Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2023 16:35 - ВАЖНО! ЛЕДЪТ СЕ ПРОПУКА: ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ ВЛИЗАТ В БОЛНИЦИТЕ!
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 68 Коментари: 0 Гласове:
0



ВАЖНО! ЛЕДЪТ СЕ ПРОПУКА: ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ ВЛИЗАТ В БОЛНИЦИТЕ! image xrisi 10:53 | 20 яну 23 3381  

Ето ексклузивната новина от сайтовете на медиите:

Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столичните болници.

Днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с директорите на столичните многопрофилни болници и с г-жа Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, представиха реализираната програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в петте общински здравни заведения за активно лечение.

 

 

Инициативата се осъществява в:

- Първа многопрофилна болница за активно лечение;

- Втора многопрофилна болница за активно лечение;

- Четвърта многопрофилна болница за активно лечение;

- Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина";

- Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов".

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения.

Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа.

Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите.

КОМЕНТАР:

Моите 8100 курсисти трябва да знаят, че тъкмо ние подготвихме почвата и че пробивът е резултат от нашата работа и нашите усилия.

В целия бял свят психотерапията и психоанализата се считат за изключително полезни за общественото здраве, те са нужни и високо оценени от хората и съответно са много добре заплатени.

В Дистанционния курс по психотерапия и психоанализа (https://www.facebook.com/groups/950633402427104/), ние фактически създадохме гражданска общност на българските психолози, които понастоящем са дискриминирани в полза на медиците-психиатри. Тези психиатри са узурпирали по фалшив начин и територията на психотерапията, без да имат нужната квалификация, без да са психолози, и само те усвояват за фалшива (и опасна) психотерапевтична помощ здравните вноски на населението в НЗК.

А ние, квалифицираните психолози, психотерапевти и психоаналитици, сме изоставени от Закона за здравето, маргинализирани и ощететени.

Това е абсурден нонсенс!

Нашата общност в ФБ групата създаде и отпечата "Национален каталог на психолозите, психотерапевтите и психоаналитиците", включващ 1200 специалисти във всички градове в България.

Този каталог, в контекста на първите стъпки на здравните власти за легитимиране (реабилитиране) на психотерапията, трябва да е на разположение на всички здравни заведения у нас.

А психотерапевтичната помощ и психоаналитичната терапия да са със статут на практики, ползвани не само за онкоболни, а за всички, нуждаещи се от психотерапия, които практики да се заплащат по съответните пътеки от здравнитв осигуровки на населението в НЗК, както е навсякъде по света.

За съжаление опитът ми за създаване на Национална организация на психолозите и психотетапевтите не беше успешен.

Но желанието на всички мои курсисти психолози за Национален психотерапевтичен алианс е налице, имаме стотици активни координатори в градовете, обществената необходимост е огромна и расте с бързи темпове, имаме вече и реален, макар и малък, пробив.

Може би трябва втори опит?

Продължаваме ли!

Без борба няма победа!

акад Петър Иванов
https://svobodnoslovo.eu/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19854140
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930