Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2020 17:03 - Потребители: ГЕРБ и БСП се обединиха в защита на колекторите https://svobodnoslovo.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 80 Коментари: 0 Гласове:
1



Потребители: ГЕРБ и БСП се обединиха в защита на колекторите

02.11.2020 admin

  image   55 SHARES ShareTweet



Новата коалиция срещу потребителите в българския парламент вече е факт. В Комисията по правни въпроси, с общи усилия, ГЕРБ и БСП, успяха да бламират предложените в Гражданския процесуален кодекс промени, касаещи Доброволното изпълнение. Това се случва за втори път след като законопроектът беше отхвърлен в същата комисия, но приет на първо четене в зала, в края на месец юли. И тогава и сега двете най-големи партии, които иначе са опоненти, си разпределиха ролите като така наречената опозиция гласува против, а управляващите въздържал се. Сега само Обединени патриоти подкрепиха, а останалите просто отсъстваха от заседанието. Така се носи политическа отговорност, когато страната ни устремено върви към невиждана здравна криза и икономически срив.

Ние от Асоциацията за защита на потребителите отново подчертаваме, че предвид пандемията от Ковид-19, разглеждаме Доброволното изпълнение като важна и работеща антикризисна мярка, облекчаваща обикновения човек. За нас е необяснимо поведението на партията, претендираща да бъде социална – БСП. Така с действията си тя обслужва събирачите на дългове и техните непрозрачни методи. А по отношение на представителите на управляващата ГЕРБ навярно над тях все още тегне сянката на бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Не веднъж сме казвали, че действията му са били в интерес единствено и само на колекторските фирми, които тормозят стотици хиляди граждани.

 

Поведението на депутатите от ГЕРБ и БСП в Правната комисия е поредното доказателство за моралното и професионално изчерпване на това Народно събрание. Това обаче е „златната“ среда за неограничен лобизъм особено когато става въпрос за бизнес с обороти в милиарди лева.

Процедурата за доброволно изпълнение касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. С други думи тя ще предпази хиляди потребители от това да бъдат заведени срещу тях дела, често без знанието им. Съответно ще бъде предотвартено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на гражданите от съдебни изпълнители. За мнозина тези пари са основния им източник на доходи.

Доброволното изпълнение е изцяло за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати.

Надяваме се все пак останалата част от народните представители в зала да гласуват отново по съвест и да подкрепят Доброволното изпълнение. И пак ще им припомним, че въвеждане му ще запази достойнството и ще спести огромни разходи на граждани, изпаднали в невъзможност да покрият задълженията си незабавно.

МАРИЯ АТАНАСОВА

https://m.fakti.bg/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19848737
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930