Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2023 17:40 - The Unz Review: Американски експерти за войната: "Нещо голямо се задава"
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 364 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
The Unz Review: Американски експерти за войната: "Нещо голямо се задава"

image

Майк Уитни

„Руснаците решиха, че няма начин да договорят край на това. Никой няма да преговаря добросъвестно; затова трябва да смажат врага. И това е, което предстои.”

Полковник Дъглас Макгрегър (9:35 минута - https://www.youtube.com/watch?v=jH3iGOPNCiM&t=570s)

Строго погледнато, все още не сме започнали нищо.“ Владимир Путин

Войната в Украйна няма да завърши с урегулиране чрез преговори. Руснаците вече ясно показаха, че нямат доверие на Съединените щати, така че няма да си губят времето в безсмислени празненства. Това, което руснаците ще направят, е да преследват единствената възможност, която им е достъпна: те ще заличат украинската армия, ще превърнат голяма част от страната в руини и ще принудят политическото ръководство да се съобрази с техните изисквания за сигурност.

Това е кървав и разточителен курс на действие, но наистина няма друг вариант. Путин няма да позволи на НАТО да разположи своята враждебна армия и ракетни обекти на границата на Русия. Той ще защитава страната си възможно най-добре, като проактивно елиминира възникващите заплахи в Украйна.

Ето защо Путин извика допълнителни 300 000 резервисти да служат в Украйна; защото руснаците са решени да победят украинската армия и да доведат войната до бърз край. Ето кратко резюме от полковник Дъглас Макгрегър:

"Прокси войната на Вашингтон с Русия е резултат от внимателно изграден план за въвличане на Русия в конфликт с нейния украински съсед. От момента, в който президентът Путин посочи, че неговото правителство няма да толерира военно присъствие на НАТО на прага на Русия в Украйна, Вашингтон се опита да ускори развитието на Украйна в регионална военна сила, враждебна на Русия".

"Превратът на Майдана позволи на агентите на Вашингтон в Киев да назначат правителство, което да сътрудничи на този проект. Неотдавнашното признание на премиера Меркел, че тя и нейните европейски колеги са се опитвали да използват Минските споразумения, за да спечелят време за военното изграждане в Украйна, потвърждава трагичната истина по този въпрос." („Полковник от САЩ обяснява ролята на Америка в провокирането на конфликта между Русия и Украйна“, Lifesite)

Това е отлично обобщение на събитията, водещи до наши дни, въпреки че трябва да отделим малко повече време на коментарите на Ангела Меркел. Това, което всъщност каза Меркел в интервюто си за Die Zeit беше следното:

Споразумението от Минск от 2014 г. беше опит да се спечели време за Украйна. Украйна използва това време, за да стане по-силна, както виждате днес. Според бившия канцлер „за всички беше ясно“, че конфликтът е спрян и проблемът не е решен, „но точно това даде на Украйна безценното време“. (Агенция ТАСС)

Меркел беше остро критикувана за това, че призна, че тя и другите западни лидери умишлено са заблудили Русия относно истинските им намерения спрямо Минск. Факт е, че те нямаха никакво намерение да оказват натиск върху Украйна да спази условията на договора и го знаеха от самото начало. Това, което знаем със сигурност е, че нито Меркел, нито нейните съюзници някога са се интересували от мир.

Второ, сега знаем, че са поддържали измамата в продължение на 7 години, преди тя да разлее чашата и да признае какво всъщност са намислили. И накрая, сега знаем от коментарите на Меркел, че стратегическата цел на Вашингтон е била противоположна на споразумението от Минск.

Истинската цел беше да се създаде силно милитаризирана Украйна, която да преследва прокси войната на Вашингтон срещу Русия. Това беше основната цел, войната срещу Русия.

image

И така, защо Путин изобщо би помислил да преговаря с такива хора; хора, които само го лъгаха в очите в продължение на 7 години, докато наводниха страната с оръжия, които ще бъдат използвани за убиване на руски военнослужещи?

И каква беше целта, която принуди Меркел и колегите й от Вашингтон да излъжат?

Те искаха война, което е същата причина, поради която Борис Джонсън сложи край на споразумението, което Зеленски беше договорил с Москва през март. Джонсън саботира сделката, защото Вашингтон искаше война. Толкова е просто.

Но има цена, която трябва да се плати за лъжата и тази цена идва под формата на недоверие, което е пагубната ерозия на доверието, което прави невъзможно разрешаването на въпроси от взаимен интерес.

Заместник-председателят на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитрий Медведев изрази мнението си по въпроса тази седмица с най-горчиви думи. Той каза:

"Поведението на Вашингтон и други тази година „е последното предупреждение към всички нации: не може да има бизнес с англосаксонския свят [защото] той е крадец, измамник, картоиграч, който може да направи всичко... "

"Оттук нататък ще се справяме без тях, докато на власт не дойде ново поколение разумни политици... Няма никой на Запад, с когото да имаме работа по някаква причина." (Бившият руски президент очертава графика за помирение със Запада, RT)

image

Разбира се, вашингтонските бойни ястреби няма да се притесняват от перспективата за прекъсване на отношенията с Русия, напротив, те вероятно я приветстват. Но същото не може да се каже за Европа. Европа ще съжалява, че се е вързала за наковалнята на Вашингтон и се хвърли в морето.

Някъде в близко бъдеще – когато най-накрая осъзнаят, че икономическото им оцеляване е неразривно свързано с достъпа до евтини изкопаеми горива – лидерите на ЕС ще променят курса си и ще приложат политика, която гарантира техния собствен просперитет. Те ще се оттеглят от „вечната война“ на НАТО и ще се присъединят към редиците на цивилизованите нации, търсещи сигурно и икономически интегрирано бъдеще. Очакваме, че дори Северен поток, който беше разрушен в най-големия акт на индустриален саботаж в съвременната епоха, ще бъде свързан отново, създавайки главната енергийна артерия, която свързва Русия с ЕС в най-голямата зона за свободна търговия в света.

image

В крайна сметка здравият разум ще надделее и Европа ще излезе от кризата, причинена от съюза й с Вашингтон. Но първо, пожарът между Русия и Запада трябва да се разиграе в Украйна и „гарантът на глобалната сигурност“ трябва да бъде заменен от единствената нация, която желае да се бие с Голиат при неговите собствени условия в състезание, в което победителят взема всичко.

Украйна се очертава да бъде решаващата битка във войната срещу „реда, базиран на правила“, война, в която Съединените щати ще използват „всеки трик в книгата“, за да запазят властта си. Вижте това кратко резюме от политическия анализатор Джон Миършаймър, който обяснява средствата, чрез които САЩ са запазили доминиращата си роля в глобалния ред:

Не можете да подценявате колко безмилостни са Съединените щати. Всичко това е скрито в учебниците и часовете, които посещаваме докато растем, защото всичко е част от национализма. Национализмът е свързан със създаването на митове за това колко прекрасна е вашата страна. Дали Америка е права или грешна; ние никога не правим нищо лошо. (Но) ако наистина погледнете начина, по който Съединените щати са действали с течение на времето, наистина е удивително колко безмилостни сме били. И британците, същото важи и за тях, но ние ги надминаваме".

"Така че, просто казвам, ако сте Украйна и живеете до мощна държава като Русия или сте Куба и живеете до могъща държава като Съединените щати, трябва да сте много, много внимавайте, защото това е като да спите в леглото със слон. Ако този слон се претърколи върху вас, вие сте мъртъв. Трябва да сте много внимателни. Щастлив ли съм от факта, че светът работи така? Не, не съм. Но това е начинът, по който светът работи за добро или за лошо." (Джон Миършаймър, „Как работи светът“, You Tube; 1 минута)

Страни, където САЩ си признават, че е имало американски военни интервенции между 1798 и 2022 г.

В крайна сметка: Перспективите за мир в Украйна са нулеви. Външнополитическият истаблишмънт на САЩ реши, че единственият начин, по който може да обърне ускоряващия се упадък на Америка, е чрез пряка военна конфронтация. Войната в Украйна е първата проява на това решение.

От друга страна, Русия вече не залага на преговорите със Запада, защото на западните лидери не може да се вярва, че ще спазват ангажиментите си или ще изпълнят договорните си задължения. Непреодолимите различия между двете основни страни правят ескалацията неизбежна.

При отсъствието на партньор, на когото може да се вярва, Путин има само една възможност за разрешаване на конфликта: огромна военна сила. Ето защо той извика 300 000 резервисти да служат в Украйна и затова ще извика още 300 000, ако има нужда. Путин осъзнава, че единственият път напред е бързо да намали бума и да наложи своето собствено споразумение на победените. Точно това прогнозира Миършаймър само преди седмици, когато каза следното:

Руснаците няма да се преобръщат и да се правят на мъртви. Всъщност това, което руснаците ще направят, е да смажат украинците. Те ще извадят големите пушки".

"Те ще превърнат места като Киев и други градове в Украйна в развалини. Те ще направят Фалуджа, ще направят Мосул, ще направят Грозни... Когато една велика сила се почувства застрашена... руснаците ще направят всичко възможно в Украйна, за да са сигурни, че ще спечелят", продължава той.

"Трябва да разберете, че това, за което говорим, е да притиснем в ъгъла една велика сила с ядрено оръжие, която вижда случващото се като екзистенциална заплаха. Това е наистина опасно.“ (Джон Миършаймър, Twitter)

image

Американските военни бази по света.

И така, ако знаем, че Русия ще се опита да сложи край на войната, като победи украинската армия, тогава какво да очакваме в близко бъдеще?

Това е въпрос, на който отговарят редица анализатори, които следят войната отблизо от самото начало. Ще предоставим няколко абзаца от всеки от тях след минута, но първо, ето обобщение на срещите, които се състояха миналата седмица, което предполага, че голяма руска офанзива може да е само след седмици. Откъсът е от статия в Consortium News от Патрик Лорънс:

"Александър Меркурис... наскоро изброи изключителната поредица от срещи, които Путин проведе през последните няколко седмици с целия... военно учреждение и структура за национална сигурност".

"В Москва руският лидер се срещна с всичките си висши военни командири и служители на националната сигурност (включително) Сергей Суровикан, генералът, когото назначи да ръководи украинската операция..."

"Впоследствие Путин отлетя за Минск с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу за обмен с политическото и военното ръководство на Беларус. Последва среща с лидерите на двете републики Донецк и Луганск, които бяха включени чрез референдуми в Руската федерация миналата есен".

"Невъзможно е да се избегне заключението, че тези последователни срещи, едва отразени в западната преса, предвещават нова, краткосрочна или средносрочна военна инициатива в Украйна. Както каза Меркурис, „нещо много голямо се задава.“

"Една от най-интересните срещи във всичко това се случи в Пекин миналата седмица, когато Дмитрий Медведев, понастоящем заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и отдавна близък до Путин, разговаря със Си Дзинпин..."

"В някакъв момент в недалечното бъдеще войната на кухата реторика в полза на имперското високомерие ще отслабне и ще тръгне към крах. Тази степен на сюрреалистично откъсване от реалността просто не може да се поддържа безкрайно – не и пред лицето на нова руска инициатива, каквато и форма да приеме тя.“ (ПАТРИК ЛОРЪНС: „Война на реторика и реалност“, Consortium News)

Лорънс прав ли е? Дали „нещо голямо е на път?

Определено изглежда така. В пространството по-долу съм транскрибирал цитати от скорошни видеоклипове с полковник Макгрегър и Александър Меркурис, двама от най-добрите и надеждни анализатори на войната в Украйна.

И двамата са съгласни, че руската „зимна офанзива“ ще се състои в близко бъдеще, и двамата са съгласни относно стратегическите цели на операцията. Ето клип от Макгрегър:

Американският народ наистина не разбира, че украинската армия в Донбас е на ръба на колапса. Те са взели стотици хиляди жертви... (и) те се приближават до сто и петдесет хиляди мъртви".

"93-та украинска армейска бригада току-що беше изтеглена от Бахмут – който беше превърнат в украинска кървава баня от руснаците – и те напуснаха, след като претърпяха 70 процента загуби. За тях това означава, че от 4000 души... са се изтеглили с около 1200 души. Това е катастрофа, но това е, което наистина се случва", казва още американският полковник.

"И когато руснаците най-накрая започнат своята офанзива, американците ще видят как цялата тази къща от карти се срива. Тогава единственият въпрос е дали някой най-накрая ще се изправи и ще сложи край на този напълно фалшив разказ". („Полковник Дъглас Макгрегър“, Real America, https://rumble.com/v21yohy-real-america-dan-ball-w-col.-doug-macgregor-zelensky-begs-congress-for-more.html ; 8:45 мин.)

И ето още Макгрегър:

"Все повече изглежда, че руснаците биха искали първо да изпълнят задачата си в Донбас. Те искат да елиминират всички украински сили, които са в Донбас... Не забравяйте, че това винаги е била мярка за икономисване на сила. Тя е предназначена да смели колкото се може повече украинци на възможно най-ниската цена за руснаците. Това е, което се случва в Южна Украйна (и) продължава. Работи брилянтно".

"И Суровикин, командирът на театъра, каза, че това ще продължи, докато не е готов да започне офанзивата си. Когато започне офанзивата, битката ще бъде съвсем различна. Но интересното е, че украинците взеха толкова много жертви на юг, че започваме да чуваме съобщения, че са на ръба на краха. Ето защо чуваме за тийнейджъри на възраст 14 или 15 години, принудени да работят....", продължава той.

"....и получаваме видеоклипове от украински войници, които казват: "Хората в Киев по-добре да се надяват, че руснаците ще стигнат до тях преди ние... защото ние ще ги убием." Те говорят за хора в правителството, защото не виждат доказателства, че правителството на Зеленски … му пука за тях", казва полковникът.

"Остават без храна и дрехи; те замръзват, дават тежки жертви и биват отблъснати". („Ще има ли Украйна достатъчно огнева мощ?“, полк. Макгрегър, Judging Freedom, https://www.youtube.com/watch?v=jH3iGOPNCiM&t=1050s ; 17:35 мин.)

Както Макгрегър, така и Меркурис изглежда са съгласни, че руската стратегия включва „смилане“ на врага, (унищожаване на възможно най-много украински войници) консолидиране на руските печалби, като същевременно разширяват контрола им върху райони на изток и по Черно море и, в крайна сметка, разделянето на Украйна на 2 отделни единици; „дисфункционална малка държава“ на запад и индустриализирана, просперираща държава на изток. Ето Александър Меркурис от скорошна актуализация в You Tube:

"Моето силно впечатление е, че... фокусът на руската зимна офанзива – която наистина предстои – ще бъде върху прекратяването на битката в Донбас, сломяването на украинската съпротива в Донбас, изчистването на украинските сили от Донецката народна република".

"Не ми изглежда така, сякаш руснаците планират голямо настъпление към Киев или Западна Украйна. Не това казват тези коментари на генерал Герасимов. ... руснаците се фокусират върху Донецк ... Това е "нисък риск", но е много ефективно. Смила украинската армия точно както каза генерал Суровикин. То отслабва бъдещата способност на Украйна да продължи войната и — в същото време — изпълнява основната мисия на Русия, която от самото начало беше освобождаването на Донбас."

"Сега, няма да свърши дотук. Други руски официални лица казват, че през 2023 г. трябва да видим връщането на Херсонска област... и със сигурност ще има други руски напредвания на други места. Но основната битка беше и си остава Донбас. След като тази битка бъде спечелена, след като украинската съпротива бъде сломена, украинската армия ще бъде фатално отслабена... което означава, че Украйна не само ще е загубила своя най-силно индустриализиран регион и своята най-силно укрепена зона. Това също ще означава, че руснаците ще имат безпрепятствен достъп по целия път до източния бряг на река Днепър".

"В този момент те ще бъдат в състояние да разполовят Украйна. Това ми се струва логично и ми се струва ясно, че това е руският план. Те не го крият, но държат хората нащрек и гадаещи за войските, които са в Беларус".

"Но подозирам, че основната цел на тези сили е да приковат украинските войници ... около Киев от евентуална руска офанзива там и да противодействат на много голямото натрупване на полски войски. Това е, което Герасимов каза". („Александър Меркурис за Украйна“, https://www.youtube.com/watch?v=Eo6e2gu8nYw&t=1890s ; 31:35 мин.)

Въпреки че никой не може да предскаже бъдещето с абсолютна сигурност, изглежда, че и Макгрегър, и Меркурис имат достатъчно добра хватка върху фактите, така че техният сценарий не може да бъде отхвърлен незабавно.

Всъщност настоящата траектория на конфликта предполага, че техните прогнози вероятно са „заспали“. Във всеки случай няма да се наложи да чакаме дълго, за да разберем. Температурите падат бързо в Украйна, което позволява безпрепятствено движение на танкове и бронирани машини. Зимната офанзива на Русия вероятно ще е само след седмици.

image

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти
http://www.budnaera.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19855230
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930