Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2022 19:03 - БЕЗОЧИЕ: Кметица от ГЕРБ уреди олигарха на Бойко Иван Пилето с 605 дка за соларен парк
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 59 Коментари: 0 Гласове:
0



image ДнесМнения БЕЗОЧИЕ: Кметица от ГЕРБ уреди олигарха на Бойко Иван Пилето с 605 дка за соларен парк imageот admin на 14.08.2022    

Кметицата на Нова Загора Галя Захариева веднага, след като пое управлението, се отблагодари щедро на спонсорите си от прословутата фирма „Градус” – ромските босове от кръга около Бойко Борисов – Иван и Лука Ангелови.

Гербопитечката бързо и делово им съдейства да уредят статута на 605 дка земя, така че да изградят върху тях соларен парк. Това обясняват отлично запознати с делата на управничката от ГЕРБ. Да припомним, че Захариева влезе в кметството, след като предшественикът й Николай Грозев, който управляваше града още от 2007 г., внезапно почина, пише „Уикенд“.

За новата ръководителка на града е известно, че е изкарала 4 мълчаливи мандата в парламента и почти без да участва в законодателни инициативи. Първата й работа като кметица обаче е да съдейства на мощните си покровители от птичата фирма „Градус” да преобразуват имота си, така че да е подходящ за добив на зелена енергия.

image

Едва ли не първото предложение, което Захариева внася в общинския съвет, е за изменение на общия устройствен план. Тя предлага въпросните 605 декара земеделски земи край село Езеро да променят предназначението си и да станат производствена зона. Преди това, разбира се, такова искане е депозирано от фирма „Енерджи 2” на Иван Ангелов, боса на „Градус”. Върху земите той ще направи съоръжение за екологична енергия. Скандалният момент обаче е, че част от тези терени попадат в  защитената зона „Свети Илийски възвишения”.

РИОСВ в Стара Загора удобно твърди, че фотоволтаикът нямало да се отрази фатално на защитения район, но дали е точно така, или това е решение в интерес на олигарха, е въпрос на компетентна прецента. Да припомним, че според инспекцията няма проблем и с инсталацията за биогаз в Нова Загора на същия птичи производител. Според местните обаче тя замърсява въздуха и те периодично протестират срещу нея, но досега без успех.

На заседанието на общината, проведено наскоро, на което е разгледан и въпросът за земята на „Градус”, Галя Захариева дръпва реч, в която не само призовава съветниците да подкрепят бизнесплана на Иван Ангелов, собственика на птичата компания,  но и обещала, че в бъдеще ще работи и за интересите на своите избиратели.

 

„Изби рибата с клишето, че ще е кметица и на богатите, и на бедните” – смеят се очевидци на речта. Тя обявила, че нищо не застрашава защитената зона „Свети Илийски възвишения“ край село Езеро. „Общинският съвет гласува единствено и само поправка на фактическа грешка по решение, прието през 2011 г. за приемане на подробен устройствен план, което не е било отразено в Общия устройствен план” – обявила най-отговорно кметицата.

Разбира се, съветниците вдигат ръка и искането на Иван Ангелов е прието. Така пада и последната пречка пред фотоволтаика, който ще отхапе и от защитена природна зона. Затова пък коментарите във фейсбук след въпросното гласуване са красноречиви: „Г-жо Захариева, още на първото ви заседание като кмет започнахте да защитавате местните олигарси! Срамота. Явно знаете и бъдещите му намерения, щом говорите, че има и още! Я по-добре спрете тая воня, че не се издържа.”

И още нещо интересно се забелязва още в първите дни на кметуването на Галя Захариева, обясняват източниците ни –  фирмите в общината се посещават една след друга от двама посредници. Тези лобисти се подвизавали от името на спонсори, които подкрепили кандидатурата на госпожата преди изборите.

Двамата, да ги споменем с малките им имена – някои си Щерьо и Нейчо, уговаряли местните бизнесмени, че могат да им посредничат в работата с кметството. С други думи, предприемачите можели направо с тях да договарят процентите, срещу които ще им бъдат възлагани поръчки. Те обяснявали, че не знаят при какви проценти е работел Грозев.

В Нова Загора е обществена тайна, че от всяка обществена поръчка доскоро се „връщали” 30% обратно към кметството, подчертават източниците ни. Те допълват, че от двамата лобисти по-активен бил Щерьо. Той направо обещавал, че може да посредничи при конкурси за обществени поръчки. Разбира се, кметицата нямала официално нищо общо със скандалните обещания на двамата мистериозни господа.

Друг любопитен момент е, че веднага след като Галя Захариева поела града, ударно започнали да се правят ремонти на разкопаните доскоро улици. Ремонтите са дело на фирми на Батко и Братко, както са известни бившия пътен шеф Веселин Георгиев и неговите роднини. Въпросните строителни работи, според мнозина, били договорени още при покойния кмет Николай Грозев.

Батко и Братко, както и охранителната фирма „Корадо енс 1” на общинския съветник Щерьо Щерев, и почистващата фирма „Сироко” на бизнесмена Минко Минков са сред най-големите поддръжници на кметицата Галя Захариева. В Нова Загора са убедени, че тези предприемачи ще бъдат без конкуренция в обществените поръчки на кметството, докато трае мандатът на кметицата Галя Захариева.
https://narod.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19878645
Постинги: 45094
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930