Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 18:55 - Sky News: Трагедията в Одеса окончателно разцепи украинското общество by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
0



Sky News: Трагедията в Одеса окончателно разцепи украинското общество by Светът днес 

imageС трагедията в Одеса сблъсъкът между украинците достигна критичната си точка – така смята политологът Валентин Якушик. В ефира на Sky News той с тъга отбеляза, че украинските средства за масова информация не са изразили никакво състрадание към жертвите, наричайки ги „колорадски бръмбари“. Другата страна в конфликта, според него, все по-гръмко призовава за мъст.

Валентин Якушик, доктор на политическите науки: Бих казал, че вчерашният ден се превърна в повратна точка. Това, което се случи в Одеса, е своеобразно духовно, дори мистично събитие. Повече от 30 човека изгоряха в Дома на профсъюзите. Профсъюзи в Украйна практически не съществуват.

Но този Дом на профсъюзите по същество се превърна в гроб за тези, които украинската преса вчера напълно игнорира до полунощ. Украинската преса и телевизиите често наричаха хората, които се бяха скрили в тази сграда, „колорадски бръмбари“. И едва след полунощ те започнаха да изразяват някакви признаци на състрадание, само заради това, че пострадалите също са хора.

imageСега виждам в социалните мрежи, че в интернет гъмжи от призиви за мъст. Хората в интернет, които са против правителството казват, че те са разпознали много от лицата, които са извършили това престъпление. И настояват за мъст. Това е ужасно. Случи се едно истинско и последно разцепване в Украйна между тези, които използват напалм, коктейли „Молотов“, и тези, които казват, че ни е нужно съгласие.

- Чухме от Кремъл, от съветниците на Путин, че те не контролират сепаратистите, проруските демонстранти, въстаниците на територията на Украйна. Какво мислите за това? Хората там действат по собствена инициатива?

Валентин Якушик: Разбирате ли, това е най-лекият път – да се опитаме да търсим някой, който манипулира ситуацията извън граница. Предишната администрация на Янукович заявяваше, че Западът, САЩ и Европа манипулират протестиращите, които щурмуваха сградата на президентската администрация.

imageА сега другата страна, президентът и правителството, казват, че зад всичко стои Русия. Разбира се, винаги има намеса от страна на някои политически сили и спецслужби, това е без съмнение. Но някой забравя, че тук живее цял един народ. Украйна – това е разделено общество, което се нуждае от съгласие, а не от гражданска война.

В момента никой не контролира протестиращите, особено след вчерашните събития. Това ми напомня Северна Ирландия. Хората, които имат сърце и мозък, трябва да се ориентират в ситуацията. Западът трябва най-вече да отвори очите си и да се замисли, как да постигне съгласие, а не победа на едната страна над другата.

Това се отнася и за Русия: моля, започнете преговори около въпроса как да сложите украинците на масата на преговорите и да се започне обсъждане на въпросите за съгласието. И медиите – днес е световне ден на пресата. Украинската преса няма никакви позиции и глас. Трябва да се направи така, че всеки в Украйна, всички политически и културни сили да могат да изказват мнението си. И така да се създаде база за мирно съгласие между хората.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

В ефир на 03 май 2014 г.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19879360
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930