Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2015 14:35 - Някой от турското ръководство е решил "да лиже американците..." http://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
0



 Някой от турското ръководство е решил "да лиже американците..."

Путин не вижда изгледи за подобряване на отношенията с Анкара
Обновена: 17 дек 2015

image

Някой от турското ръководство е решил "да лиже американците..."
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин каза, че не вижда изгледи за подобряване на отношенията с настоящото ръководство на Турция след свалянето на руския боен самолет през ноември.
Турският народ и другите тюркоезични народи остават партньори и приятели на Русия, но с действащото ръководство на Турция е практически невъзможно да се договорим, заяви Путин на годишната си пресконференция.
"Дори ... когато ние казваме: "Да, съгласни сме", те ни нанасят удар отстрани или в гръб, при това по абсолютно непонятни причини", обясни Путин.
Руският лидер уточни, че не вижда перспективи за уреждане на отношенията с турското ръководство на междудържавно ниво. Но и на хуманитарно ниво по думите му Русия ще бъде принудена да предприема определени ограничителни мерки в икономиката.
"Пълзящата ислямизация – тя също ни дразни. Ние виждаме, регистрираме, че в Турция се намират бунтовници отвън, например от Северен Кавказ. Много пъти сме казвали на нашите партньори: Ние не правим така по отношение на Турция. Не, те си седят там, лекуват се, охраняват ги. След това те използват безвизовото влизане, влизат с турски паспорти и се разтварят", каза Путин.
Путин предположи, че инцидентът с руския самолет над територията на Сирия може би е резултат от това, че някой от турското ръководство е решил "да лиже американците на едно място", предаде ТАСС.
"Попитахте дали там може би има някаква трета страна. Разбирам намека ви. Ние не знаем това, но ако някой в турското ръководство е решил да лиже американците на едно място, не знам дали те са постъпили правилно или не – каза руският президент. - Първо, не знам дали това е нужно на американците или не – може би е имало договорености на някакво ниво "Ние ще свалим руския самолет, а вие ще си затворите очите", или " Ние ще влезем, да кажем, на територията на Ирак и ще окупираме част от Ирак". Не знам, може и да е имало такъв обмен, това не ни е известно", каза Путин.
Той определи действията на Анкара по отношение на руския самолет като враждебни. "Смятаме, че действията на турските власти по отношение на нашия самолет, който те свалиха – това не е неприятелски, а враждебен акт – заяви Путин. - Свалиха военен самолет, наши хора загинаха".
Според Путин Турция веднага е започнала да се прикрива с НАТО. "И защо по наличните канали, по телефона не информираха за точи участък от границата, за опасност, а веднага свалиха самолета. И какво спечелиха? Мислили са, че ние ще избягаме оттам. Не, разбира се! Русия не е такава страна", каза Путин.
Владимир Путин провежда традиционната си годишна пресконференция, която е 11-ата поред. На пресконференцията са акредитирани 1390 руски и чужди журналисти.
По публикацията работи: Елка Василева


 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19869929
Постинги: 45083
Коментари: 6165
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930