Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2020 17:09 - Репортаж на Булфото: Пълноводната река Луда Камчия е само спомен и сухият режим наближава https://petel.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове:
1



Репортаж на Булфото: Пълноводната река Луда Камчия е само спомен и сухият режим наближава 26.11.2020 
image  

снимки: Булфото 

Пълноводността на Луда Камчия вече е само спомен. Трябва да вали с месеци, за да се напълнят язовирите. Само за година и половина, по-голямата част от язовира "Цонево" вече е изчезналa, а Луда Камчия, която се влива в него на около километър от селото до природния феномен "Чудните скали", понастоящем може да се прескочи. Това показа в свой репортаж от мястото агенция "Булфото".

 

 

За местните обяснението е, че реката се изпуска на санитарния минимум от питейния язовир "Камчия", за да го пълни. Той е в далеч по-рискова зона. Водата и там обаче спада с всеки изминал ден. Притокът е значително по-малък от размера на дневния разход.

image

От яз. "Камчия" излиза 180 пъти повече вода, отколкото влиза, т.е. малко повече от 0,5% е количеството на водата, която се влива в язовира, спрямо изтичащата се в посока яз. "Цонево" вода. Официални публично достъпни данни за това колко се е свила на ширина и намаляла като дебит и скорост на течението р. Луда Камчия, в сравнение с времето преди 5 или 10 години, няма. Видимата разлика за последните около две години сочи, че е няколко десетки пъти.

image

Ръкавът на яз. "Цонево", който формално в официалните документи все още се води с някогашното си име "Георги Трайков", в района на с. Аспарухово все повече заприличва на по-широка река. Чудните скали - любимо място на катерачи и фотографи са на сухо вече месеци. Тъжната картина на липсващата вода се допълва и от почти апокалиптичните гледки на оголените основи на първия от трите моста в най-западния ръкав на яз. "Цонево".

image

Пресъхнал до дъно, той "извади" на светло и отдавна потопения стар мост над Луда Камчия, които родените след 1974 г. досега можеха да видят само на черно-бели снимки. Авариен план, който да предотврати водната криза, която се задава заради критично ниското ниво на Луда Камчия и основния язовир "Камчия", няма.

image

Според месечните графици на Министерството на околната среда и водите, в началото на месец септември полезният обем вода - т.нар. използваем обем, в него е бил 55.28 млн. куб. м. В началото на октомври те вече са 45.52 млн. куб. м. , а на 13 октомври - 41.9 млн. куб. м. вода. Оттогава водата и в язовира и в изпусканата след него Луда Камчия продължава да спада. Същевременно разрешената за ползване вода за Варна месечно е около 2.5 млн. куб. м,, а за Бургас - малко над 3.5 млн. куб.м. Минимално количество вода отива и за населени места в Сливенска област. Това означава, че част от водите, които не е трябвало да се използват, са изчезнали. Официални публични данни къде е водата също няма.

image

Съдейки по справките за дневния приток и отток на язовира, от "Камчия" продължава да се оттича над 100 пъти повече вода, отколкото се влива. Водата в яз. "Камчия", с този темп на черпене и при очаквана суха зима, подобна на предишните две, ще стигне за три месеца и половина. Доколко обаче е годна за пиене вода на края на полезния обем, дори и преминала през пречиствателна станция на 200 км., а след това и по тръбите, е въпрос, който за момента не получава отговор.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19859548
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930