Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2021 18:01 - На тази дата преди 42 години Бургас загуби един от най-големите си таланти
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 740 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 04.12.2021 18:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На тази дата преди 42 години Бургас загуби един от най-големите си таланти


image

На 4 декември 1979 г. Петя Дубарова изпива фатална доза сънотворни хапчета в дома си, ненавършила 18 г.

04 Декември 2021 Автор: Флагман.БГ

„Измамена младост, прошка, сън, спомен. Зад стените на голямата къща ТАЙНА“, четем в последната бележка на великата Петя Дубарова

Днешната дата бележи 42 години от трагичната и ранна смърът на великата бургаска поетеса Петя Дубарова. На 4 декември 1979 г. тя оставя на роднините си предсмъртно писмо – последната й творба, в което пише „Измамена младост, прошка, сън, спомен. Зад стените на голямата къща ТАЙНА“. След това поетесата, още ненавършила 18 години, изпива фатална доза сънотворни хапчета и заспива завинаги.

Досега никой не е разбрал истинското послание в последните редове на Дубарова. Никой не знае и защо младата бургазлийка избира смъртта в такава крехка възраст, особено при положение, че близките ѝ я помнят като жизнерадостно младо момиче. Въпреки това има редица хипотези за причината тя да се самоубие. За едни тя се крие в любовно разрочарование, а за други – тя е жертва на социалистическия режим.

Петя е родена на 25 април 1962 г. в Бургас. Започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, а първите ѝ публикации са във вестниците „Народна младеж“ и „Септемврийче“, както и списанията „Младеж“ и „Родна реч“. Учи в Английската гимназия в Бургас, което е било нейната мечта, тъй като е обичала езика. През годините си там многократно изнася литературни четения на свои творби пред съучениците си. Още в училище тя бива определяна като „най-младата сред големите творци на България“. Въпреки славата си обаче тя остава лоялна приятелка и прилежна ученичка, макар и малко своенравна.

 През последната година от живота си тя е обзета от тежки мисли, отчаяние и разочарование от човечеството като цяло. Пише: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи щастие. Има нещо велико в страданието, нещо извисяващо. Как да си представим страданието – неонова светлина, две необикновено красиви очи, тъжно-спокойни, незагледани, някаква доброта, молба, признание в тях, от неона изглеждат черни, а може би са кафяви, сини – не! Тъжно съгласие, не примирение, а съгласие с вече изживяното! И две ръце, голи до лактите, които стискат висока чаша бира. Това е страдание. Аз съм виждала страданието. То е съвсем близо до мен – на съседната маса. И как съм го пожелавала само!“

След изненадващата ѝ и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради нескопосано комсомолско обвинение за саботаж. Обвинението е по повод повредена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. 

А каквато и да е истината за смъртта на поетесата едва 5 месеца преди да навърши пълнолетие, Петя Дубарова оставя след себе си около 200 стихотворения, между 50 и 60 произведения в проза, както и десетки художествени преводи на песни на „Бийтълс“, „Смоуки“ „Би Джийс“ и „Пух“.

https://www.flagman.bg/


***СВЕТЛА И ПАМЕТ! ИДЕАЛ И ЧИСТОТА,ВСИЧКО,КОЕТО ДНЕС ГО НЯМА!

НЕВОЛНО Я СРАВНЯВАМ С ДНЕШНОТО ПОВЛИЯНО,БЕЗДУШНО, ПОЛУГРАМОТНО  И ПОЛУОГЛУПЯЛО НАРКОТИЗИРАНО ПОКОЛЕНИЕ. ТОВА Е ИСТИНАТА! ДНЕШНОТО ВРЕМЕ НЕ МОЖЕ ДА РОДИ НОВА ПЕТЯ. ТО РАЖДА АЗИС,НИКОЛЕТА,ЧАЛГА,БЕЗДУХОВНОСТ И БЕЗВРЕМИЕ! ПОХОТ И АЛЧНОСТ,ОТКАЗ ОТ КОРЕНИ,ОТ РОД ОТ ДОСТОЙНСТВО,ОТ ЧИСТОТА И ИДЕАЛИ! ВСИЧКО СЕ ПРОДАВА И КУПУВА,ДОРИ И НАЙ-СВЯТОТО! МОЖЕ САМО ДА СЕ СЪЖАЛЯВА,ЧЕ НЕ СЕ ПРОТИВИМ НА ТОВА!    Н.М.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей!
06.12.2021 18:09
Бащата на приятеля и от класа ми беше колега
Беше категоричен, че не са се карали и не отношенията им са причина за станалото
Повредила се поточната машина, тя била там и учителката в гнева си я обвинила в саботаж Вече съм забравил подробностите, май имаше и наказание! Тя приела всичко това много тежко! Нормално, поетичните души са нежни ,не може да се мачкат с ботуши Въпреки , че била оправдана, тя се затворила в себе си Виждала е света в цветно, ведър весел, изведнъж се оказал черен, мрачен и студен!
Според мен е виновна учителката! Не може да се говори така на момиче като Петя Целият град я обичаше, една машина ли е по- скъпа от нея!?

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19847897
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930