Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2022 17:58 - Фирмените обръчи на ДПС продължават да печелят търгове за милиони
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 157 Коментари: 0 Гласове:
0



Фирмените обръчи на ДПС продължават да печелят търгове за милиони

  "Техно енерджи" ремонтира три улици в Якоруда за над 830 000 лева


image image    

Докато новата власт се опитва да разчисти терена на обществените поръчки в големите градове, държавната администрация и държавните фирми, във вилаетите, контролирани от ДПС, нищо не помръдва. Обръчите от фирми, свързани с партийната върхушка продължават да печелят процедури за милиони, защото в „дълбоката провинция“ никой не смее да строши хатъра на везирите на „дълбоката държава“.

Примери, колкото щете. Например три улици в Якоруда се ремонтират за над 830 000 лева.  Обществената поръчка „Рехабилитация на улична мрежа в град Якоруда“ (с № в РОП на АОП 00616-2021-0010) е обявена през септември 2021 г., а за изпълнител е избрана софийската фирма „Техно-енерджи” ООД, собственост на Димитър Хрусафов и Хюсеин Кулов.

Според заданието общата дължина на подлежащите на рехабилитация участъци е 1374 метра. А цената е по 592 лв. за метър. Любопитното в случая е, че спечелилото конкурса дружество  уж се е „състезавало“ с две други фирми, но едната от тях е отстранена от комисията по избора още на етап “Техническо предложение”, тъй като не отговаряла на предварително обявените условия.

Според документите, до последния етап – “Ценово предложение”, достигат само “Техно-енерджи” ООД и “„Галчев Инженеринг“ ЕООД.  За да бъде отстранен и другия „неподходящ“ участник в надпреварата, в играта е включена т. нар. Комплексна оценка на предложената оферта. Според нея “Техно-енерджи” ООД получава повече точки за “техническото предложение”,  с което комплексната оценка става 95.05 точки.  И независимо от факта, че офертата на софийското дружество е със 70 000 лв. по-висока от тази на другия участник, то печели.

Някак незабележим остава и още един детайл: “Галчев инженеринг” предлага по-дълъг гаранционен срок от конкурента си… Може би „имиджът“ на “Техно-енерджи” ООД е респектиращ в тази част на страната ни, тъй като това не е първата поръчка в Якоруда, която то печели.

През 2019 г. фирмата е успяла да се вреди за “Рехабилитация на общински път ВLG2354/II-84, Якоруда-Разлог-хижа Трещеник”. Стойността на контракта по тази поръчка е 3 747 884.32 лева.  Финансовата подкрепа в случая идва по Програмата за развитие на селските райони, съгласно сключен между Община Якоруда и Държавен фонд „Земеделие“ Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Ако се върнем още по-назад във времето, ще видим, че ппрез 2016 г. същата фирма печели и поръчка за ”Инженеринг – проектиране, авторски надзор и строително монтажни работи на общински път „Конарско – Бел Камен“, също на територията на община Якоруда. Стойността на контракта тогава е за 3 420 000 лв.  без ДДС.

Тук е моментът да припомним, че това дружество „се прослави“  покрай един инцидент  в областния град – Благоевград . През 2017 г.  се срути нейно скеле при саниране на 14-етажен блок на ул. “Иван Шишман” № 16 – един от доволно скъпите обекти, финансирани по Програмата за енергийна ефективност.  По онова време стана ясно, че фирмата е започнала работа преди да получи строителна линия. Факт, който беше установен при проверката на ДНСК след инцидента на 6 юни 2017 година. Оказа се, че от “Техно-енерджи” са предприели действия по саниране на сградата без наличието на задължителните протоколи за строително-монтажни работи и дори е липсвал такъв за откриване на строителна площадка.

Разбира се санкциите за това нарушение (от 1000 лв ) отидоха по сметката на община Благоевград, която беше възложител на обекта по Националната програма за енергийна ефективност. Тогава от общинската администрация твърдяха, че гл. архитект Васил Тинчев е издал строителното разрешение на 18 май 2017 г., но ремонтните проекти не са предадени на изпълнителя към датата на акта за констатирани нарушения – 12 юни. С други думи – фирмата е действала прибързано и на своя глава е започнала работа, без да изчака да получи разрешението.

Към всичко това бяха открити и нарушения и при проверката на Инспекцията по труда в Благоевград. Оказа се, че наетите за санирането работници са роми от Пловдив, които обаче се трудили… без трудови договори.

Инак договорът между  “Техно-енерджи”  и община Благоевград беше на стойност 1 256 911 лева. Развихрянето на софийското дружество на терена строителството в региона далеч не е случайно.

В полза на род и партия

Както вече посочихме единият от съдружниците в строителната компания е  Хюсеин Кулов. За него се знае, че е брат на бившата депутатка от ДПС и бивш заместник-министър на околната среда и водите – Фатме Илияз. Тя беше сред най-приближените до партийната върхушка, член на колективния ръководен орган и нещатен сътрудник на депутата от ДПС Четин Казак.

Освен близкото родство на  Илияз и  Кулов, двамата имат и бизнес обвързаности. Те са съдружници в компанията „Био Трий”, където притежават съответно по 20% и 25% от капитала. Офисът на дружеството е на ул. „Илиянско шосе” № 8 в София, където е регистрирано и „Техно-енерджи” ООД.

Фирмата „Био Трий” също не е за първи път под прожекторите.

През 2016 г. тя стана известна с това, че беше фаворит при всички осем поръчки за строителство на един от най-големите вузове в България – Медицинският университет – София, когато там се разпореждаше като ректор проф. Ваньо Митев, който беше разследван от прокуратурата. По това време одитен доклад на Министерството на образованието и науката осветли, че общата стойност на поръчките е била 26.5 млн. лева.

„Техно-енерджи“, дотогава известна с производството на дограма, беше участвала във всички консорциуми – дружества по закона за задълженията и договорите, които са спечелили поръчки от мащабната инвестиционна програма на университета.  „Техно-енерджи“ е част от групата на собствениците на „Вайс профил“. А собствениците на дружеството Хрусафов и Кулов не за първи път биват слагани в графата на фаворитите на ДПС.

Ако се върнем още по-назад във времето

на управлението на тройната коалиция това дружество стана известно с това, че спечели множество обществени поръчки на общини и държавни институции, като клиент на компанията беше дори Народното събрание. То беше главен изпълнител на проект от водния цикъл на Созопол за 3.3 млн. лева, както и на водопроводната мрежа на града и околни селища.

И въпреки мащабната си дейност, базирана изключително на обществени средства и спечелените милиони от обществени поръчки през последните години, “Техно-енерджи” ООД се оказва и сред първите одобрени и получили субсидии за справяне с коронакризата.  Според регистрите над 400 000 лв. е получило дружеството от май 2020 год. до момента, за да преодолее трудностите, свързани със загуби в следствие на кризата, макар, че за същия период е спечелило и 30 обществени поръчки, на обща стойност 19.7 млн. лв., според АПИС регистър.

Мариета Велинова

https://mignews.info



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19941050
Постинги: 45111
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930