Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2020 17:17 - САЩ вдигна ядрени бомбардировачи над Иран http://onovini.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 131 Коментари: 0 Гласове:
2



САЩ вдигна ядрени бомбардировачи над Иран декември 10, 2020

image

 САЩ предупреди Иран като прати бомбардировачи да прелетят над участък от Близкия изток, съобщава АП, цитиран от news.bg.

Полетът на двата B-52H Stratofortress над региона, втора подобна мисия за по-малко от месец, има за цел да подчертае продължаващия ангажимент на САЩ към Близкия изток, дори когато администрацията на президента Доналд Тръмп изтегли хиляди войници от Ирак и Афганистан. 

Тежките бомбардировачи с голям обсег на действие, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени оръжия в Близкия изток се възприемат от противниците на САЩ като провокативна демонстрация на сила. 

„Способността да летим със стратегически бомбардировачи по света в непрекъсната мисия и да ги интегрираме бързо с множество регионални партньори демонстрира нашите близки работни взаимоотношения и общата ни ангажираност към регионалната сигурност и стабилност“, коментира генерал Франк Маккензи, водещият командващ за Близкия изток.

Съкращенията на войските, съчетани с предстоящото напускане на ударната група на самолетоносача USS Nimitz в Персийския залив, засилиха опасенията на съюзниците, че САЩ изоставят региона. Тези притеснения се усложняват от опасенията, че Иран може да нанесе удар срещу САЩ или съюзници в отмъщение за убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде.

Иран обвини за смъртта Израел, който е заподозрян в предишни убийства на ирански ядрени учени.

Американските служители виждат вероятна иранска ответна атака на първата годишнина от удар на САЩ, при който бе убит висшият ирански генерал Касем Солеймани и висши ръководители на иракската милиция близо до летището в Багдад в началото на януари. 

Иран игнорира САЩ и обяви своя балистична ракета „мъченик Солеймани“ с обхват 1400 км

„Ние не търсим конфликт“, обясни ген. Маккензи, „но трябва да останем ангажирани да реагираме на всякакви непредвидени обстоятелства или в опозиция на всяка агресия.“

 Високопоставен военен служител, който разговаря с малка група репортери с условие за анонимност, за да предостави подробности за мисията, заяви, че администрацията смята, че рискът от иранско нападение срещу американски или съюзнически интереси в региона е по-голям от нормалния и Пентагонът иска да гарантира, че Техеран ще си помисли два пъти, преди да направи каквото и да било. 

Към проблемите се добавя и президентският преход в САЩ след победата на Джо Байдън през ноември над Тръмп. Официалният представител каза, че Иран или други противници често вярват, че САЩ може да реагират по-слабо или по-бавно по време на политически преход, което американските власти категорично отричат.

Официално наречени Stratofortress и неофициално известни като Big Ugly Fat Fellow, B-52 си спечелва трайна слава във Виетнам като предстоящо въздушно унищожение.

 Полетът на бомбардировачите е през Атлантическия океан и Европа, след това прекосяват Арабския полуостров и летят надолу по Персийския залив, направят широка дъга близо до Катар и бреговата линия на Иран, преди да се върнат у дома. Полетът е координиран със съюзници на САЩ в региона, а самолети от Саудитска Арабия, Бахрейн и Катар летят с бомбардировачите




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19891997
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930