Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2021 16:54 - СТУДЕНА ИЛИ ГОРЕЩА ВОЙНА? САЩ враг №1 на Русия https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 80 Коментари: 0 Гласове:
1



СТУДЕНА ИЛИ ГОРЕЩА ВОЙНА? САЩ враг №1 на Русия    26 Април 2021 4597     image Автор: Lupa.bg

САЩ са първата страна, която попада в новия списък с “неприятелски държави” на Русия, съобщи ТАСС. Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова списъкът тепърва се изготвя и окончателният му вариант ще стане известен след издаването на съответната заповед от правителството. Самият документ, уточни Захарова, се подготвял от различни ведомства.

“Но, както прекрасно разбираме, цялата история започна с нов кръг от абсолютно недружелюбни действия на САЩ и за налагане на нови санкции срещу нашата страна и поредното експулсиране на руски дипломати е неоснователно. Разбирате и както мога да потвърдя това, САЩ се появяват в списъка”, каза Захарова.

На така наречените неприятелски държави ще бъде забранено да наемат руснаци за работа в техните дипломатически мисии. 

“Списъкът се оформя в момента. Естествено, тази правителствена заповед се подготвя в междуведомствен формат”, допълни говорителката.

По-рано президентът Владимир Путин подписа указ, ограничаващ наемането на работници в Русия за чуждестранни дипломатически мисии, занимаващи се с недружелюбни действия.

Трудови договори, сключени по-рано с физически лица, чийто брой надвишава определения от руското правителство, подлежат на разтрогване.

Белият дом обяви налагането на санкции срещу Русия на 15 април. На следващия ден Русия отговори пропорционално. Като част от санкциите Вашингтон обяви десет дипломатически представители за персона нон грата. След това Полша, Чехия, Литва, Латвия и Естония също обявиха експулсирането на руски дипломати.

На 21 април по време на обръщението си към парламента Путин заяви, че Русия реагира на западните атаки “много скромно”, но “ако някой премине червената линия, ще съжалява за това, което е направил, дълго време”.

На фона на сложните руско-американски отношения говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че срещата на руския президент Владимир Путин с американския му колега Джо Байдън се планира за лятото, но датата и мястото още не са уточнени.

“Действително бяха направени някои предложения, но не мога да потвърдя дата. Все още няма никакви договорки за дати. Наистина става дума за летните месеци, все още предстои анализ на различни фактори, за да се стигне до окончателни договорки. Все още не е назована нито една страна, в която може да бъде проведена срещата Путин - Байдън”, изтъкна Песков.

Същевременно САЩ са пратили над Европа строго секретен разузнавателен самолет U-2 заради напрежението на руско-украинската граница, твърди в. “Дейли мейл”. Шпионският самолет е излетял от авиобазата “Феърфорд” във Великобритания за разузнавателната си мисия в Европа.

U-2 е изпратен над Стария континент, след като руските войски започнали да се връщат в пунктовете си за постоянно разгръщане след мащабни учения в южната и западната част на Русия. Експерти смятат, че присъствието на секретния самолет в Европа е предупреждение за Москва.

Секретната летателна машина е проектирана през 50-те години на миналия век и играе неразделна роля в националната отбрана на САЩ, като шпионира противници от височина до 21 000 метра.

Полският премиер Матеуш Моравецки пък свика спешно заседание на правителствените ръководители на Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия, Унгария) по “руския въпрос”.

“Целта на тази среща е да се обсъди ситуацията около ескалацията на действията, предприети от Руската федерация през последните седмици”, се казва в изявление на полското правителство. Очакванията са да бъде засегната темата за взаимното експулсиране на дипломати от Русия и Чехия.

На 17 април чешките власти изгониха 18 руски дипломати, заподозрени в дейност за спецслужбите на Москва. Прага обяви възможното участие на руските служби във взривовете на боеприпаси в складове в чешкото село Върбетице през 2014 г. В отговор руското външно министерство реши да изгони 20 чешки дипломатически служители в Москва.

Полските власти също изгониха трима руски дипломати от страната, обвинявайки ги, че извършват дейности в ущърб на Полша. Външното министерство на страната заяви, че по този начин изразява солидарност със санкциите на САЩ срещу Русия.

На 23 април в отговор на действията на Полша руското външно министерство обяви експулсирането на петима полски дипломати. Те трябва да напуснат Русия до 15 май.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19859299
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930