Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2016 20:31 - РАЗПЛИТАНЕ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАГАДКИ НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1284 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

РАЗПЛИТАНЕ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАГАДКИ НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

                        (В памет на баща ми Методи Щапаров)


    Винаги съм считал,че Българският календар поставя една от най-тегавите,сложни и трудни за решаване логически задачи с които съм се сблъсквал. Всяка теза около него беше предпоследна,а новите версии никнеха като гъби и изведнъж отваряха неподозирани глави в проучванията. Когато се оказа,че в почти безупречната версия от 30-ти ноември тази година също има пропуски разбрах,че изрядната точност е била начин на живот за дедите ни,непознат в днешното Българско общество.

  19-ти декември се оказа ден на истината за Българския календар,а просветление от Бога ми показа варианта,който публикувам днес. Той е много близък до предишния но има и някои различия,които позволяват да бъде възстановена с невиждана точност хронологията на царувалите според "Именника" езически владетели. Предишната ми версия принуждаваше изследвачите да приемат,че авторът на "Именника" е допуснал грешка с един календарен ред (12 години) при датирането на последните царувания,но сегашната доказва че в този документ няма нито една грешка,ако оставим настрана удължените по религиозна причина царувания на четирима от първоначално споменатите владетели. Затова този постинг се явява своего рода продължение на статията от 30 ноември 2016 г. и на другите проучвания около "Календара" от преди това,когато нещата бяха захванати без да бъдат довършени.

  Присъствието на богове вместо животни в "Календара" не буди никакво съмнение у хората,познаващи популярните езически календари. Известния в цял свят класически зодиак не прави изключение от това правило- всяка зодия в него си има свое небесно тяло,символизиращо точно определен езически бог. Тази особеност ще я видим в популярните хороскопи,както и в следната средновековна илюстрация:

image
  Затова хората,проучващи нашето минало трябва да загърбят тварите и досегашните рисунки на Български животински календари а да обърнат внимание на боговете,които са скрити зад тях. Българите си имали свещени животни без съмнение,но между тях не присъстват тигъра и маймуната. Всяко изобразено в животинските календари създание символизира точно определен езически бог а не съзвездие: съзвездията са само опит на древните хора да опишат с небесни символи любимите си животни и стоящите зад тях богове. Повечето днешни учени почти не разбират това,заради което плащат тежък дан при своите опити да открият обяснение на сакралните термини в Българския календар.

  Политически обременените историци впрочем са посрамени- в продължение на 70 години те не успяха да открият нито една точна версия на Българския календар робувайки на порочните клишета,пускани им с парашути от чужбина. За срам на титулованите корифеи,окупирали върхушката на БАН по политически,а не по исторически заслуги тайните на нашия календар не бяха разшифровани от тях а от непретенциозния,но амбициозен Български изследовател Щапаров Младши,който няма никакво научно звание освен даденото му от Бога призвание ОТКРИВАТЕЛ.

  За срам на партийните слагачи,представящи себе си за учени тайната на Българския календар е разшифрована от един истински откривател,който работи по тази тема неуморно денем и нощем,без да пести лично време и усилия. Шумните публични изяви на някои титуловани медийни любимци не направиха науката ни по-богата нито представата за Българите по-добра: моята скромна дейност обаче го направи и днес ще се убедите в това.

  Окончателната версия на Българския календар,която тук ще ви представя е част от бъдещето на нашата историческа наука. Реставрираната от мен Календарна таблица на Българите може да се побере върху четвърт страница на ученическа тетрадка,но в нея са скрити всички тайни и загадки на "Именника",които измъчваха учените в последните 150 години. Тя показва че дедите ни са имали математически точна хронологическа система,която била много по-съвършена от "византийската" и отчитала времето по авангардно напредничав начин,заимстван в системата на днешното християнско летоброене.

  Приложената подобрена и усъвършенствана Календарна таблица на Българите позволява да бъдат правени всякакви проверки влючително математически,а откриването на нови писмени извори за Българския календар само ще потвърждава моята правота. С тази семпла таблица може да датирате всяко отминало събитие или царуване с точност до една година: от Потопа до Рождеството и от Ирник до Самуил. Повече подробности и разяснения за нейното напасване с научните данни,известни до момента съм приложил по-долу а тук ще добавя,че нашия древен календар очевидно е бил слънчев.
image    Разминаването между ШЕГОР и СИГОР бе нещо ново за мене,напълно неочаквано досега. Логиката на хронологичното напасване обаче говори,че такова разминаване без съмнение е имало,а индоевропейските аналози и тълкувания на "новите" термини СИГОР и ЕТХ ще дам в някоя друга статия.

  Тук отново напомням календарните цифри на Българите,които са много близки до индоарийските (индоевропейските) и нямат нищо общо с тюркските. Нещо повече: от нашия календарен термин ТВИРЕМ е произлязла "арабската" (но всъщност персийска) дума ЦИФРЕН (ЦИФРА),която понастоящем се ползва из целия свят.
image   Новата усъвършенствана и,надявам се,окончателно установена Календарна таблица позволява да направим следната хронология на споменатите в "Именника" владетели:

1. Авитохол- 300 год. (175-475 г.). Това са 5 цели календарни цикъла от по 60 години,които са му начислени "служебно" от жреците заради това,че заслугите му към държавата били огромни а той е обожествен след смъртта си. Така царуването на Авитохол,справедливо отъждествяван с великия хунски император Атила е разширено в двете посоки (преди и след неговото реално царуване).

2. Ирник (Ернах)- 150 год. (475-625 г.). Според различни данни той е царувал реално около 30 години (469-498 г.) но както виждаме от "Именника",жреците са му добавили още 2 календарни цикъла (120 години) по съображенията,които споменах за Авитохол. Между 469-475 г. Ирник навярно не е имал пълен суверенитет върху властта по една или друга причина,затова реалното му царуване е отбелязано след 475 г. Има и друга версия за изместената дата: че тя е накърнена сама по себе си от удълженото царуване на Авитохол,а после е напасната от автора на "Именника" така,че началото на Гостун да съвпадне с края на удължения от жреците 150-годишен период на Ирник.

3. Гостун- 2 год. (625-627 г.)- наместник на Органа,който пребивавал известно време в Цариград ("Константинопол").

4. Органа- 12 год. (627-639 г.). Този известен от други извори владетел не е споменат в "Именника",но периода на неговото царуване прозира в луфта между годината,когато приключва наместничеството на Органа и "Шегор вечем",когато се възцарява Курт-Кубрат.

5. Курт- 60 год. (639-668 г.). Той също е обожествен след смъртта си и както личи,жреците са добавили половин календарен цикъл (30 год.) към неговото царуване по тази причина. Удължения от тях период не оказва влияние върху точността,с която са изредени царуванията на следващите владетели в "Именника" но деформира достоверността на всички следващи хронологии,поради което съм отбелязал реалното,а не митологичното царуване на Курт-Кубрат. "Именникът" не е отчел реалните му години на царуване заради жеста на жреците а се е съобразил с митологичното,затова годината на княз Боян в този велик документ е изместена и вместо "ПАСХ" ВЕЧЕМ е ШЕГОР ВЕЧЕМ- отклонение,което ще бъде поправено със "служебно" добавените 30 години към царуването на Аспарух.

6. Боян- 3 год. (669-672 г.). Не започва царуването си веднага след смъртта на Кубрат заради настъпилата в страната политическа криза или по съображения,известни само на жреците.

7. Исперих- 61 год. (672-703 г.). Тук отбелязвам реалното му царуване- 31 години,докато в "Именника" е записано митологичното- 61 години. Тази цифра жреците са получили,като към реалното царуване са добавили още половин календарен цикъл (30 год.) по причините,които изредих за Авитохол и Кубрат. Аспаруховата година в "Именника" е ВЕРЕНИ АЛЕМ,но реалната е ТОХ АЛЕМ. Календарната таблица показва,че 61+1 години след митологичната година ВЕРЕНИ АЛЕМ на Аспарух идва годината на Тервел ТЕКУ ЧИТЕМ,а 31+1 години след истинската година ТОХ АЛЕМ на Аспарух идва същата тази година,в която започва царуването на Тервел.

  Разликата тук е само хронологична: реалната година на Тервел е 704-а а митологичната с добавените 30 години: 734-а. Ако не бяхме приспаднали и 30-те добавени от жреците години на Курт щяхме да открием,че Тервел трябва да се е възцарил през следващия календарен ТЕКУ ЧИТЕМ (764 г.)- един напълно абсурден и хронологично неверен резултат. Затова тези две приспадания помагат да открием не митологичния,а реалния Тервелов ТЕКУ ЧИТЕМ.

8. Тервел- 21 год. (704-725 г.). Царуването му не почва веднага след гибелта на Аспарух,а на следващата година заради проблемите на държавата във войната с хазарите и забавилото се по тази причина избиране на нов княз.

9. Кормесий- 28 год. (707-735 г.). Този неспоменат в "Именника" но известен от други извори владетел идва на власт 3 години след възцаряването на Тервел и 18 г. споделя властта с него,но от "Именника" изрично проличава,че това тъй или инак се е случило. Царуването му не само е загатнато там но дори е споменато,че е роднина на Тервел с произход от рода Дуло,което можем да обясним с два предполагаеми сценария:

а) Кормесий е брат на Тервел а Аспарух е завещал властта на двамата братя едновременно,но Кормесий е навършил пълнолетие през 707 г.
б) Кормесий е племенник или внук на Кубер от Кутмичевска България,която се съединила с Дунавска през същата тази година,но князете на двете Българии запазили своите постове и продължили да управляват държавата съвместно.

  Който и от двата сценария да е верен,съвместни царувания в държавата ни е имало няколко пъти. Такива примери имаме с Болг и Брем (царували преди Христа),Бледа (Бладилий) и Атила (V в.),Волег и Драгон (VI в.),Делян и Алусиан (XI в.),Асен и Петър (XII в.),Иван Александър и Михаил Асен (XIV в.),Шишман и Срацимир (XIV в.),така че това не е непозната за Българите практика.

  Преди годината на Кормесий ДВАН ШЕХТЕМ (Марс шести) в "Именника" е спомената цифрата ТВИРЕМ,създала маса главоболия на учените. Справката с таблицата обаче показва,че тя визира края на Тервеловото царуване,което приключило в годината СИГОР ТВИРЕМ (725 г.).

10. Севар- 15 год. (720-735 г.). Този владетел е познат само от "Именника" и според някои е идентичен с Кормесий,а според други не е. Научната логика и таблицата сочат Севар като отделен владетел,чиито години в "Именника" не са идентични със загатнатото царуване на Кормесий,а частично се припокриват с него. Това говори в полза на друга теория- че след смъртта на Аспарух и разцепването на България от хазарите в страната е настъпила политическа криза,която довела до появата на съпровождащи владетели,споделящи властта с титуляра. Това е единствения труден за обяснение и подлежащ на оспорване проблем,който отварят данните от "Именника" в този случай,според който през периода 720-725 г. България е управлявана от трима владетели едновременно.

  Този прецедент също не е изключение за страната ни понеже са познати подобни примери и от XIV век,но той довел до значително отслабване на държавата,последвано от тежка политическа криза (754-775г.),която замалко щяла да ликвидира Българската държавност на Балканите.

11. Кормисош- 17 год. (735-752 г.). Името му е много близко до онова на Кормесий но той не е идентичен с него,понеже е от друг владетелски род. Сложил край на политическото разделение,причинено от рода Дуло като отстранил двамата слаби владетели Севар и Кормесий,но не могъл да предотврати тежката политическа криза,започнала в следващите години.

12. Винех- 7 год. (752-759 г.)- името му е познато само от "Именника",но неговото царуване не подлежи на съмнение.

13. Телец- 3 год. (760-763 г.). Царуването му не почнало веднага след смъртта на Винех заради тежестта на политическата криза,която обхванала страната и приключило с неуспешната битка на 30 юни 763 г. при Анхиало,заради която болярите или жреците го убили,като го принесли в жертва на Марс или Сатурн.

14. Сабин (Савин)- 2 мес. (763 г.). Не е споменат в "Именника" заради неговите предателства,но е известен от други извори.

15. Паган- 2 или 3 мес. (763 г.). Не е споменат в "Именника" заради слабостта и незначителността на неговото управление.

16. Умор- 40 дни (763 г.) или (763-764 г.). Записаните срещу неговото име 40 дни може да не маркират края на неговото царуване а времето,когато е дописан последния ред на "Именника". В този ценен документ не е посочено името на неговия приемник,което може да означава две неща:

а) Царуването на Умор е продължило още няколко месеца след споменатите 40 дни.
б) Изборът на следващия владетел се забавил заради бушуващата в страната политическа криза и предателствата на провизантийската "партия".

  Това е последния средновековен владетел,споменат в "Именника" а календарните данни показват,че неговото царуване не може да е почнало в друга година освен в тази,през която е свален Телец. От царувалите след него князе съм изредил само четирима,за да покажа как се навързва времето на Телец и на Умор с добре известната хронология на владетелите от IX век.

17. Токт- между няколко месеца и 1 год. (763-764 г.) или (764 г.). Царуването му е кратко и сравнително безлично а изворите не достигат,за да го датираме съвсем точно.

18. Телериг- 13 год. (764-777 г.). Слага край на политическата криза като спасява страната от провизантийската мафия,загнездила се по високите етажи на властта.

19. Кардам- 25 год. (777-802 г.).

20. Крум- 12 год. (802-814 г.). Възражда силата на Българската империя и почва да ликвидира племенното разделение в страната,за да засили нейната консолидация и централизация.

  Освен че уточнява окончателно хронологията на владетелите от проблемния VIII век,тази календарна таблица позволява да направим още две точни датировки- на Чаталарския надпис и на покръстването,датирано в приписка на Тудор Доксов към старо-Българския превод на "Четири слова против арианите" на Атанасий Александрийски (293/ 298-373),подкрепена с надписа от Балши.

  "Византийската" дата на Чаталарския надпис е 15-и индикт (821-822 г.) но неговата Българска дата,както личи по таблицата е точно 821 г. В надписа от Балши пише,че Българите са покръстени в 6374 година от Сътворението на света (865-866 г.),но приписката на Тудор Доксов датира това събитие с Българската година ЕТХ БЕХТИ (СЛЪНЦЕ ПЕТО) за която таблицата сочи,че отговаря точно на 866 г.,понеже е 45 години след годината СИГОР ЕЛЕМ (821-а) на Чаталарския надпис и 103 години след добре датираното ДИЛОМ ТУТОМ (763 г.),в което се възцарява Умор.

  Интересен резултат дава транскрипцията на друга евентуална Българска година,откривана от първите изследователи на Мадарския конник. ТЕКУ СЕКТЕМ (ако е правилно нейното разчитане през 20-те години на ХХ век) се намирала в надпис от времето на Кормесий около "Конника",а нейното днешно съответствие е 728 г.: точно от времето на този Български княз,управлявал между 707-735 г. Друга особеност е тази,че смъртта на Кубрат не може да бъде поставяна извън периода 662-668 г. понеже византийски летописец съобщава,че той е починал "...по времето на Константин ("Констанс II"),който беше на запад". "Констанс II",роден като Константин е баща на Погонат и прекарва последните години на своето царуване (662-668 г.) в Сиракуза ("на запад"). Затова годината,в която се възцарява Боян е 669-а,но Кубрат е починал между януари и юли 668-а г.,а между тях двамата може да е имало още един или двама по-незначителни владетели от "ранга" на Докум и Диценг,които не са споменати в "Именника".

  Уточнената хронология на тези датировки и царувания показва кога е поставено началото на нашия 60-годишен календарен цикъл. Както личи от проучванията,то е поставено в годината ЕТХ АЛЕМ (25 декември 1-ва год. от н.е.- 24 декември 2-а год. от н.е.),започнала точно в деня на Рождеството,когато е роден Исус Христос. Други евентуални начала са 25 декември 359 г. пр.Хр. (годината,когато се възцарил Филип Македонски) и 779-778 г. сиреч подозрително близко до 776 г.,когато по официално приетата хронология са основани първите Олимпийски игри.

  Други кандидати за начало на "Календара" са 539-538 г. пр. н.е. (края на Вавилонския плен у евреите- събитие,почитано от първите християни),1258-1198-1138 г. пр.Хр. (датировки на Троянската война според антични източници) и началото на Потопа в Черно море,станал приблизително между 5500-4500-3500 г. пр.Хр.а според "Календара": между 5518- 4498-3518 г. пр. Хр.

                                       Очертания на Черно море преди (тъмно) и сега (светло)
image
  Която и дата да се окаже вярна,най-силно впечатление прави съвпадението между неговото начало и Рождеството на Христос. Формално погледнато точното начало на "Календара" е 2 г. от н.е. но някои съображения ме карат да мисля,че Българската нова година не е почвала на 1-ви януари както сега,а малко по-рано. Времето,което се включвало в една Българска календарна година преди 1-ви януари било пренебрежимо малко,затова повечето датировки са приравнени към периода след тази дата. Примерите с по-късно започналите царувания на Тервел и Телец (Теку читем вместо предишната Дилом тутом и Сомор алтом вместо предходната Шегор вечем) както и този с царуването на Боян ме карат да мисля,че Българската година е почвала малко по-рано от деня,в който очакваме това да се е случвало а най-подходящия и логичен кандидат за нейно начало в такъв случай е Коледата (25-ти декември),която освен велик за християните ден е била велик празник за Българите езичници,отбелязващи края на "старото" Слънце и раждането на "ново" в месеца на Зевс.

  Ясен признак за това,че "пра"-Българската година се сменяла малко преди 1-ви януари е уточненото царуване на Умор,съпоставено с онова на Телец и на владетелите между тях. От надеждни византийски източници знаем,че Телец е свален от престола и убит почти веднага след битката при Ахелой (30.06.763 г.)- събитие,което Календарната ни таблица датира в годината ДИЛОМ ТУТОМ. След него за княз е назначен Сабин,който пада от власт много скоро след това,буквално дни преди смяната на "византийските" индикти и години,извършвало се на 1 септември. Тогава на власт идва Паган,който пада след няколко месеца същата есен,но годината на следващия владетел Умор е същата ДИЛОМ ТУТОМ,в която е свален от престола Телец а следващата 764 г. е вече Теку читем.

  Тъй или инак се оказва,че Българският календар позволява да бъде правена изключително прецизна хронология на събития,станали преди хилядолетия и получили колебливи датировки от науката. Поразяващо впечатление прави още съвпадението на неговото начало с началото и края на Вавилонския плен у евреите,започнал по времето на Навуходоносор- същия халдейски сиреч вавилонски цар,който е споменат в края на "Именника" заедно с двайсетте му години на царуване.

  Уточнената и недопускаща никакво двоумене хронология на князете от VIII век е друго постижение на тази нова система,доказващо нейната правдивост и строго съобразена с фактите научност. Новооткритата система дава отговор на въпроса защо е свален от власт рода Дуло и уточнява,че покръстването на България е започнало през 866 г.,най-вероятно на Великден. Тя разплита окончателно загадката с объркващите данни за князете ни след Тервел и дава отговор на повече въпроси,отколкото могат да зададат скептично настроените критици. С това тезата за поразяващото величие на древната Българска цивилизация получава ново ярко потвърждение,което може да стане пътеводен пример за идните поколения.Гласувай:
1
0


Вълнообразно


1. shtaparov - Благодаря приятелю!
29.12.2016 01:18
Благодаря приятелю!
цитирай
2. nikikm - Хора,като теб,
29.12.2016 19:20
трябва да бъдат подкрепяни с всичка сила! Дано дойде момент,когато ще се обедините в един мъдър кръг и ще напишете Историята на България не "на парче",а истински хронологизирана,последователна и систематизирана! Дай Боже да стане,а на вас всички, живот, здраве и успехи в тази насока!Време е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 14148494
Постинги: 27288
Коментари: 5896
Гласове: 6410
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930