Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2021 18:14 - Въпреки заповедта на Рашков: КАТ продължава да снима тайно и неправомерно
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 82 Коментари: 0 Гласове:
0



Въпреки заповедта на Рашков: КАТ продължава да снима тайно и неправомерно 24.09.2021

image

КАТ дори и в София продължава да осъществява дейност с камера – в разрез със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, която регламентираше пътния контрол.

Това съобщават от Института за пътна безопасност – експертна НПО около бившия шеф на КАТ Богдан Милчев.

 

Причината за проверките им били постъпили множество сигнали от граждани, че добилата известност заповед на Бойко Рашков изобщо не се спазва.

  Предисторията

Както клуб Z писа – едва по-миналия петък в отговор на питане на депутата Мартин Димитров (ДБ) се разбра за заповедта на министър Рашков. Която иначе е датирана от 17 юни.

Тогава той разпорежда както катаджиите, така и техните служебни коли да бъдат на видими места, докато изпълняват задълженията си по контрол на скоростта. И освен това служебният министър изисква от КАТ да не се извършват “безцелни” проверки, като превозни средства и граждани се спират в предвидените от закона случаи.

Друго разпореждане е камери за контрол на скоростта да бъдат разполагани само на места с концентрация на ПТП (които в реалната среда най-често са отбелязани с черни точки, б.р.).

От ИПБ обаче открили камера тринога на прословутата улица “История славянобългарския” – едно от любимите трасета на “джигитите” в София, не само с коли, но и с мотори (посоката е от надлез “Надежда” към Централни гробища, б.р.). Оттам отбелязват, че “мястото, на което е разположена камерата, не се характеризира като участък с тежки ПТП” – практически това нарушава заповедта на Рашков.

“Видимото неизпълнение на разпореждането на министър Рашков от 17.06.2021 г. създава объркване и неразбиране от страна на шофьорите за ефективността на контрола, който осъществяват служители на МВР. Необходимо е специализирано обучение и нова методология за контрол”, заключават от ИПБ.

Клуб Z напомня, че експерти от Института са изключително активни по множество теми, свързани с пътната безопасност и пътния контрол. При тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, те откриха куп нередности по завоите, мантинелата, височината на бордюра и отстоянията, още преди да са се произнесли държавните органи.

 

Ето и писмото им от днес:

СТАНОВИЩЕ

НА

ИНСТИТУТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

относно: разпореждане на министъра на вътрешните работи за автоматизираните техническите средства и системи да се разполагат на места с концентрация на тежки ПТП

През последните няколко дни в Института за пътна безопасност постъпиха множество сигнали от граждани (повече от 60) за неизпълнение на разпореждането на министър Рашков от 17.06.2021 г. от страна на служителите на “Пътна полиция”.

На 24.09.2021 г. експерти на Института за пътна безопасност извършиха проверка на територията на град София и констатираха, че в 10:30 ч. на улица “История Славянобългарска” в посока на движение от надлез “Надежда” към ул. “Каменоделска”, след завоя, е поставена мобилна камера с тринога “Cordon-M” за засичане на превишена скорост. Мястото, на което е разположена камерата, не се характеризира като участък с тежки ПТП, видно от данните на МВР.

Видимото неизпълнение на разпореждането на министър Рашков от 17.06.2021 г. създава объркване и неразбиране от страна на шофьорите за ефективността на контрола, който осъществяват служители на МВР. Необходимо е специализирано обучение и нова методология за контрол, която да бъде приложена в инструкцията за контрол на пътното движение.

Експертите на Института за пътна безопасност остават на разположение да помогнат на министър Рашков за ограничаване на растящия пътнотранспортен травматизъм в страната.
https://www.informiran.net




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19846530
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930