т.е. СМЕТКАТА ЗА ВСЕКИ РАБОТЕЩ (които плащат данъците и осигуровките – т.е. пълнят бюджета) ИЗЛИЗА НА 15 184 ЛЕВА И 3 СТОТИНКИ! На всеки касов бон накрая пише „БЛАГОДАРИМ ВИ” Наистина политическите сили и държавното управление трябва да благодарят за общественото бездействие спрямо това разхищение и кражби на парите ни.

Григор Лилов, Фейсбук

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

 
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 13579067
Постинги: 25637
Коментари: 5864
Гласове: 6257
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031