Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2021 16:55 - Забраната за видеонаблюдение е противоконституционна https://svobodnoslovo.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 64 Коментари: 0 Гласове:
1



Забраната за видеонаблюдение е противоконституционна

03.04.2021 admin

  image  

Софийският Административен съд отмени решението на ЦИК, с което се забранява видеонаблюдението по време на изборния процес.Към момента ВАС не се е произнесъл по жалбата на ЦИК срещу решението на САС – т.е. решението му не е влязло в сила.

Моето скромно мнение по отношение възможността да се изготвят видеозаписи при броенето на бюлетините е следното :

 

В чл. 32,ал.2 от Конституцията на Република България, като част от принципа за неприкосновеност на личния живот е прогласена забраната “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”.

Не се изисква съгласие, когато изображението е било направено в хода на обществената дейност, която се извършва или лицето е заснето на публично или обществено място

За да въведе забраната ЦИК се позовава на Закона за защита на личните данни, който препраща към дефинициите на Регламент (ЕС) 2016/679.В приетите съвместно от Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни, УКАЗАНИЯ ОТНОСНО ОБРАБОТВАНЕТО И ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ В ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС неправилно и в противоречие с Регламент (ЕС) 2016/679 се дефинират понятията администратор и обработващ лични данни по отношение на застъпниците.Забраната за видеонаблюдение е противоконституционна.Разпоредбите на чл. 39, 40 и 41 от Конституцията на РБ защитават основни права на личността като правото на свобода на изразяване и разпространяване на мнение и правото да се търси, получава и разпространява информация. Те гарантират възможността на всеки да се информира за заобикалящата го действителност, а на обществото-условия за неговото съществуване и развитие в съответствие със създаденото вследствие свободната размяна на мнения обществено мнение. Ограничаването на правата е допустимо само с цел охраната на други, също конституционно защитими права и интереси. Действително правата на личността и нейното достойнство са върховен конституционен принцип и са защитени безусловно на конституционно равнище.

Но публичното място и упражняването на активно избирателно право в провежданите на избори изключват засягане на личната сфера на гражданите по смисъла на цитирания текст от Конституцията и е насочено в защита на обществения интерес от факти и информация относно изборния процес.

Забраната за видеонаблюдение засяга неоправдано, от гледна точна на обществения интерес, такива права и свободи, които са уредени и защитени не само от Конституцията, но и от ХОПЕС и ЕКЗПЧОС. Тези права и свободи са свързани с правото на получаване и разпространяване на информация (чл.11, ал.1 от ХОПЕС; чл.10, ал.1 ЕКПЧОС);В този изричен смисъл се е произнесъл ВАС по адм. дело № 3909/2012.Същността на непосредственото действие на конституционните разпоредби е изяснена с решение №10/6.10.1994 г. на Конституционния съд по к.д. №4/1994 г. По силата на непосредственото действие на разпоредбите на Конституцията (чл. 5, ал. 2) всеки гражданин и всяко юридическо лице може да се позовава на основния закон в защита на своите права и законни интереси.

Никой не е длъжен да изпълнява противоконституционен административен акт – решението на ЦИК, с което се въвежда забрана за видеонаблюдението.Всеки може да се позове на непосредственото действие на Конституцията и в частност правото си да събира и разпространява информация, която е в обществен интерес и по отношение упражняването на обществени задължения и конституционно признати права.

От друга страна няма забрана за аудиозапис, чрез който могат да се установят направени възражения по допуснати нарушения.

Румяна Ченалова




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19850900
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930