Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2023 18:58 - Цончо Ганев: Продаваме реакторите на „Белене“ за 1,2 млрд. лв, за да купим американски за 30 млрд. лв.
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 281 Коментари: 0 Гласове:
0



Цончо Ганев: Продаваме реакторите на „Белене“ за 1,2 млрд. лв, за да купим американски за 30 млрд. лв.

  Актуално 05.07.2023 Автор: Обективно       image

„Днес се свика извънредна комисия по енергетика, която ще вземе решение да продаде реакторите за АЕЦ „Белене“ на Украйна за приблизително 600 млн. евро или 1,2 млрд. лв. Утре тази точка вероятно ще влезе в пленарна зала по време на посещението на Зеленски. Целта е след това да купим американски реактори за 30 млрд. лева.“ Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев. Той придружи поста си с проекторешението, внесено от ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС за гласуване в парламента.

 

Срещу решението за продажба на ядрените ни реактори се обяви и евродепутатът Цветелина Пенкова. Според нея вместо да се бърза с необмислена продажба, трябва да се обмисли възможността проектът, вече започнат и с доставено оборудване за 1,2 млрд. лв., да бъде довършен от Франция.

„Намерението на управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде на Украйна придобитото от България оборудване за АЕЦ „Белене“ е поредното доказателство, че през последните години държавната стратегията за развитие на българската енергетика е поредица от импровизирани решения, които обслужват краткосрочни политически интереси, външни и вътрешни“. Това се казва в позицията на  евродепутата Цветелина Пенкова, изпратена до медиите.

„Не можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия. Подобно решение изправя пред риск икономическото развитие и напредъка на страната. То не е обсъждано с представители на индустрията и международните ни партньори. Не може да се позволява на карта да се поставя националната сигурност на България в преследване на краткотрайни имиджови предимства“, заяви евродепутатът.

Пенкова постави следните въпроса:

– Може ли да се променя планът за пускане в експлоатация на ядрена енергийна мощност без съгласие, разрешение и лиценз от производителя (в случая „Росатом“)?

– В интерес на българската държава ли е да се продава „набързо“ енергийно оборудване от този мащаб, при това на цена по-ниска от пазарната?

– Напълно безопасно ли е предоставянето на такова оборудване на държава, която е във военен конфликт?“

Отговорът е не, заяви Цветелина Пенкова. Тя призова за вземане на решение само и единствено след подробно проучване и предложение за изпълнение на проекта. „В момента рискуваме да загубим сериозно конкурентно предимство на един вече напреднал проект. Това се случва в ситуацията на сериозна енергийна криза в Европа“, коментира евродепутатът.

„Процедурните хватки на управляващите и начинът на свикване на извънредното заседание на Комисията енергетика “от днес за днес“ поставят важни въпроси: Защо?

България бавно, но сигурно загърбва миналото си на енергиен център на Балканите. Този проект на решение показва неглижиране на нуждите на страната от големи базови мощности. Това не е изолиран процес, а продължение на неясната позиция на държавата ни по важни енергийни проекти“, каза още Цветелина Пенкова.

Според евродепутата е необходим дългосрочен хоризонт, когато планираме енергийна инфраструктура, която ще е основата на нашата икономика през следващите 50-70 години.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19935105
Постинги: 45099
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930