Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2020 18:25 - Защо „Кредисимо“ и Константин Кръстев от „ХелпКарма“ се притесняват от връзката между тях? https://frognews.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 175 Коментари: 0 Гласове:
1



Защо „Кредисимо“ и Константин Кръстев от „ХелпКарма“ се притесняват от връзката между тях?   image   Един слух става истина в мига, в който бива официално опроверган. Мисълта е на Стив Джобс и е подходяща за начало на това разследване, което е продължение на темата със скандала около дарителската платформа „ХелКарма“, започнал с разкритията на Мария Цънцарова в бТВ.

Константин Кръстев, създателят на „ХелпКарма“, притежава над 15 % от акциите дружеството-майка на „Кредисимо“ ЕАД. Еднолично притежавана от него компания е реалният собственик.  Всички акционери са общо 4, като другите трима са свързани с него, освен с общи бизнеси, и с любопитно съвпадение на адреси. На фона на всичко това е малко странно твърдението, че „Кредисимо“ ЕАД, че няма никакво отношение към професионалното му развитие, реализирани проекти и бизнес начинания.

Проверка на Фрог Нюз в изобилната публична информация в Търговските регистри в България и Малта показа любопитни факти, които пораждат въпроси. Защо се наложи да търсим информация чак в Малта, ще разберете след малко.

 Едва ли нещо може да породи по-големи съмнения от факта, че когато за някого бъдат оповестени фрапиращи факти, каквито научихме за „ХелпКарма“ от разследването на бТВ, бизнес партньори скачат неистово да отричат че се познават. В тази прибързана или паническа реакция мнозина виждат категорично потвърждение на скандалните разкрития за фондацията.

 Отново сме в някаква стая с криви огледала, където всичко изглежда нереално. Защо например, след като твърденията са за недобросъвестно използване на парите на дарители, един дарител твърди, че се очерня името му? Защо заплашва със съд медиите, но не и тези, които са взели парите му в собствена полза, а не за благотворителност, каквато е логиката?

 Припомняме първата реакция на ръководството на „Кредисимо“ ЕАД за връзката между тях, Константин Кръстев и „ХелпКарма“. "Във връзка с репортаж на бТВ, излъчен на 06.11.2020 г. в предаването "Тази сутрин", от името на „Кредисимо“ ЕАД бихме искали официално да информираме медиите и цялата общественост, че към днешна дата Константин Кръстев не заема длъжност в компанията ни, както и под никаква форма не участва във вземането на решения и управлението ѝ. „Кредисимо“ ЕАД няма никакво отношение към професионалното му развитие, реализирани проекти и бизнес начинания.“

Категорично разграничаване.

Само ден по-късно, след като самият Кръстев призна, че има собственост в компанията, последва нова публична позиция: „В серията репортажи на бТВ, излъчени на 06.11.2020 г. и на 07.11.2020 г. за платформата HelpKarma и г-н Константин Кръстев се правят необосновани, непроверени и неверни внушения за взаимовръзки между „Кредисимо“ ЕАД и HelpKarma. Молим да имате предвид, че „Кредисимо“ ЕАД не участва под никаква форма в управлението и дейността на HelpKarmа, като фондацията и „Кредисимо“ ЕАД не са свързани лица по смисъла на Търговския закон. “Кредисимо“ ЕАД няма отношение и не носи отговорност за действията, проектите или професионалното развитие на г-н Константин Кръстев. Същият не представлява „Кредисимо“ ЕАД от 20.08.2015 г., когато е прекратил активното си участие в оперативните дейности на дружеството. Считано от 25.05.2015 г. г-н Кръстев е излезнал от управлението и собствеността на колектроско дружество, в което е имал общо участие с част от непреките акционери в „Кредисимо“ ЕАД. Участието в Съвета на директорите на „Кредисимо“ ЕАД е прекратено на 28.05.2019 г., което може да се провери в Търговския регистър.

 Притежаваните от г-н Константин Кръстев индиректно акции в „Кредисимо“ ЕАД са малък процент, не дават възможност за контрол на Кредисимо ЕАД или негови дъщерни дружества.

 Да, всичко това с датите и представляването е така. Според търговския регистър „Кредисимо“ ЕАД  се представлява от Сокол Янков, а в съвета на директорите след него са Коста Кънчев и Георги Карпузов. Едноличен собственик на капитала на дружеството е „Кредисимо Холдинг Лимитид“ - регистрирано в Малта дружество.


image
Снимка: Извадка от Търговския регистър за "Кредисимо" ЕАД

Явно е, че по смисъла на Търговския закон, както заявяват от „Кредисимо“, те не са свързани лица с „ХелпКарма". Никой не твърди обратното. Защо са тези вълнения?

 Бизнес регистърът в Малта показва, че „Кредисимо Холдинг Лимитид“ АД е управлявано от същите лица, които са и негови основни акционери. Сокол Янков има 47,6% от акциите, Кънчев притежава 35,4%, а Карпузов едва 3%. Останалите над 15% са собственост на „Адвенкос“ ЕООД. Както вече стана ясно това пък е еднолично дружество на Константин Кръстев. Дали и какъв девидент си разпределят от печалбите на компания акционерите в нея, т.е. дали реално Кръстев финансово се облагодетелства от акционерния си дял, е друга тема.


image

image

Снимки: Извадки от Търговския регистър в Малта

 

Любопитно се оказва и, че Кръстев и неговата фирма и Кънчев имат почти идентичен адрес в София – ул. „Бунтовник“, където  №19 и № 21 са изписани заедно на един от входовете.



image

Снимка: Извадка от Търговкия регистър в България

image

Снимка: Това показва Гугъл при търсене на ул. Бунтовник № 19 и ул. Бунтовник № 21

 Това, както и предишни общи бизнес партньорства също вероятно не прави свързани лица Константин Кръстев и собсвениците на "Кредисимо". Но това не е притеснителното.

 Притеснително е друго – от цялата дъндания не става ясно какво определят от фирмата за бързи кредити като „необосновано, непроверено и невярно внушение“.

За нас има два неоспорими факта:

1.    От създаването си през 2017 г. „ХеплКарма“ получава като дарение към тях самите по 5,8% (след 30 април 2020, този процент е променен на „до 5%“) от всяко едно дарение направено чрез тяхната платформа.

2.    „Кредисимо“ ЕАД, както и много други, е сред дарителите в множество кампании, реализирани чрез фондацията, а горепосоченият процент е отивал директно по сметките й за „издръжката“. 

 От тук и няколкото въпроса, без претенции за изчерпателност, които притеснително висят във въздуха:

Кое е наложило категорично да се отрича връзка с Константин Кръстев, след като това лесно може да се провери?

Дори и да са приключили постепенно всички общи бизнес партньорства с него, дори да нямат отношения и да не носят отговорност за "действията, проектите или професионалното развитие" на Константин Кръстев, защо са преценили, че точно чрез неговата дарителска платформа трябва да даряват, а така да финансират и самата му фондация?

 Реално ще стане ли публично достояние какви средства са дарени и за какви кампании от една фирма за бързи кредити и съответно колко е сумата, която е дарена по този начин на „ХелпКарма“?

 Как и защо Константин Кръстев твърди, че ако фондацията му не взима пари за себе си ще фалира, очаквайте в следващ наш материал.

 Фрог Нюз




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19852311
Постинги: 45080
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930