Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2021 17:09 - Български историк: Още колко пъти Русия трябва да се гаври с историята ни, за да е ясно, че не им дължим нищо?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Български историк: Още колко пъти Русия трябва да се гаври с историята ни, за да е ясно, че не им дължим нищо? 30.12.2021   image  

 

Кадър България он ер

Расте недоволството сред българските учени историци заради липсата на официална позиция от страна на държавата относно скандалния руски филм „Една вяра, един език”.

По същия начин без реакция останаха и думите на самия руски президент Владимир Путин на 24 май тази година: "Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а грамотността дойде при нас от македонската земя". 

Новият филм, който е подкрепен с премиера в Посолството на Русия в Скопие, очевидно е продължение на цялостна политика за омаловажаване на главната заслуга на България за славянската писменост, която според български историци се води от руската наука от 80-те години насам.

Историкът и специалист по военна история д-р Александър Стоянов написа гневен пост в социалните мрежи. Той е възмутен от това, че де факто Русия опитва да заличи България от картата на славянската култура в документален филм. В него се твърди, че родината на кирилицата е Македония. Според Стоянов намесата на Moсква в отношенията ни със Северна Македония си е чист антибългарски акт.

Ето цялото му мнение:

"Чудя се още колко пъти Русия трябва да се гаври с историята ни, за да е ясно, че не им дължим нищо? Кирилицата, на която пишат, и която обявяват за свое творение, е създадена в Преслав от български книжовници докато варягите още са се чудели от кой край се опъват подчинените им славяни.

Намесата на Русия в българо-македонския исторически спор е поредния откровен анти-български акт на Москва. Да, тя следва своите логични интереси - фрагментирани Балкани, неспособни да се интегрират в Европа и воденичен камък на врата на ЕС. Но това не значи че ние трябва да приемаме тези интереси и да ги игнорираме, отдавайки сляпа почит на унищожителната политика на Русия към българите (по Раковски).

Румен Радев разбрахме за Крим. Кирилицата чия е?"

https://petel.bg

***КОГАТО БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ СТАНАТ КНЯЗЕ, ТРАКИТЕ- БЪЛГАРИ,"СЛАВЯНСКАТА" ПИСМЕНОСТ-БЪЛГАРСКА И ТОВА СЕ ОТСТОЯВА ОТ ИСТОРИЦИ И ПОЛИТИЦИ,НЕЩАТА ЩЕ ТРЪГНАТ КЪМ ОПРАВЯНЕ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е НАЙ-ДРЕВНИЯТ НАРОД В ЕВРОПА,СЪЗДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ДА ЗАЕМЕ ПОЛАГАЕМОТО МУ СЕ МЯСТО!  ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ "ЕВРОПЕЙЦИТЕ"!  Н.М.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19864393
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930