Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2023 17:26 - Румен Радев осъди остро, но само на думи, побоя над нашенеца в Охрид
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 86 Коментари: 0 Гласове:
1



Румен Радев осъди остро, но само на думи, побоя над нашенеца в Охрид    
image Президентът заяви готовност България да евакуира по въздух жертвата Пендиков и да осигури лечението му. 
20 Януари 2023, Петък, 15:25 ч.

Президентът праща самолет да прибере Християн Пендиков от Охрид

Категорично осъждам системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Това заяви президентът Румен Радев след жестокия побой над нашенеца. 

Заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят българите в югозападната ни съседка, напомня Радев. 

И заяви готовност България да евакуира по въздух жертвата Пендиков и да осигури лечението му. 

   

"Отново ще поставя на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи", пише още държавният глава. 

Под поста му обаче много хора недоволстват, че българският държавен глава, а и неговото правителство, осъждат този бандитски опит за убийство само на думи и не предприемат нищо.

"Дела трябват, а не думи! Какви конкретни действия ще има? Ще се привика ли посланика на Северна Македония? Пресконференция от президента спрямо случая? Ще има ли санкции? Българският народ очаква конкретни действия от Вас, а не постове във Facebook. Какво ще направите, за да има защита над българските граждани в Северна Македония?", пише под публикацията на президента българинът Добрин Добрев.

Оглушително е мълчането и от парламента. В предишното Народно събрание политиците се надпреварваха кой да се хареса на външните фактори и да предаде българския интерес. ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДБ, ДПС гласуваха за сваляне на ветото. Сега този нагъл акт на насилие е достатъчно основание да бъде наложено ново вето.

"Ако бяхме държава на място, в момента министър-председателят щеше да пътува към Охрид.
Щеше лично да посети 23-годишния българин, пребит заради това, че не се е отрекъл от произхода си. После да отиде право в Скопие, където да изисква обяснения от македонския премиер и власти. Да изисква - от позицията на силната страна, която решава дали и кога Македония да влезе в ЕС.

А пък една не само силна, но и умела държава, щеше да политизира случая, да надуе главата на целия Запад за случката, и да изтъргува това срещу отстъпки в Скопие и реформа на антибългарската основа на държавата. Започвайки от отваряне на югославските архиви, от които ясно ще проличи как страната бе дебългаризирана с насилие.

Нищо от това, уви, не вярвам да се случи. Дали ще е служебен кабинет или редовен, дали на "реформаторите" или на "статуквото", България си остава България. Страна без политическа школа, без умения в дипломацията и без насложени от поколения приемственост в политиката традиции", пише младият политик-консерватор Кристиян Шкварек.
Автор: Флагман.БГ




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19851106
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930