Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 19:35 - „Милият“ съюзник на Америка by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Милият“ съюзник на Америка  

imageСАЩ ще контролират напълно украинската армия?

Конгресът на САЩ прие Закон за предоставяне на Украйна, Грузия и Молдавия статус на „сюзници на САЩ“ без държавите да влизат в НАТО. Документът се нарича Russian Aggression Prevention Act 2014 (Акт за предотвратяване агресията на Русия), подготвен е и е лобиран от група конгресмени, настояващи администрацията на президента Барак Обама да предприеме решителни действия в борбата срещу Русия.

Ето как изглеждат някои от точките в Документа:

- освен общия статус на съюзници на САЩ, който гарантира на Украйна „помощ от НАТО и САЩ в името на сигурността“, актът предвижда предоставяне на пряка военна помощ за Украйна в размер на 100 милиона долара само за 2014 г. Към сумата е включено противотанково и зенитно въоръжение, стрелково оръжие, защитни транспортни средства, оптически прибори, контролно-измервателни прибори, логистично оборудване и т.н.

- Украйна ще получава данни от американското разузнаване, включително данни за движението на руската армия по територията на Русия и Украйна.

- предвижда се разширяване на възможностите за сътрудничество между Украйна и САЩ във военната сфера – учения, консултации, тясно коопериране в сферата на военно-промишлените комплекси и възможност Украйна да получи от САЩ въоръжение и специална техника, която не е предназначена за експорт.
- актът констатира анексирането от страна на Русия на украинска територия.

Конгресмените препоръчват на президента на САЩ незабавно да засили взаимодействието в сферата на отбраната с постсъветските държави. Не по-късно от 90 дена от приемането на закона държавният секретар и шефът на Пентагона трябва да започнат подготовка за преговори с новите съюзници „за укрепване на съществуващото и развитието на новото сътрудничество в сферата на отбраната“.

Какво ще повлече получаването на статуса на съюзници на Щатите на Украйна, Грузия и Молдавия? Доколко това ще усложни ситуацията за Русия и постсъветското пространство?

- Акт 2277 дава възможност на САЩ да разгърнат в Украйна цяла мрежа от военни съветници, а така фактически да вземат под пълен контрол украинската и грузинската армия, смята военният експерт Анатолий Ел-Мюрид. – Примерно по такава схема СССР действаше в Афганистан – съветските военни съветници присъстваа тогава във всяка афганска част, по същество ръководеха афганистанските военни.

Проблемът е в това, че американците нямат много пари в момента. Впрочем, те могат да превъоръжат Украйна с помощта на съветските военни запаси, които все още има в Източна Европа. Понастоящем източноевропейските държави в значителна степен преминаха към натовските стандарти, а съветското въоръжение, което те все още имат, активно се преразпределя по различни направления. Ако украинската армия трябва да се превъоръжава, то те ще го направят тъкмо с подобно оръжие.

По всяка вероятност, американците напълно ще променят структурата на армиите в Грузия и Украйна, ще ги преформатират в армии за спецоперации.

- Заплаха ли е такава армия за Русия?

- Не. Тя е твърде малобройна и не може да изпълнява стратегически задачи. Но американците могат да я преориентират за война в Крим.

- Наистина ли очаквате Украйна да нападне Крим?

- Теоретически – да. Днес Новорусия е решена максимално да намали броя на украинската армия. Ако Новорусия успее да извърши това, то няма да има кой да напада каквото и да е руско. В най-близко време Киев ще се сблъска с катастрофа в икономиката, както и с тотално поражение в битката с Новорусия. В тази ситуация украинското ръководство трябва да преориентира вниманието на населението и да прехвърли трудностите върху външния враг – Русия. Лозунгът „Да върнем Крим“ ще стане много актуален. Фактически, война за Киев – това е политическото спасение за Киев.

- Защо Конгресът на САЩ тръгна да прави тъкмо днес Украйна свой официален съюзник?

- При Виктор Янукович предоставянето на Украйна на статуса на съюзник на САЩ беше абсолютно невъзможно. Янукович предпочиташе да маневрира между Русия и Запада и нямаше да тръгне по подобен радикален път. А настоящото правителство в Киев открито нарича Русия агресор и враг – с тях американците няма да имат проблеми.

- Каква е прогнозата ви – ще предостави ли Обама сюзнически статус на Украйна?

- Мисля, че ще го направи. Днес, след историята със сваления малайзийски Боинг, върху амеиканския президент ще започнат яростно да упражняват натиск. Този статус е в амките на общата стратегия на САЩ: да създава огнища на напражение около руските граници. Засилвайки армията на Украйна, американците ще създадат и ще разпалват още и още такива огнища.

- Грузия и Молдавия също са потенциални огнища на напрежение?

- Молдавия волю или неволю трябва да реши въпроса с Приднестровието. Грузия също има териториални проблеми – с Южна Осетия и Абхазия. Проблемът е в това, че Русия реши въпроса с Южна Осетия и Абхазия така, че Грузия винаги има възможност официално да обоснове военните си действия, за да върне териториите си.

- Какво трябва да направи Русия?

- Русия спешно трябва да реши украинския въпрос.

- Акт 2277 е най-вече политически жест, никой по-рано не пречеше да се развива военното сътрудничество с Украйна, – отбелязва зам. директорът на Института за политически и военен анализ Анатолий Храмчихин. – Обама може и да не одобри този документ. Америка не иска да се натоварва с отговорности, които могат да донесат на САЩ конфликт с големи загуби.

Статусът съюзник на САЩ – това е юридически удобна форма на военно сътрудничество, която предполага не само доставки на въоръжение, но и неговото даряване на страната-съюзник. Статусът предполага подготовка на личния състав на съюзника от американски инструктори.

Но да се вдигне украинската армия до някакво приемливо ниво, не е просто нещо. Не е сложно да се превъоръжи Молдавия, защото тя практически няма армия. В Грузия ще бъде по-сложно. Но НЕ е реално да се превъоръжи Украйна.

На книга Киев има огромно количество въоръжение, а украинската армия е едва ли не най-силната в Европа (с изключение, разбира се, на руската армия). Но каква е тя наистина, сега добре се вижда около събитията на Югоизток. Проблемите ще дойдат от нуждата да се обучи наново персонала: преминаването към американското въоръжение след съветското е извънредно сложно. Дори ако предоставят статус на съюзник на САЩ на Украйна, това ще й коства доста време.

- Европейците не искат да приемат в НАТО нито Грузия, нито Украйна, затова САЩ извършват обходна маневра – правят тези държави свои съюзници, – отбелязва академик Леонид Ивашов, от Академията за геополитически проблеми. – Това позволява на американците да финансират военните разходи на Киев, Тбилиси и Кишинев от собствения си бюджет.

На практика това означава, че Щатите ще доставят на новите си съюзници своята остаряла военна техника и така ще се избавят от нея. САЩ могат да започнат и да разполагат военни бази на териториите на союзническите държави. Но дали ще се появят американски бази в Украйна – това напълно ще зависи от отношенията между Русия и САЩ.

Предоставянето на съюзнически статус е още една от американските санкции срещу Русия.

Но Русия има с какво да отговори: тя може да натрупва сили в Абхазия и в Приднестровието.

Да обобщим: нищо сериозно не заплашва Русия от тази смешна и истерична американска инициатива…





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19912814
Постинги: 45097
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930